Ankara Ticaret Borsası Meclis Toplantısını Çanakkale’de Yaptı

11 Mayıs 2015

Çanakkale’nin tanıtımı ve 2015 yılındaki faaliyetler kapsamında Türkiye’deki tüm borsalara olağan toplantılarından birini Çanakkale’de yapmaları, borsalar arası ticari, kültürel ve kurumsal ilişkileri geliştirmek amacıyla davet mektubu gönderen Çanakkale Ticaret Borsasını Ankara Ticaret Borsası Meclisi ziyaret etti.

Ziyaretin ev sahipliğini yapan Çanakkale Ticaret Borsasını temsilen toplantıda Başkan S. Kaya Üzen, Başkan Yardımcıları Salamon Halyo ve Gökhan Uysal, Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Zakir Tanrıkulu ve Genel Sekreter Sevcan Elver hazır bulundu.
Misafir Ankara Ticaret Borsası ise TOBB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi ve Ankara Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Faik Yavuz, Meclis Başkan Yrd. Hayri Gülten Genel Sekreter Eyüp Şenol Ömerlioğlu olmak üzere Yönetim Kurulu ve Meclis üyelerinden oluşan 30 kişilik heyet halinde ziyarette bulundu.
Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı S.Kaya Üzen “2015 hem Çanakkale hem de ülkemiz için çok özel bir yıl. Destansı bir zafer olan Çanakkale zaferimizin 100. Yılında istedik ki tüm borsalarımızla Çanakkale’de buluşalım. Borsa olarak da bizler ülkemizdeki kardeş borsalarımızı ilimize 2015 yılında davet ettik. Müşterek gündemli toplantılarını Çanakkale’de yapmalarını istedik. Tüm dünyaya barış mesajlarının verildiği Çanakkale’mizde bizleri ziyaret etmeniz çok anlamlı ve önemlidir.”

Borsa Başkanı Kaya Üzen açıklamasında devamla Ankara Ticaret Borsası’nını ağırlamaktan onur duyduğunu belirterek, Borsa faaliyetleri, projeleri ve çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Başkan Üzen konuşmasında “Bizler Çanakkale Ticaret Borsası olarak üyelerimizin sektörlerinde gelişmelerini sağlamak için uygun ortamlar hazırlamak ve bölgemizin ekonomisini geliştirmek amacıyla ülkemizde ve dünyada Çanakkale’mizin ve üyelerimizin en iyi şekilde tanıtımını yapmayı misyon edindik. İlimiz sahip olduğu değerler açısından marka kent olma özelliği taşımaktadır. Bizler bu düşünceler doğrultusunda İlimize özgü ürünlerin markalaşmalarına büyük önem vermekteyiz. Üyelerimizin ürünlerinin markalaşması için büyük – küçük onlarca eğitim, bilgilendirme toplantıları düzenledik. Ayrıca ürünleri dış pazarlarda tanıtmak, ihracat hacmini artırmak, yabancı firmalar ile ilişkilerini ve işbirliklerini güçlendirmek ve küresel ekonomide hak ettikleri yeri almalarını sağlamak adına ulusal ve uluslararası fuarlarda yer aldık ve almaya da devam ediyoruz.” dedi.

TOBB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi ve Borsa Başkanı Faik YAVUZ konuşmasında “Çanakkale’yi anlamak için Çanakkale savaşlarına bakmak yeterlidir. Bu savaş öylesine değerlere sahiptir ki bugün günümüzde maalesef bu değerleri bulamıyoruz.. Anadolu’nun evlatları ülkeleri için savaşırken hem insanlığı hem de erdemi öğretmişlerdir. Bugün bile tüm dünyanın gıpta ile baktığı bir kahramanlık destanının yazıldığı savaşın bile bir onuru olduğunu göstermişlerdir.
Türkiye 1980 zamanında ekonomik hayatta çok önemli bir ilerleme gerçekleştirdi. Sanayileşti. Bakın bugün Çin’den İtalya’ya kadar olan bu bant içinde Türkiye’nin göstermiş olduğu bu sanayileşmeyi hiçbir ülke yapmadı. Avrupa’da satılan her 3 TV’den biri Türk Malıdır. Avrupa’da satılan her 4 beyaz eşyadan biri Türk Malıdır. ABD’den sonra 12 farklı otomotiv markasının üretim ve ihracatını yapan tek ülke Türkiye’dir. Türkiye Bu süreç içinde yatırımlar içinde cazip hale gelmiştir. Ülkemize 2002 yılına kadar gelen toplam yabancı yatırım 15 Milyar dolarken Sadece 2004-2014 yılları arası gelen yabancı yatırım 140 milyar doları aşmıştır. Bütün bunlar son 12 yıl içinde özel sektör eliyle başarılmıştır.
Ancak bu ivmeyi son yıllarda yitirdik. Türkiye’nin yeni başarı hikayelerine ihtiyacı var. Türkiye sanayileşirken çok önemli bir şeyi ihmal etti oda Tarımdır. Bugün ABD’nin ulaşmış olduğu sanayileşmeye bakıldığında ilk sırada yer aldığını görüyoruz. Ama aynı Amerika Tarım ürünleri üretiminde ve ihracatında da yine ilk sıralarda yer almaktadır. Demek ki sanayileşirken tarımı da geliştirmek mümkündür. Bunun içinde tarımda gelişmiş ülkelerin neler yaptığını, üründe kalite ve verimliliği nasıl sağladığını iyi analiz etmeliyiz. Bugün hükümet, tarrıma verdiği desteklerle Cumhuriyet tarihi içinde yer alan tüm hükümetlerden daha fazla destek sağlamaktadır. Ancak bu desteklerin yerinde kullanılması önemlidir.” Dedi.

Başkan YAVUZ devamla Ankara Ticaret Borsasının projeleri olan Canlı hayvan projesi, Et kombinası projesi, İş Merkezi projesi, Ahiboz tesisleri, Satış salonu, Kantar tesisleri, hizmet binası ve Uluslararası Akreditasyon belgeli Laboratuar projelerinden söz etti.

Başkan YAVUZ son olarak Çanakkale Ticaret Borsasının ATB için ayrı bir önemi olduğunu söyleyerek “Başkan S.Kaya beyle uzun yıllardan beri beraber çalışmaktayız Kaya başkan benim kardeşimdir. Çanakkale Ticaret Borsası hizmet binasının açılışında TOBB başkanımızla beraber bulunduk. Çanakkale Ticaret Borsasının hizmetleri ve faaliyetlerini yakinen takip ediyoruz. Bugün bizlere ev sahipliği yaptığınız için çok mutluyuz. Teşekkür ediyoruz” dedi.

Borsa Başkanı Üzen son olarak “Ankara Ticaret Borsasındaki dostlarımızı Çanakkale’de ve Borsamızda ağırlamaktan dolayı büyük mutluluk duyduğumuzu ifade etmek istiyoruz.. Çanakkale Savaşlarının 100. Yılı olan 2015 yılında kurumlar arasındaki bu işbirliğimizin çok daha anlamlı ve değerli olacağını düşünüyoruz” dedi.

Ziyaretin sonunda ATB Başkanı Faik YAVUZ Başkan Kaya Üzen’e ziyaret anısına bir vazo takdim etti. Kaya ÜZEN de Yönetim Kurulu Başkanı Faik YAVUZ’a ziyaretin anısına 100. Yıl tabağı ve Çanakkale Gazileri kitabı takdim etti.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir