ALİ VAR’SA ENGEL YOK!

20 Aralık 2016

İzmir’de yaşayan 34 yaşındaki ALS hastası Ali Var, fotoğraflarla hayata tutundu.

Ali Var’ın ilk sergi deneyimi, 2010 yılında ayak başparmağı ile çektiği fotoğrafıyla yer aldığı ALS hastalarının da katılımıyla açılan engelliler karma sergisi oldu. Bu sergideki fotoğrafıyla, ALS’nin hiçbir şekilde engel olamayacağını, fotoğraf çekmenin fiziksel engel tanımadığını gösterdi. Aynı yıl, ona fotoğraf çekmenin bir fiziksel eylem olmaktan çok daha fazlası olduğunu söyleyen fotoğrafçı Tahir Ün ile fotoğraf çalışmalarını devam ettirdi. Birlikte “1+40 Ali” isimli projeyi gerçekleştirerek bir de sergi kataloğu yayınladılar. Projeleri, İzmir ve İstanbul başta olmak üzere bir çok kentte sergi ve gösteri olarak izleyicilerle buluştu.

Ali Var, 2010 yılından bugüne değin 10 sergi, gösteri ve söyleşi etkinliği gerçekleştirdi. Geçtiğimiz aylarda Adana’da ve şimdi de Çanakkale’de açılacak olan bu sergi Ali Var’ın ilk kişisel sergisi olma özelliğini taşımaktadır. Sergi, 23-24-25 Aralık tarihinde ilk olarak Prof. Dr. Türkan Saylan Sosyal Tesisleri’nde açılacak. Çanakkale’de “Ali Var’sa Engel Yok” ikinci sergisi ise 26-27-28 Aralık tarihinde 17 Burda AVM’de sanatseverler ile bulaşacak.

ALİ VAR’IN KALEMİNDEN BİR HİKAYE…

“Fotoğraf, matbaacılık-yayıncılık sektöründeki mesleğim gereği hayatımın büyük bir bölümünde hep vardı. Geçmişte de fotoğraf çekmeyi severdim. Ancak, 2011 yılında ALS MNH derneğinin ilk kez İstanbul’da açtığı ve sadece ALS hastalarının katıldığı bir sanat sergisine gönderdiğim tek kare fotoğrafla başladı herşey, çeşitli boylardaki aynaları karşıma dizdirdim, onlara açılar verdirdim ve ayak parmağımla deklânşöre basarak ailemin fotoğraflarını çektim. Kendisini daha önce gerçekleştirdiğimiz bir farkındalık projesinden tanıdığım hem hocam, hem abim, hem de sergi ortağım fotoğraf sanatçısı Tahir Ün’e çektiğim tek kare fotoğrafı göndererek düşüncelerini öğrenmek istediğimi söyledim ve işte buradayım.

Fotoğraf çekmek beni çok heyecanlandırıyor. Herkesin baktığı yere bakıyor ama kimsenin göremediği güzelliği ya da çirkinliği, bazen ilginçliği, bir detayı, acıyı belgeliyorum. Bunu ben yaptım, ben çektim demek çok keyifli, motive edici ve özellikle benim durumumdaki biri için tarifi olmayan bir haz. Fotoğraf çekmek mücadele etmek ve başarmak demektir benim için. İsteyen insanın başaramayacağı hiçbir şey yoktur. Fiziksel engeli olmuş, gözü görmez, kulağı duymaz olmuş hiç önemli değildir; aklının sağlıklı çalışması yeterlidir. Benim fotoğraflarım da bunun en güzel kanıtıdır ve bu konuda mütevazi olmayacağım çünkü sadece fotoğraf olmanın ötesinde bir anlam taşırlar, yaşama mücadele ederek tutunuşumu temsil ederler. Fotoğraflarımı sergiliyor olmakla sadece ALS hastalarına değil tüm fiziksel engelli insanlara örnek olduğumu biliyorum. Bu konuda farkındalık yaratmış olmak, diğer insanlara da farkındalık bilincini aşılamış olmaktan çok mutluyum.

ALS hastalarının yaşama tutunmaları için en az bir neden edinmelerini öneririm. Hiç nedenim yok diyorsanız, fotoğraf size bu süreçte de insan olduğunuzu anımsatacak, unutturmayacak ve sizin için yaşamı daha anlamlı kılabilecek iyi bir nedendirdir.

Hasta yakınlarının işlerini çok zor olduğunu, bir ALS hastasına bakmanın çok yorucu olduğunu biliyorum ama sosyalleşmek, insanlarla iç içe yaşamak biz hastaların da hakkıdır. Küçük desteklerle çok büyük işler başarabiliyoruz ve toplumda öteki olmanın zincirlerini kırabiliyoruz.

Lütfen daha duyarlı olalım ve farkına varalım…”

2

Ali Var’ın çektiği fotoğraflardan bir tanesi…

Filtreler:
Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir