Çanakkale Belediyesi’nden ÇOMÜ’ye 400 Bin TL

15 Eylül 2014

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ve Çanakkale Belediyesi arasında Tıp Fakültesi Nakdi Yardım Protokolü imzalandı.

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, ÇOMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Murat Coşar ve daha birçok katılımcıyla gerçekleşen protokol töreninde Belediye Meclisi’nin de katkı ve kararıyla ÇOMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’ne 400bin TL’lik nakdi yardımda bulunuldu.

Çanakkalelilere yıl içinde çeşitli afiş ve billboardlarla seslenen Ülgür Gökhan protokol töreninde yaptığı konuşmada hastane konusunda duyarlı olunması gerektiğini, yapılan yardımların ve desteklerin kente olduğu kadar kendilerine de fayda sağlayacağını belirtti. Gökhan konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:

“Bugün burada değerli Rektörümüz ve hocalarımızla birlikte Tıp Fakültesi Nakdi Yardım Protokolü’nü imzalamak üzere toplandık. Onsekiz Mart Üniversitesi sürekli gelişmekte olan bir üniversite. Özellikle Tıp Fakültesi’nin hızla yükselen inşaatı, hızlı gelişimini memnuniyetle takip ediyoruz. Çok kısa sürede fakülte inşaatı tamamlanmak üzere ve bizler de hastaneyi çok önemsiyoruz. Çünkü tıp fakültesi demek; gerek il içinden, gerek il dışından ve hatta önümüzdeki süreçte fakültemizin daha da gelişmesi durumunda yurtdışından bile birçok hastaya hizmet verilmesi demektir. Çanakkale doğasıyla, oksijeniyle, ılıcalarıyla, temiz havasıyla çok ciddi imkanlara sahip bir kent ve sağlık turizminin gelişmesi için bunlar çok önemli imkanlar. Dolayısıyla tıp fakültesi kentin ve bölgenin gelişimine büyük katkı sağlayacaktır. Bu noktada fakültenin gelişmesi adına elimizden gelen katkıyı sunmak için çabalıyoruz. Bugüne kadar sadece imar yönünden destek vermeye çalıştık. Ancak yeni binanın yapılmaya başlanmasıyla Çanakkale Belediye Meclisi katkısı ve kararıyla kanser hastalarının ameliyat sonrası ya da ameliyat gerekmese bile tedavi sırasında radyoterapi ve kemoterapi için kent dışına gittiğini biliyoruz. Bu hastalar ve aileleri için hem maddi hem manevi yönden çok önemli bir sıkıntı, büyük bir dert. Hastalar 300 km mesafe giderek orada hangi şartlarda kalacaklarını bilmeden, belki birilerine külfet olarak ya da ceplerinden maddi külfete girerek tedavi olmaya çalışıyorlar.”

Belediye Meclisi’nden ÇOMÜ’ye 400 Bin TL’lik Katkı

“Şu anda Tıp Fakültemiz önemli bir gelişme gösteriyorken bizde hem Çanakkale’de yaşayanların bu tür sıkıntılarını giderebilmek hem de Tıp Fakültemizin gelişmesine katkı sağlamak amacıyla Belediye Meclisi’nden bir destek kararı çıkarttık. Burada ki katkımız için onkoloji hastalıklarının tedavisine veya tedavi sürecine katkı sağlamak amacıyla bir miktar tespit ettik. Tespit edilen miktar; 400 bin TL. Bu katkıyı yapmak için hazırlıklarımızı yaptık, bu miktar bütçemizde de yer aldı. Şimdi Sayın Rektörümüz ve Değerli Başhekimimiz ile birlikte bu katkının protokolünü imzalıyoruz. Bununla birlikte Tıp Fakültesine her anlamda destek noktasında görsellerden de yararlandık. Bugün de bu vesile ile bir kez daha tekrar etmek istiyorum; herkesi üniversitemiz Tıp Fakültesi’ne bağış yapmaya davet ediyorum. Kurumlar şahıslar herkes elinden ne geliyorsa Tıp Fakültesine destek olmalı. Çünkü bunun bir de geri dönüşü var. Bu hem elimizin altına gelen sağlık hem de kent ekonomisine katkı demektir.
Hasta hiçbir zaman tek kişi değildir. Hasta ailesi, yakınları ve ziyaretçileriyle birlikte çok kişiden oluşur. Dolayısıyla bütün bu insanların Çanakkale’ye geliş gidişleri, hasta Çanakkale de olsa dahi Tıp Fakültesine giriş çıkışları hep ekonomik bir hareketliliği gerektirir. Tabi ki kimsenin hasta olmasını istemeyiz ama sonuçta hayatın bir gerçeği olduğunu da kabul etmek zorundayız.
Kent nüfusumuz çoğalıyor. Ben de bu vesileyle belediyenin bu bağışını protokole bağlayarak kentteki tüm kurumları ve şahısları da fakültemize destek olmaya çağırıyorum.”

Protokol töreninden önce konuşan ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, ÇOMÜ Hastanesine yapılan bağışlardan duyduğu memnuniyeti belirttiği konuşmasında şunları söyledi:

“Öncelikle Sayın Başkan nezdinde tüm Çanakkale Belediyesi’ne katkılarından dolayı teşekkür ederiz. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi İyi Bilim İyi Eğitim ilkeleriyle hareket ediyor. Eğitim alanında en iyisine ulaşmaya çalışıyoruz. Tabi ki bir diğer önceliğimiz de bulunduğumuz kente katkı verebilmek. Üniversitenin Çanakkale’ye katkısını uzun uzadıya anlatacak değiliz. Bu yıl ek yerleştirmelerle birlikte öğrenci sayımızın 45 bini aşmasını bekliyoruz. ÇOMÜ, binlerce çalışanıyla, üniversite öğrencilerinin çalışanlarının harcamalarıyla zaten bu şehrin ekonomisinin belkemiğini oluşturuyor. Sanatsal, sportif her anlamda katkısı var. Çanakkale’nin en mühim sorunlarından bir tanesi sağlık problemi bildiğiniz gibi. Sadece kanser değil hemen hemen her alanda 3.basamak ileri tetkik gerektiren sorunlarda İzmir, İstanbul, Bursa hatta Edirne gibi diğer illere buradan hasta taşınıyor. Pek çok insan bu yollarda hayatını kaybetti. Pek çok Çanakkaleli vefat etti sağlık hizmetini alabilmek için. Birkaç gün önce Bozcaada’da kalp krizi geçiren bir hasta burada yoğun bakım yatağı olmadığı için Çorlu’ya gitti ve orada tedavi edilmek zorunda kaldı. Çanakkalemizde iki güzel hastane var. Üniversitemiz dışında devlet hastanesi de var. Fakat bunların kapasiteleri şu an için yeterli değil. İkisi de yatırım yapıyor. Çanakkale’nin geleceği için sevindirici bir gelişme. Biz ölçeğimizi oldukça yüksek tutmaya çalışıyoruz. Şu an yapılan hastane blokları 100 bin metrekare olacak ve bölgemizin de en büyük, en gelişmiş hastanesi olacak. Bunun birinci kısmı bitti, artık son rötuşları yapılıyor. Ekim ayı başında hizmete açmak istiyoruz. Burası çocuk, kadın doğum, kanser tanı merkezi, psikiyatri gibi çeşitli birimleri ihtiva edecek. Geri kalan 7 blokluk kısmı ise 1,5 yıl içinde tamamlamak istiyoruz. O süreyi 1 yıla çekebilir miyiz diye arkadaşlarımız çalışmalarını yapıyorlar. Tabi devletimizin çok ciddi bir bütçe ayırdığını görüyoruz. Bütçenin 150 milyon TL’yi geçmesini bekliyoruz.
Klasik bütçe imkanlarıyla hareket ederseniz çok uzun zaman alıyor bazı işleri yapmak. O nedenle biz Çanakkale’nin yardımına başvurduk. Bu dünyada da klasik uygulamalardan bir tanesidir. Dünyanın en iyi üniversitelerinin yarıya yakını bağışlardan oluşur. Bu bazı kişilere garip gelebilir ama eğitim konusunda sağlık konusunda Avrupa’daki uygulamalar bu şekilde. Çünkü eğitim ve sağlık her şeyden önce toplumun malıdır. Toplumun doğrudan hizmet aldığı alanlardır. Sağ olsunlar gerek Tıp Fakültesi’ndeki arkadaşlarımız gerekse hastanedeki arkadaşlarımız ben böyle bir yola girmem demediler. Hemen hemen Çanakkale’deki tüm esnaf, işadamları, işçiler çalışanlar bile bir şekilde hastaneye yardımcı olma konusunda davet edildiler. Yüzlerce görüşme gerçekleştirdiler. Sonuçta Çanakkale için gurur verici, bizler içinde sevindirici heyecanlandırıcı bir tabloyla karşılaştık. Hastanemizin birinci bloğunda yani devreye girecek olan blokta tefriş edilecek oda kalmadı. Tamamını Çanakkaleliler katkılarıyla tefriş etmeyi üstlendiler. Bunun dışında da büyük bağışlar da oldu. Kalebodur buranın kendi öz firması çok ciddi bir bağış taahhüdünde bulundu. Onu da önümüzdeki günlerde hastaneye katkı olarak göreceğiz. Bizim için en anlamlı katkılardan biri de belediyenin yapmış olduğu katkıdır.”

Bağışlarınız Son Kuruşuna Kadar Çanakkale’ye Geri Dönecektir

“Rakamdan bağımsız olarak üniversite ve belediye bu şehrin iki mühim kurumudur. Birlikte çalışmaları bir zarurettir ve çok iyi bir ilişki sergilemesi gerekir. Son 3- 4 yıldır ben bu ilişkinin kurumsallaşmaya başladığını düşünüyorum. Bu anlamda sayın başkana ve ekibine teşekkür ediyorum. Aslına bakarsanız asıl hedef Çanakkale’ye katkı sunabilmek ve bunu kurumsallaştırarak yapabilmek. Bugün yapılacak olan bağış miktarın çok ötesinde bir anlam taşıyor bizim için. Sayın Gökhan reklamla, panolarla bunu teşvik etmek için elinden geleni yapıyor. Çünkü bugün teşrif ettiğimiz odalarda yarın biz ya da sevdiklerimiz kalabilir. Kapasitemiz artıkça, Bursa seferlerinin azaldığını söylediler. Hastanemiz tamamlanınca başka şehirlere gitme ihtiyacı tamamen azalacak. Onkoloji, organ nakli, tüp bebek üniteleri gibi servisleri de hizmete sunmak istiyoruz. Bunlar da belediyenin yaptığı katkı gibi katkılarla mümkün hale gelecek, bu bağlamda tüm belediye yetkililerine teşekkür ediyorum. Bağışlarınız son kuruşuna kadar Çanakkale’ye geri dönecektir.”

Konuşmaların ardından imzalanan protokolle Çanakkale Belediyesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde kullanılmak üzere 400 bin TL’lik bağışta bulundu.

[Gökçe Güzel / comu.edu.tr]

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir