Çanakkale’de 1 Eylül Dünya Barış Günü

02 Eylül 2014

Eski Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği ve Varşova Paktı üyesi ülkelerin barış içinde bir dünya mücadelesi görevini hatırlatmak amacıyla belirlediği, Hitler faşizminin 1939 yılında Polonya’yı işgal ederek ikinci dünya savaşını başlattığı tarih olan 1 Eylül Dünya Barış Günü, Çanakkale’de çeşitli etkinlikler düzenlenerek hatırlandı.

“Savaşların Değil, Barışın Egemen Olduğu Bir Dünya İstiyoruz!”
Dün Golf çay bahçesi önünde toplanan, Halkevleri, ÖDP, Eğitim-Sen, Kolektif Gençlik ve Gençlik Muhalefetine üye vatandaşlar, İskele Meydanı’na kadar bir yürüyüş gerçekleştirdiler. Meydanda grup adına konuşma yapan Çanakkale Eğitim-Sen Şube Başkanı Telat Koç, son yıllarda Ortadoğu’da artan savaşlara dikkat çekerek, dünya barışının tüm ülkeler tarafından sahiplenilmesi gereken bir olgu olduğunu dile getirdi. Koç, ortak basın açıklamasında şu konulara da değindi:

“İnsanlık tarihinin gördüğü bu en kanlı savaşlardan birisi olan İkinci Dünya Savaşı`nın başladığı gün olan 1 Eylül, yarım asrı aşkın bir süredir, bütün dünya halkları tarafından, savaşlara karşı barış, düşmanlıklara karşı kardeşlik duygularıyla yaşatılmaya çalışılıyor.
Barışın anlamını, değerini ve insanlık için taşıdığı önemini en iyi bilenler, savaşların acımasızlığını yaşayanlardır. Başta Ortadoğu olmak üzere son yıllarda savaşların ve katliamların yoğunlaştığı, farklı kimlik, inanç ve mezheplerden halkların birbirine düşman edildiği bugün, 1 Eylül ile gerçek anlamını kazanan Dünya Barış Günü`nü sahiplenmek ve barış talebini tüm Türkiye ve dünya halklarının talebi haline getirmek hepimizin öncelikli görevidir.
Barış mücadelesi, en az ekmek ve özgürlük mücadelesi kadar, günümüzün en acil, en çok ihtiyaç duyulan mücadeleleri arasındadır. Barışı kazanmak, korumak ve onu geliştirmek, emekçilerin ve tüm insanlığın geleceğini kazanmak açısından son derece önemlidir. Çünkü barışın, kardeşliğin ve demokrasinin yerleşmediği ülkelerde, işçi ve emekçilerin var olan kazanımlarını koruması, yeni haklar kazanması mümkün değildir.
Yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen sınıfsız, sömürüsüz, barış içinde, kardeşçe yaşanacak bir dünya asla hayal değildir. Eğitim Sen olarak dünyada ve Türkiye`de barışı kazanmak ve korumak için mücadele eden, emekçilerin birliği ve halkların kardeşliğini savunan herkesin; 1 Eylül Dünya Barış Günü`nü kutluyoruz”

İHD, Barış Günü Etkinliklerini 21 Eylül’de Kutlayacak
Çanakkale İnsan Hakları Derneği Şubesi, dünyada barış günü etkinliklerinin yıllardır 21 Eylül’de kutlandığını ifade ederek, etkinlik programı takvimlerini değiştirdiklerini duyurdu.

Dünya ile birlikte entegre olmak adına, artık etkinliklerin 21 Eylül tarihinde gerçekleştireceğini söyleyen  Çanakkale İnsan Hakları Derneği Şubesi üyeleri; “Şubemizin; 90’lı yıllar ve 2000’li yılların başına kadar Dünya Barış Günü’nü mitingler ve basın açılamaları şeklinde kutlaması 2004 yılından sonra kapsamlı programlarla 2012 yılına kadar sürdürüp 2013 yılında diğer sivil toplum örgütlerinin önerisi ile birlikte kutlaması hep 1 Eylül tarihlerinde olmuştur. Ancak Bütün dünyada Dünya Barış Günü, 21 Eylülde kutlanmakta iken ve bütün dünyanın Barış konusundaki hassasiyeti 21 Eylülde doruk noktasında iken bizim 1 Eylülde ısrar etmemiz akıllıca bir davranış olarak görülmemiş ve 2014’ten sonra Barış mesajlarımızı hem dünya ile entegre olma, hem de daha güçlü duyulması imkanına kavuşma adına Dünya Barış Günü etkinliğimizi 21 Eylül 2014 Pazar günü Saat:14.00’te Akol Otelde bir panelle gerçekleştirmek istiyoruz.  Panelimizin konukları; Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı, Fırat Anlı, İmrozlular Dernekleri Başkanı, Paris Asanakis, Barış İçin Kadın Girişimi, Av. Sevda Bayramoğlu olacak. Eskiden Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği ve Varşova Paktı üyesi ülkeler, İkinci Dünya Savaşı’nda yaşanan dehşetin, ve trajedinin insanlığa ibretlik bir ders niteliği taşıması nedeni ile, barış içinde bir dünya mücadelesi görevini hatırlatmak amacıyla Hitler faşizminin 1939 yılında Polonya’yı işgal ederek ikinci dünya savaşını başlattığı tarih olan 1 Eylül’ü “Dünya Barış Günü” olarak Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda yapılan olama sonucunda kabul edilmiştir. 1970 li yıllarda başlayan bu kutlamalar, SSCB’nin ve Varşova Paktı’nın dağılmasından sonra Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, dışında hiçbir ülke 1 Eylül’ü Dünya Barış Günü olarak kutlanmıyor. Sonuç olarak; Birleşmiş Milletler’in iki adet “Dünya Barış Günü” ilanı var. Bir tanesi bütün üye ülkeden sadece Türkiye’nin ve tanınmayan “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti”nin kutladığı Diğeri üye ülkeden sadece Türkiye hariç bütün diğer ülkelerin kutladığı…” dedi.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir