Ayhan Gider: “Termik Santraller Çanakkale İçin Yapılan Bir Yatırım Değil”

15 Şubat 2017

Çanakkale Adalet ve Kalkınma Partisi Milletvekili İçişleri Komisyonu Katip Üyesi, Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Gider, Çanakkale Ticaret Borsası Meclisine ziyaret gerçekleştirdi. Gider, ziyarette konuşan Çanakkale Ticaret Borsası Meclis Başkanı Abdullah Deniz’in Yenice Çırpılar’da kurulması planlanan Termik santral ile ilgili olarak çevreye verdiği etkilerden dolayı endişe duyduklarını ifade ettiği sözleri üzerine mevcut teknoloji ile oranın kömürünün rantabl olmadığını, ister ithal olsun ister yerli olsun termik santrallerin Çanakkale için yapılan bir yatırım olmadığını ifade etti.

14 Şubat Salı günü gerçekleşen ziyarette milletvekili Ayhan Gider’i Meclis Başkanı Abdullah Deniz, Yönetim Kurulu Başkanı S.Kaya Üzen, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gökhan Uysal, Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Necmi Yıldırım, Yönetim Kurulu Üyesi Zakir Tanrıkulu, Meclis Başkan Yardımcısı Cem Demir, Meclis Üyeleri Akif Kulaç, Mehmet Ok, Sinan Erdoğan, Melih Gündoğdu, Cengiz Yanmaz, Natık Civir, Yaşar Çetin, Sinan Yücel ve Genel Sekreter Sevcan Elver karşıladı.

Ziyarette, Milletvekili Ayhan Gider öncelikle Çanakkale Ticaret Borsası Meclis Üyelerinin sektörleri ve yaşadıkları ilçelerin durumları hakkında bilgiler alarak sorunlarını dinleyerek “Çanakkale Ticaret Borsası genel anlamda Tarımsal üretime dayalı ama Çanakkalemiz gibi adı büyük kendi küçük illerde borsalar her şeyle ilgilenmek zorunda o anlamda ben Çanakkale Ticaret Borsası Meclisine ilimiz ekonomisinin gelişmesi adına yaptığınız değerli katkılardan, desteklerlerden dolayı çok teşekkür etmek istiyorum. Gerek Tarım il Müdürlüğü yaptığım dönemde gerekse genel sekreterlik yaptığım dönemlerde sizlerde her zaman beraber, yan yana çalıştık. Çanakkale Ticaret Borsası tüm sektörlerde ve ihtiyaç duyulan her alanda ilimiz için her zaman elini taşın altına koymuş, her zaman destek olmuştur” dedi.

Meclis Başkanı Abdullah Deniz, Milletvekili Ayhan Gider’in Borsaya ziyaretinden dolayı memnuniyetlerini dile getirerek “Çanakkale Ticaret Borsası Meclisi olarak Borsamızın faaliyet alanı olan tarım ve hayvancılık konusunda ilimiz ekonomisinin gelişmesi için yapılacak olan tüm çalışmalarda Kurumumuz adına her zaman sizlerin destekçisi olmaya hazırız” diyerek sözlerine başladı ve “Ekonomik olarak zor günlerden geçerken, şimdi ekonomiyi normalleştirme ve somut adımlar atma zamanı olduğu düşüncesi ile bizler Çanakkale Ticaret Borsası Meclisi olarak özellikle de böyle bir dönemde olumlu işler yapmak ve Türkiye ekonomisinin sağlamlığını hem insanımıza göstermek, hem de dünyaya tanıtmak için ilk olarak faiz baskısı altında ezilen KOBİ’lerimize ucuz finansmanın önünü açtık.
Cumhurbaşkanımızın ve Başbakanımızın başlattığı TOBB’un desteklediği, Ziraat Bankası, Denizbank ve Kredi Garanti Fonu ortaklığında oluşturulan Çanakkale Ticaret Borsası olarak bizimde katkı verdiğimiz yıllık yüzde 9,90 faiz oranı ile KOBİ’lerimizin finansman ihtiyacına nefes olmayı sağlayan ‘TOBB Nefes Kredisi’ projesi bu anlamda büyük önem taşımaktadır.”
dedi.

Çanakkale Ticaret Borsası olarak 300 üye için 5 milyon TL’lik kaynak yaratıldığını belirten Meclis Başkanı Abdullah Deniz “Böylece borsamız üyelerine piyasaların tedirgin olduğu bu zor günlerde Çanakkale iş dünyamıza bir umut olmaya, bir nefes olmaya çalıştık” dedi.

“Termik Santraller Çanakkale İçin Yapılan Bir Yatırım Değil”
Başkan Deniz ayrıca, Yenice Çırpılar’da kurulması planlanan Termik santral ile ilgili olarak çevreye verdiği etkilerden dolayı endişe duyduklarını ifade etti. Milletvekili Gider de bu konuyla ilgili mevcut teknoloji ile oranın kömürünün rantabl olmadığını, ister ithal olsun ister yerli olsun termik santrallerin Çanakkale için yapılan bir yatırım olmadığını ifade etti.

Piyasalar ile ilgili bilgiler veren Milletvekili Ayhan Gider “Muhakkak ki piyasalarda bir daralma var. Sadece Türkiye değil dünya gergin bir dönemden geçiyor. Bu güne kadar özgürlükleri savunan Amerika vizeleri iptal etmeye başladı. Mülteci sorunu ile dünya karşı karşıya.. Biz öncelikle ülke olarak sonra Çanakkale olarak bu sıkıntılardan en az etkilenmeye en az zarar görmeye çalışıyoruz. Dünyanın en uzun asma köprülerinden biri olan Çanakkale 1915 Köprüsü Projesi ilimizde inşaat sektörüne ciddi bir ivme kazandırmıştır. Ne Çanakkale’de ne Lapseki’de ne Biga’da satılamayan bina, arsa yok gibi..Gerek Toprak kanunu ve gerekse şimdi tarımsal sit bölgeleri ile ilgili çıkan kanunlar ile de çok ilgili.. Çanakkalemizin ciddi anlamda aldığı bir ivme var.” dedi.

Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı S. Kaya Üzen de konuşmasına “öncelikle Borsaya yapmış olduğu ziyaretten dolayı Sayın Vekilimize çok teşekkür ediyoruz” sözleriyle başladı. Üzen konuşmasının devamında şu sözlere yer verdi:

“Çanakkale olarak şansımız Sayın Vekillerimiz ve Gıda Tarım Hayvancılık Bakan Yardımcımızın her zaman bizlere desteklerini sunmaları. Öncelikle Ezine Gıda OSB projesi ile ilgili olarak sizlere teşekkür etmek istiyoruz. Bu proje yalnız Ezine’nin değil, tüm bölgenin kaderini etkileyecek önemli bir proje. Proje hayata geçtiğinde bölge üreticileri ile sanayicilerin önlerinin açılacak ve marka değerlerinin de katlanarak büyüyeceği düşüncesindeyiz.
Çanakkale Ticaret Borsası olarak 6 Nisan 2014 yılında faaliyete geçmiş olan Çanakkale Teknoloji Geliştirme Bölgesi Anonim Şirketi’nin hem kurucu üyesiyiz hem de Yönetim Kurulunda yer almaktayız. Teknoparkımızda 134 bin metrekare arazimiz ve bir adet Ar-Ge faaliyet binamız bulunmaktadır. Ayrıca 9 bin metrekare kapalı alana sahip yeni Ar-Ge faaliyet binamızın inşası devam etmektedir. Teknoparkta genel bir teknopark yerine biraz daha ihtisaslaşmış bir Teknopark yapılmasının daha yerinde olacağını düşünüyorum. Çünkü Çanakkalemizin coğrafyası, hava koşulları ortada, icat çıkartmaya müsait burada biraz daha farklılık yaratacak ihtisaslaşmış bir teknoparkın olması Çanakkale’ye çok ciddi katkı sağlayacaktır. Teknoparkta hızlı yol alınması ile ilgili desteklerinizi talep etmekteyiz. Çanakkale Teknoparkla ciddi bir ivme kazanacaktır”

Başkan Üzen tüm sektörlerin olumsuz etkilendiği gibi tarım sektörününde olumsuz etkilendiğini belirterek özellikle girdi maliyetlerinin yükseldiğini burda da hem gübrenin piyasada olmadığını hem de fiyatların dolar olarak verildiğine dikkat çekti. Bu konuda ciddi sıkıntı yaşandığını belirten Başkan Üzen “Bir an önce bu soruna regülasyon getirilmesi gerekmektedir” dedi.

Başkan Üzen ayrıca “Pamuk ile ilgili Bölgemizde destekleme istemiştik. O desteği de aldık o nedenle kurumumuz adına çok teşekkür ediyoruz. Çünkü Pamukta nitelikli üretim yapabilen bir bölgeydik ve pamuk önemli bir stratejik ürünümüzdür” dedi.

Sohbet havasında geçen ziyarette canlı hayvan sektörü, zeytincilik kanunu, tarım alanlarının amaç dışı kullanılması gibi konular ile ilgili de görüş alışverişinde bulunuldu.

Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider ayrıca Türkiye anayasa değişikliği referandumu ile ilgili olarak Borsa Meclis üyelerine bilgiler verdi. Milletvekili Gider son olarak gösterilen misafirperverlikten dolayı Çanakkale Ticaret Borsası Meclis Üyelerine teşekkür ederek, çalışmalarında başarılar diledi.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir