ÇOMÜ’de ‘100 Saat Astronomi Etkinliği’ Büyük İlgi Gördü

08 Nisan 2009

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fizik ve Astronomi Topluluğu tarafından Ulupınar Gözlemevi?nde düzenlenen “100 Saat Astronomi Etkinliği” sona erdi.

ÇOMÜ Fizik Bölümü öğretim üyelerinden Ulupınar Gözlemevi Müdürü Prof. Osman Demircan, küresel 100 saat astronomi projesinin dünya genelinde 140 ülkede bin 500 ayrı merkezde aynı anda düzenlendiğini belirterek, ?Bunun dışında Türkiye?de de aynı tarihte 15 il ve 30 ayrı merkezde bu etkinlik düzenlendi. Çanakkale de ise Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fizik ve Astronomi Topluluğu tarafından ÇOMÜ Astrofizik Araştırma Merkezi (ÇAAM) ve Ulupınar Gözlemevi’nde gerçekleştirilen etkinlik sayesinde mümkün olduğunca çok insan, Galileo?nun 400 yıl önce yapmış olduğu gibi teleskopla ilk kez gözlem yapma fırsatı buldu? dedi.

Program kapsamında ÇAAM Dünya Astronomi Yılı 2009 (DAY) koordinatörü Arif Solmaz katılımcılara 2009 yılı boyunca dünyada ve Türkiye’de gerçekleştirilecek “DAY2009” etkinlikleri hakkında bilgiler verirken, ÇOMÜ Fizik Bölümü öğretim üyelerinden Gözlemevi Müdürü Prof. Osman Demircan ise “Astronominin Tarihi Gelişimi”, Faruk Soydugan ve Mehmet Tüysüz “ÇAAM ve Ulupınar Gözlemevi çalışmaları”, Naci Erkan “Teleskopun Gerçek Kaşifi”, Arif Solmaz “Astronomi Nedir?, 2009 Yılında Astronomi’deki Gelişmeler” başlıklı sunumları gerçekleştirdi. Afşar Kabaş ise katılımcılara “Stellarium” adlı gökyüzü simülasyon programını tanıttı. Etkinlik süresince havanın da açık olması sayesinde katılımcılar gözlemevinde bulunan Galileoskoplar (Galileo Teleskopu) ile Ay ve Satürn gezegenini topluluk üyeleri rehberliğinde gözlemledi. DAY2009’a özel olarak uluslararası Astronomi Birliği tarafından hazırlanan ?Gökyüzünü İzleyen Gözler? isimli belgesel filmin gösteriminin de gerçekleştirildiği etkinliğe katılan vatandaşlar ÇOMÜ yetkililerine teşekkür ettiler.

İHA

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir