ÇOMÜ’de Sivil Anayasa Konuşuldu

15 Aralık 2011

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ortak Akıl Tarihi-Kültürel Değerleri Araştırma ve Tanıtma Topluluğu tarafından düzenlenen “Değişen Türkiye’de Gençlere Düşen Görevler ve Sivil Anayasa” konulu konferans Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mümtaz’er Türköne ve Gazeteci-Yazar Faruk Mercan’ın katılımıyla Troia Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan etkinliğin açılış konuşmasını yapan Ortak Akıl Topluluğu Başkanı Vahap Özsüer, “Kısa bir süre önce kurulan topluluğumuz anlamlı çalışmalara imza attı. Bizler genç arkadaşlarımızın ufkunu genişletmeyi, ülke meselelerine duyarlı hale gelmelerini hedefliyoruz. Anayasa konusunun gündemde olduğu bu günlerde bizlere de büyük görevler düşüyor. Bugün burada yeni anayasa düzenine gençlerin penceresinden bakacağız. Konferansa katılan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

ÇOMÜ Rektörü Prof Dr. Sedat Laçiner de yaptığı konuşmada Çanakkale’nin Türkiye’nin manevi başkenti olduğunu belirterek, “Siz değerli hocalarımızı böylesine değerli bir kentin üniversitesinde ağırlamaktan mutluluk duyuyorum. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde şuan birçok derslik ve laboratuarda ders işleniyor. Ancak burada derslerde öğrenebileceğinizden daha fazlasını bulacaksınız Bugün diplomalarınızı daha da anlamlandıracak, içini dolduracaksınız. Bu açıdan her birinizin çok şanslı olduğunu düşünüyorum” dedi. Rektör Laçiner üniversitede her gün bir etkinlik yapıldığını da belirterek, “Akademisyenlerimiz ve öğrencilerimiz sürekli bilimsel, akademik, toplumsal faaliyetler gerçekleştiriyor. ÇOMÜ’de 200’e yakın öğrenci topluluğu var. Ortak Akıl Topluluğu da en aktif topluluklardan bir tanesi. Bizler burada her görüşün herkesin önemsediği kişileri ağırlamak, ÇOMÜ’de karma ve özgürlükçü yapıyı oluşturmak, zihin sepetimize bir fikir de bu şekilde eklemek istiyoruz. Bu bağlamda tüm akademisyenlerimizi, öğrencilerimizi ve öğrenci topluluklarımızı etkinlik yapmaya davet ediyorum. Prof. Dr. Mümtaz’er Türköne ve Faruk Mercan gibi görüşlerinden ilham aldığım fikir adamlarını ÇOMÜ’de görmek beni çok mutlu etti. Konferansta emeği geçen ve burada bulunan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Prof. Dr. Türköne ve Mercan’ın özgeçmişlerinin sunulmasının ardından başlayan konferansta yeni Türkiye, değişen Türkiye, sivil anayasa ve gençlerin yaklaşımları konuşuldu. Gazeteci Yazar Faruk Mercan konuşmasında pek çok bakımdan “Yeni Türkiye” kavramından bahsedebileceklerini ifade ederek; “Ancak Türkiye’nin sorunları çözmede yeni parametreler geliştirdiği, yeni stratejiler uyguladığı ve bunlardan olumlu sonuçlar aldığı zaman tam anlamıyla değişen ve yeni Türkiye kavramından bahsedebiliriz. Türkiye’nin uzun yıllardır çözülemeyen terör sorunu, günümüzde sıkça konuşulan anayasa sorunu gibi artık kökleşmiş sorunlarına karşı tavrı ve yaklaşımı çok önemlidir. Türkiye Cumhuriyeti çok karma bir yapıya sahiptir. Bu karma yapının bir arada, istediği standartlarda yaşadığı ve haklarının korunduğundan şüphe duymadığı, terör sorununun halledildiği, birlikte yaşama iradesine sahip bir Türkiye’den bahsedebildiğimiz gün, yeni Türkiye kavramından da bahsedebiliriz. Yeni Türkiye’yi kurmak için en başta anayasayı düzenlemek ve Yeni Anayasayı oluşturmak gerekir. Herkesin fikir beyan etmesiyle ortak akılla çözülmeyecek hiçbir sorun yoktur. Bu bağlamda devletin tüm kurumlarının kapılarının açılması, işlerin daha çabuk ilerlemesi için bürokratik işlemlerin azalması, değişen dengelere uyum sağlanması şarttır. Son olarak tüm bunlar siz gençlerin fikirlerini söylemesi, yönetime katılması ve kendi haklarınızı korumak ve savunmak için sivil anayasa oluşumuna katkı sunması gerekmektedir” dedi.

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mümtaz’er Türköne ise yaptığı konuşmada ÇOMÜ’nün çok özgürlükçü bir üniversite olduğunu belirterek, “Yöneticilerin öğrencilerle buluştuğu, onlardan fikir aldığı ve öğrencilerin fikrini söyleme hakkını savunduğu bir üniversite. Bir yerde özgürlük varsa, karşıtlıklardan bile olağanüstü güzellikler ortaya çıkar. Sizler böyle bir dönemde, böylesine özgürlükçü yapıya sahip bir üniversitede okuduğunuz için çok şanslısınız. Bugün burada sivil anayasayı ve sizlerin yaklaşımını konuşuyoruz. Gelişen değişen ve yeni Türkiye kavramlarından bahsediyorsak eğer, yıllar önce günün şartlarına göre yapılmış bir anayasanın hala uygulanabiliyor olmasını kabullenemeyiz. Halkın iradesinden üstün tutulan, halkın hakları konusunda fikir beyan edemediği anayasanın değiştirilmesi ve bunun sivil irade ile sağlanması gerekmektedir. Dolayısıyla bizim irademiz ve bizim gücümüzle anayasamızı oluşturmalı ve aynı toplumda eşit haklarla ortak bir hayatı paylaşmalıyız. Sizler ülkenin aydınlık zamanlarını yaşıyorsunuz. Karanlık dönemler geride kaldı. Artık yöneticilerinizle bir araya geliyor yönetime katkı sunabiliyorsunuz. Bunu iyi değerlendirmelisiniz. Bu ülkede refah içinde yaşayabileceğimiz, birbirimizin hakkına ve özgürlüğüne saygı duyacağımız bir anayasa oluşturmalıyız. Söz bizim olursa söyleyeceğimiz şeyler de güzel olacak” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Rektör Laçiner konuklara günün anısına çeşitli hediyeler verdi.

İHA

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir