Antik Malzeme ve Teknoloji Eğitim Semineri Gerçekleştirildi

17 Nisan 2018

Antik Malzeme ve Teknoloji Eğitim Semineri açılış programı, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (ÇOBİLTUM) gerçekleşti.

ÇOMÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Ekin Kozal, Sanat Tarihi Bölümü’nden Doç. Dr. Tuna Şare Ağtürk ve ÇOBİLTUM Arkeometri Laboratuvarı Akademik Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Ümit Güder tarafından hazırlanan seminerin açılış programına, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süha Özden, Laboratuvar Müdürü Doç. Dr. Ayhan Oral, akademik personel, davetliler ve öğrenciler katıldı.Arkeolojik kazılarda bulunan seramik, taş ve madenden (demir cevheri) üretilen buluntuların, hammadde kaynaklarının tespit edilmesi ve üretim teknolojilerinin incelenmesi için kullanılan arkeometrik yöntemler üzerine lisans öğrencilerine eğitim vermeyi amaçlayan seminer; TÜBİTAK-2229 Bilimsel Eğitim Etkinliklerini Destekleme Programı tarafından desteklendi. Yurtiçinden ve yurtdışından eğitmen olarak 10 akademisyen, ÇOMÜ ve Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinin Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümlerinden 28 lisans öğrencisinin yer aldığı seminerin açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Süha Özden, arkeometrinin son 30 yılda tüm dünyada yerini bulan çok önemli bir konu olduğunu belirterek; ‘’Geniş ölçekte baktığımızda yapılan çalışmalara tarihlendirme diyebiliriz. Yer bilimleriyle, arkeolojiyle uğraşan bilim insanları için en önemli konu tarihlendirmedir. Bir şeyi yorumlayıp ifade ederken zamana karşı ölçeklendirmek çok önemlidir. Bu anlamda arkeologların, buluntuları tarihlendirirken ya da isimlendirirken, dönemine göre tanımlarken ve sınıflarken, arkeometri adı altında bir ölçeklendirme sisteminin olması hepimiz için çok kıymetli. Üniversitemiz adına emeği geçen arkadaşlara teşekkür ediyorum’’ dedi. ‘’ Bugün ilkini gerçekleştireceğimiz seminer, arkeoloji bilim dalında birçok disiplinin bir arada çalışmasının bir ürünüdür’’ diyen Almanya RUB-Bochum Ruhr Üniversitesi Arkeoloji Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ünsal Yalçın, şunları aktardı; ‘’Yaşadığımız topraklar ve özellikle Çanakkale ili geçmişin izlerini taşımaktadır. Arkeoloji bilimi ise bu izleri araştırır. 20. yüzyılın ikinci yarısında daha bilimsel yöntemlerin arkeolojide uygulanması anlamına gelen arkeometri yeni bir bilim dalı olarak karşımıza çıkar. Bu seminer, özellikle ülkemizde yeni gelişen ve gün geçtikçe gerekliliği anlaşılan bu bilim dalının gündeme getirilmesi açısından çok önem taşımaktadır.’’ Ülkemizde arkeolojinin Osmanlı dönemine kadar uzandığını ifade eden Prof. Dr. Ünsal konuşmasında, arkeolojiyi, arkeolojinin tarihi ve çalışma şeklini ve arkeometriyi anlatarak, bu alanların diğer bilimlerden farkına değindi. Konuşmaların sonunda yapılan çalışmalarda emeği geçenlere ve katılımcılara hediye takdiminde bulunuldu.
Arkeolojik sorunsallar ve arkeometrik yöntemlerin anlatılacağı, çalışmaların ÇOBİLTUM laboratuvar ortamında uygulamalı olarak gösterileceği ve geleneksel yöntemlerle çalışan üreticilerin atölye ortamında üretim yöntemlerinin inceleneceği seminer 19 Nisan Perşembe gününe kadar devem edecek.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir