Çan Ziraat Odası’ndan Termik Santrallere Tepki

25 Kasım 2014

Çanakkale’de faaliyet gösteren 4 termik santrale ek olarak, büyük bölümü yapılaşmanın bulunmadığı doğal koylarda inşa edilmek üzere yeni 11 termik santral başvurusu yapılmasının ardından Çan Ziraat Odası Meclis üyeleri bir açıklama yaptı.

Çanakkale’nin Çan Ziraat Odası’na bağlı meclis üyeleri; Cenal Elektrik Üretim A.Ş. ile Sarıkaya Elektrik Üretim A.Ş., Biga İlçesi’ne bağlı Karabiga Beldesi’nde, Kaptan Demir Çelik Endüstri Ticaret A.Ş., Lapseki İlçesi’ne bağlı Adatepe Köyü’nde, BEC Danışmanlık Limidet Şirketi, Lapseki ve Biga İlçesi sınırında, Nurol Enerji Üretim A.Ş., Ayvacık İlçesi Babadere Köyü’nde, Çan Kömür İnşaat A.Ş., Çan İlçesi’ne bağlı Yayaköy’de, Odaş Enerji, Çan İlçesi’nde, Taşzemin İnşaat Madencilik ve Sanayi Ticaret A.Ş., Yenice İlçesi’ne bağlı Çırpılar Köyü’nde, DD Elektrik Üretim ve Enerji Yatırımları A.Ş. Biga İlçesi’nde ve Filiz Enerji Elektrik Üretim A.Ş.’nin Lapseki’de iki termik santral kurmak için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne yaptığı başvuruları protesto etti. Çan ilçesinde kurulması planlanan termik santrallerin sulama alanlarını %80 oranında tehdit edeceğini belirten meclis üyeleri, termik santrallere karşı olduğunu dile getirdi.

Çan Ziraat Odası Meclis üyeleri tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

SUYUMUZUN SİYANÜRLÜ AKMASINA SEYİRCİ KALAMAYIZ

“Çan Ziraat Odası Meclis üyeleri olarak güzel ülkemizde enerji açığı olduğunu biliyoruz, enerji açığını kapatmak için ciddi yatırımlar yapıldığının farkındayız. Ancak enerji üretimini arttırma çabaları içinde hali hazırda çevreye en ağır yükü olan termik santrallerin kurulmasına ve çevresinin yaşanamaz hale gelmesine bitkisel ve hayvansal ürünlerimizin verim ve kalitelerinin bozulmasına, suyumuzun siyanürlü akmasına seyirci kalamayız. Termik santraller dünyada ve ülkemizde Küresel Isınma ve Çevre Kirliliği açısından en büyük suçlu konumundadır. Hava, su, toprak ve dolayısıyla tarımsal üretim üzerinde en büyük olumsuz etkiyi termik santraller oluşturmaktadır. Bacadan çıkan gazlar ve havada asılı kalabilen tozlar insanlarda bronşit ve damar hastalıklarını adeta tetiklemektedir. Termik santrallerin oluşturduğu hava kirliliği sadece havayı soluyan canlılara değil orman ve geniş tarım arazilerine de olumsuz etkiler yapmaktadır. Bacadan çıkan gazlar ve havada asılı kalabilen tozlar tarımsal alanlarda ürün, verim ve kalitelerini olumsuz etkilemektedir. Verimin azalması bir yana ağır metal ve radyasyon içeren tarımsal ürünlerin pazar bulma şansı ortadan kalkmaktadır Kükürtlü ve azotlu gazlar, asit yağmurlarına neden olmaktadır. Bacalardan atılan kükürt ve azot oksitler rüzgârla birlikte çok uzak mesafelere taşınmaktadır. Havada su buharı ile birleşen bu gazlar, sülfürik asit oluşturmakta ve asit yağmurları şeklinde geri dönmektedir. Dolayısıyla Termik santralin bulunduğu bölgeden çok uzak mesafelerde dahi olumsuz etkiler ortaya çıkacaktır.”

ÇAN PAZARI SEBZELERİ TEHDİT ALTINDA

“Termik Santrallerde soğutma, temizleme ve benzeri işlemler için yüksek miktarlarda su kullanılmakta ve bu su tekrar toprağa deşarj edilmektedir. Doğru dürüst soğutulmadan toprağa verilen bu su, toprak canlılarına zarar verdiği gibi taşıdığı kirletici maddelerle de yer altı sularını kirletmektedir. Şu anda kurulu Termik Santraline 2-3 kilometre uzaklıkta kurulması düşünülen yeni Termik Santrali eğer kurulursa ve her iki santralin Kocabaş çayına uzaklığı ve akış yönü hesaplandığında Çan Pazar yerinde satılan sebzelerin üretiminin yapıldığı yerlerin %80 inin sulandığı alanı kapsayacaktır. Baca gazından çıkan maddelerin yarattığı asit yağmurlarının yeryüzüne düşmesiyle birlikte bitki yapraklarında yanmaya, ölü dokular oluşmasına neden olmakta, buda ürün verim ve kalitesini önemli derecede azaltmaktadır. Bacadan çıkan küllerin içinde bulunan demir, çinko, bakır gibi ağır metaller yağmur sularıyla yer altı suyuna ve oradan da içme suyu kaynaklarına ulaşabilmektedir. Asit yağmurları orman ve mera alanlarına çok ciddi tahribat yapmaktadır. Yatağan, Elbistan ve Gökova Termik Santrallerinin çevre ve köylerinde tarım ürünleri çok ciddi zararlar görmüşlerdir. Sadece Yatağan Termik Santrali 400.000 dekarlık Kızılçam ormanının ortadan kalkmasına sebep olmuştur. Bu da bizleri ürkütmektedir.”

ÇAN ZİRAAT ODASI MECLİSİ OLARAK SESLENİYORUZ

“Siyanürsüz temiz su için,

  • İl genelinde en çok ilçemizde üretilen yulafın,
  • İlçemizde yeni gelir kapısı olan Deveci armudunun,
  • Organik pembe ve sarı domateslerimizin,
  • Derenti köyündeki üzümlerin,
  • Pazarımıza gelen veya kendimizin ürettiği sebze ve meyvelerin,
  • Kaz Dağları ve Kara dağdaki kestane ve ıhlamurların,
  • Çanımıza özgü kaliteli süt ve et üretimlerinin devamı için;

Yöremizde çevreyi ve tarımı dikkate almayan, altın arama madenciliği ve yeni termik santrali inşası ile ilgili çalışmaların bir an önce durdurulmasını; Karadağ ve Kaz dağlarının temiz kalmasını, bu yörede tarım ve hayvancılık yapan bizlerin geçim kaynaklarımız, sağlığımız hatta yaşamsal hakkımız için binlerce üreticimiz adına talep ediyoruz.”

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir