2 Bin 600 Yıllık Tarihi Lahite Büyük İlgi

24 Mayıs 2011

Çanakkale’nin Biga ilçesine bağlı Gümüşçay beldesi yakınlarında gerçekleştirilen kurtarma kazıları sırasında bulunarak Çanakkale Arkeoloji Müzesi’ne getirilen 2 bin 600 yıllık tarihi lahit, ziyaretçilerden yoğun ilgi görüyor.

Çanakkale Müze Müdürlüğü yetkilileri, Biga ilçesine bağlı Gümüşçay beldesi yakınlarında 17 yıl önce gerçekleştirilen kurtarma kazıları sırasında bulunan 2 bin 600 yıllık tarihi lahitin müzenin en fazla ilgili çeken eserleri arasında yer aldığını belirterek, “Bu lahit Arkeoloji Müzesi tarafından 1994 yılında gerçekleştirilen kurtarma kazıları sırasında Kızöldün Tümülüsü’nde bulundu. Anadolu’da bugüne kadar bulunan figürsel anlatımlı lahitlerin en erken örneği olan bu lahitin üzerinin toprak yığılmadan önce çatı kiremitleri ile kaplandığı tespit edildi. Dört tarafı mitolojik konuların anlatıldığı kabartmalarla betimli lahitin ön uzun yüzeyi ile dar yan yüzlerinde cenaze töreni ve yas tutma konuları betimlenmiş. Arka yüzünde ise Neuptolemos’un babası Akhilleus’un mezarı önünde Troia Kralı Priamos’un kızı Holyksena’yı kurban edişi betimlenmiş. Geç Arkaik üslubunda yapılmış olan Polyxena lahidinin MÖ 6. yüzyılın son 20 yılı içindeki bir dönemde yapıldığını tahmin ediyoruz” dedi.

Öte yandan müzeyi gezmeye gelenler de tarihi eserler arasında devasa yapısı ve ince işçiliği ile sergilenen 2 bin 600 yıllık Polyksena Lahiti’nin kendilerini çok etkilediğini belirtti.

İHA

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir