Bozcaada’da Troya’ya Karşı Homeros Şiirleri

07 Ağustos 2017

16. Ozanın Günü ve Homeros Etkinliği Bozcaada’nın en özel mekânlarından kale manzaralı Salhane’de gerçekleşti. Bu yılın ozanı ise Mahmut Temizyürek’ti.

Bu yıl 16’ncı defa yapılan Ozanın Günü ve Homeros Okuması Salhane’de gerçekleşti. Yüzü aşkın kişinin izlediği etkinlik ilk kez tek gün gerçekleşti. Etkinliğin açılış konuşmasını Bozcaada’da yaşayan, yazar-şair Haluk Şahin yaptı. Manfred Osman Korfman ve Cevat Çapan’la birlikte 2002’de ilk kez bu etkinliği düzenlediklerini belirten Haluk Şahin bu süre içerisinde keyifli etkinlikler yaptıklarından bahsetti. Açılış konuşmasının ardından sözü Bozcaada Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz aldı.

“Danışma Kurulu geliyor”
Hakan Can Yılmaz, “Biz en çok kültür ve sanat adası tanımlamasını seviyoruz ve benimsiyoruz. Bu kış Kültür – Sanat Danışma Kurulu kuracağız. Daha sağlıklı bir planlama yapmak istiyoruz. Halktan gelen istek neticesinde geçen kış ‘Adada Tiyatro Var’ ismiyle bir proje gerçekleştirip birçok tiyatro oyunu getirdik. Hepsinde salonlar doldu. Bu organizasyona bu sene ekim ayında başlayacağız” diye konuştu.

“Çok uçuk bir şeydi”
Daha sonra yeniden söz alan Haluk Şahin, “Bu etkinliğe Cevat Çapan ve şu an aramızda olmayan Manfred Korfman ile 2002’de başladık. Çok uçuk bir şeydi. Ama 15 yıldır devam ediyor. Sabahın ilk ışıklarıyla Homeros okuduk yıllarca” diyerek bu senenin katılımcıları olan ressam ve yazar Gürol Sözen, şair Cevat Çapan, şair ve bu senenin ozanı Mahmut Temizyürek, Pembe Akgün ve Troya Kazı Heyeti Başkanı Rüstem Aslan’ı etkinliği izlemeye gelenlere tanıttı.

“Müze 2018’de açılacak”
Troya Kazı Heyeti Başkanı Rüstem Aslan, “1988’den beri adaya geliyorum. Bozaada bu 30 yılda değişti. Bozcaada’dan siz nasıl Troya’ya bakıyorsanız, biz de kazı evimizden Bozcaada’yı izliyoruz” dedi. Troya’daki kazı sürecinden de bahseden Aslan, 2018’de Troya Müzesi’nin de açılacağının müjdesini verdi.

Ressam ve yazar Gürol Sözen, “Dostlara ve denizlere karşı konuşmak gerçekten çok zor. Homeros, ozanlığın ve bilgeliğin ötesinde, yaşama ve mimariye yön verdi. ‘Güzel tektir, sen aynaları çoğaltırsan o da çoğalır’ sözünden yola çıkarak diyorum ki, hepimiz aynalarımızı çoğaltırsak Homeros da devam edecektir” dedi.

“Gerçeklere yaklaşmak”
Şair Cevat Çapan da, “Kaç yıl geçse de insanlar Homeros, İlyada, Odysseia okumaya devam ediyorlar, edecekler” dedi. Bu yılın ozanı Mahmut Temizyürek’i de tanıtan Çapan, Temizyürek’le, Cemal Süreya’nin Papirus dergileri sayesinde başlayan tanışıklığından, O’nun şiirlerinden ve denemelerinden bahsetti. Çapan, “Mahmut Temizyürek, Memet Fuat Deneme Ödülü ve Altın Portakal’da ödül aldı. Üniversitede psikoloji okumuş, gazetecilik ve dergicilik yapmış, ansiklopedilerde çalışmış. Mahmut Temizyürek, ‘uzaklara giderek, gerçeklere yaklaşıyor'” dedi.

Daha sonra yılın ozan olan Mahmut Temizyürek bir saat süresince şiirlerini okudu. Ardından Homeros’un İlyadası’ndan bölümler okundu.

[Kaynak: Mustafa Dermanlı / birgun.net]

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir