5 Haziran Dünya Çevre Günü Etkinlikler İle Kutlandı…

06 Haziran 2018

5 Haziran Dünya Çevre Günü ve Haftası kentte düzenlenen çeşitli etkinlikler ile kutlandı. Etkinlikler kapsamında, temiz ve sağlıklı bir çevre bilincine vurgu yapıldı.

5 Haziran Dünya Çevre Günü ve Haftası etkinlikleri kapsamında ilk olarak Çanakkale Belediyesi, Çanakkale Kent Konseyi Cevatpaşa Mahalle Meclisi ile Marina Yatçılar ve Kaptanlar Derneği tarafından düzenlenen Türk denizcisi Sadun Boro anma etkinliği gerçekleştirildi. Yat Limanı önünde gerçekleşen etkinliğe Belediye Başkan Yardımcısı Ali Sürücü, Belediye Meclis Üyeleri, CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan, Cevatpaşa Mahalle Muhtarı Evren Kızoğlu ve kentliler katıldı. Etkinlikte konuşan Cevatpaşa Mahalle Meclis Başkanı Erkan Tüze; “Türkiye 3 tarafı denizlerle çevrili bir ülke olduğu halde denizciliğimiz maalesef gelişmediği gibi, en uzun sahil şeridine sahip Çanakkale bugüne kadar yaptığı etkinliklerle Türkiye ye örnek olmuştur. 1928 yılında İstanbul’da doğan Sadun Boro 1965 yılında kısmet isimli teknesiyle dünya seyahatini tamamladı. 3 yıl süren seyahat ve anıları Hürriyet gazetesinde yayınlandı ve Pupa Yelken isimli kitapta toplandı. Kısmet İstanbul Hasköy’deki eski haliç tersanesi olduğu yerde rahmi koç müzesinde sergilenmektedir” dedi. Tüze konuşmasının ardından Belediye Başkan yardımcısı Ali Sürücü ve Ulaşım Hizmetleri Müdürü Hayati Gürses’e etkinliğe yaptıkları katkılar nedeni ile plaket takdiminde bulundu. Anma etkinliği kapsamında Çanakkale Belediyespor Jimnastik ekibi ve halk oyunları ekipleri gösterileri sunulurken, Çanakkale Kent Konseyi İzciliği Geliştirme ve Yaygınlaştırma Çalışma Grubu Kale İzci Oymağı da etkinlikte yer aldı. Anma etkinliği kapsamında ayrıca Çanakkale Belediyesi Yat Limanında dalgıçlar tarafından dip temizliği gerçekleştirildi. Dalgıçlar tarafından denizden çıkarılan çeşitli atıklar Yat Limanı önünde sergilenirken, deniz temizliği konusunda da daha duyarlı olunması gerektiği vurgulandı.

Kentliler Suyuna Sahip Çıkmak İçin Bir Araya Geldi

5 Haziran Dünya Çevre Günü ve Haftası etkinlikleri kapsamında ayrıca Çanakkale Kent Konseyi Çevre Meclisi ve Çanakkale Çevre Platformu ortaklığında düzenlenen “Suyumuza Sahip Çıkıyoruz” etkinliği gerçekleştirildi. Golf Çay Bahçesi önünde düzenlenen etkinliğe Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar’ın yanı sıra STK temsilcileri ve çok sayıda kentli katıldı.Etkinlikte konuşan Çanakkale Çevre Platformu dönem sözcüsü Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Prof. Dr. Türker Savaş, Atikhisar Barajı su havzasında yapılmak istenen altın madenciliğine dikkat çekerek; “Bu yıl, Çanakkale Çevre Platformu olarak 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nün temasını “Suyumuza Sahip Çıkıyoruz” olarak belirledik. Çok haklı bir nedenle; zira hepinizin çok iyi bildiği gibi Kentimize su sağlayan Atikhisar Baraj havzası metalik madenciliğin tehdidi altındadır. Müdahale etmezsek Çanakkale Kenti susuz kalacaktır! Mevcut su kaynaklarımızı korumak ve suyumuzu etkin kullanmak dışında başka çaremiz yoktur!” dedi.Metalik madenciliğin Çanakkale su kaynakları için büyük bir tehdit olduğunu vurgulayan Savaş; “Çanakkale’mizin, yaşamımızı sürdürülebilmek için gerekli elzem faaliyetler dışında kullanılabilecek bir damla fazladan suyu yoktur. Bu nedenle tonlarca suyu gereksiz olarak kullanacak olan metalik madencilik faaliyetleri Çanakkale için önemli bir tehdittir. Termik santraller ve metalik madencilik faaliyetleri yalnızca yaşamımızı sürdürebilmek için elzem olan suyumuzu kullanmakla kalmıyor, çevreyi kirleterek, ormansızlaştırarak yağışların da azalmasına ya da düzensizleşmesine neden oluyor” dedi.Konuşmasını sürdüren Savaş; “Çanakkale, ne yazık ki ormanlarımızı koruması gereken bir kurum olan Orman Bölge Müdürlüğü eliyle ormansızlaştırılmaktadır. Bilindiği gibi sağlıklı yaşam hakkımızın elimizden alınması anlamına gelen Kirazlı Altın ve Gümüş Madeni Ocağı Projesinde hazırlanan ÇED raporunun iptal edilmesi için dava açılmış, dava Çanakkale İdare Mahkemesi’nce reddedilmiştir. Temyiz edilen Çanakkale İdare Mahkemesinin kararı Danıştay tarafından bozulmuştur. Tüm bunlar yaşanırken söz konusu altın şirketinin başvurusu üzerine Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü ruhsat alanını ağaçlardan ‘temizlemeye’ başlamıştır. Gayri sıhhi işletme ruhsatı olmamasına rağmen söz konusu işletme alanı içinde ağaç katliamı yapılmaktadır” dedi.Kentlileri Çanakkale’nin suyuna sahip çıkmaya çağıran Savaş; “Şu anda bölgede, binlerce hayvan ve bitki türünün habitatı olan 6000 dekar orman alanındaki ağaçlar, Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü eliyle kesilerek ormansızlaştırılmıştır. Çanakkale halkını, bitkimizi, hayvanımızı, insanımızı susuz bırakacak olan Kirazlı altın madeni ile ekosistemin bozularak hem hayvan ve bitkilerin yok olmasına ve iklimin değişmesine neden olacak olan orman katliamı karşısında duyarlı olmaya çağırıyoruz” şeklinde konuştu.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir