Bu Canlılar Toprağı Organik Hale Getiriyor!

23 Mart 2017

Çanakkale’nin Bayramiç İlçesi’nde Kenan Kaştan’a ait olan Organik Solucan Gübre işletmesi faaliyete başladı. Firmanın Çanakkale’de “Organik Solucan Gübre” üreten ilk ve tek işletme olması ayrı bir önem arz ediyor.

Çanakkale’de farklı bir işletme hayata geçirildi. Toprağı organik hale getiren işletmeyi ziyaret eden İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem Karadağ burada yaptığı konuşmada; “Günümüzde hangi sektörde olursa olsun çevreyi kirletmeden ekolojik sistemi bozmadan insan sağlığına duyarlı, hassasiyet gösteren üretimler yapılması gerekmektedir. Tabi bu doğrultuda bitkisel üretimde de biz aynı şeyi söyleyebiliriz. Bitkisel üretimde özellikle kimyasalların kullanılması çevreye, doğaya, ekolojik sisteme insan sağlığına büyük oranda zarar vermektedir. Ancak her geçen gün insanlarımız tarafından, tüketiciler tarafından organik olarak yetiştirilmiş ve yahut kimyasalları az kullanılarak yetiştirilmiş ürünlere daha büyük bir rağbet gösterilmektedir. Dolayısıyla biz de İl Müdürlüğü olarak bu tür çalışmalara İl Müdürlüğü olarak büyük destek vermek durumundayız. Tabi bu işletmemiz çeşitli aşamalardan geçti. Bakanlığımız 13 Mart 2017 yılında işletme onay belgesini kendilerine uygun gördüler. Biz de bugün burada ‘İşletme Onay Belgesi’ni kendisine takdim edeceğiz. Umut ediyorum ki üreticimiz yurt dışına da ihracat yapmaya başlar. Biz bu yolda kendilerine her türlü yardımı, desteği vermeye hazırız” dedi.

İşletme sahibi Kenan Kaştan ise; “Yurt dışından temin ettiğimiz 13 milyon adet solucanla 800 m2 alanda Bayramiç’te üretimimizi yapmaya başladık. Solucan gübresi toprağın ıslahını sağlar. Senelerce kimyasallardan yorulmuş yıpranmış bitmiş olan toprağın tekrar 50-60 sene önceki verimli haline dönmesini sağlayan bir materyaldir. Bunu bir gübre olarak değerlendirmememiz lazım, bu bir canlı mikroorganizmadır ve mikroorganizma sürekli üremesini devam ettirir. Toprağı havalandırır, pH’sını dengeler, toprağın besin elementlerini karşılar. Bitkinin bütün ihtiyaçlarını giderirken, bir taraftan da toprağı organikleştirmek için elinden gelen çabayı sarf eder ve beş sene boyunca kullanılan toprak da tamamen humuslu bir toprak haline gelir. Humuslu toprak haline gelen yere bir daha gübre atılmasına gerek kalmaz. Atılırsa bitki besin elementlerini daha da arttıracağı için hem erkenciliği sağlar, hem de koku ve aromasını arttırır” diye konuştu.

Ziyaret İl Müdürü Erdem Karadağ’ın, işletme sahibine onay belgesini takdimiyle son buldu.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir