“Çanakkale Savaşlarında Tıbbi Hizmetler ve Tıbbiyelilerin Yeri” Paneli Gerçekleşti

15 Mart 2014

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 99. Yıldönümü etkinlikleri kapsamında “Çanakkale Savaşlarında Tıbbi Hizmetler ve Tıbbiyelilerin Yeri” Paneli Troia Kültür Merkezinde gerçekleşti.

Panele Vali Yardımcısı Mustafa Tüysüzoğlu, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Özdemir, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Dr.J.Tbp.Bnb. Alper Tunga Kökçü Osmanlıdan Günümüze 14 Mart Tıp Bayramı başlıklı bir sunum yaptı. İlk tıp okullarını, Hekim Başı Mustafa Behçet Efendi’nin yaptığı çalışmaları anlattı. Hekim Başı Mustafa Behçet Efendi’nin modern tıp eğitimi veren tıp okulunu 1827’de kurduğunu söyleyen Kökçü, Osmanlıda tıbbiyeye girmenin çok kolay olduğunu ancak bitirmenin zor olduğunu, eğitimin 8-10 yıl sürdüğünü 1866 yılına kadar sadece 300 kadar tıp mezunu olduğunu ifade etti. Kökçü, Cumhuriyet döneminde ki tıp fakültelerine de değinerek günümüzde 83 tıp fakültesinin olduğunu belirtti ve Tıp Bayramı tarihini anlattı.

Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı çalışanı İsmail Saba ise Çanakkale 1915’teki Darülfünun ve Tıbbiyeliler hakkında bilgi verdi. Savaş döneminde tıp okullarında yaşananlarla ilgili tarihsel bilgiler aktaran Saba, o dönemde kaç tıbbiyelinin savaşa gönderildiği, kaçının şehit düştüğü ile ilgili rakamlara ulaşılamadığını belirtti.

Panele katılan öğrenciler arasında çekiliş yapılarak şanslı 25 öğrenciye stetoskop verildi. 5 öğrencinin stetoskopları Vali Yardımcısı Mustafa Tüysüzoğlu tarafından hediye edildi.

Öğleden sonraki oturumda ise Necmettin Özçelik, Lokman Erdemir, Mustafa Onur Yurdal yer aldı.

[Eylem Tuna/comu.edu.tr]

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir