Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 83. Yıldönümü Etkinliklerle Kutlandı

01 Temmuz 2009

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 83. yıldönümü, Çanakkale’de düzenlenen törenlerle kutlandı.

Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen tören, Çanakkale Valiliği, Boğaz ve Garnizon Komutanlığı, Belediye Başkanlığı, Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı Çanakkale Bölge Müdürlüğü, Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri Müdürlüğü, GESTAŞ ve diğer birimler adına Atatürk Anıtı’na çelenk konulmasıyla başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından bir konuşma yapan Denizcilik Müsteşarlığı Çanakkale Bölge Müdürü Ender Kurt, Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 83. yıldönümünü kutlamanın sevincini yaşadıklarını belirterek, “Dünyanın en zor su yollarından biri olan Çanakkale Boğazı’ndan yılda 50.000 gemi geçiş yapmaktadır. Bu gemiler için gemi trafik ve kılavuzluk hizmetleri, uzakyol gemi kaptanı yeterliliğine sahip, toplam 30 adet deniz trafik operatörü ve 62 adet kılavuz kaptan ile verilerek Çanakkale Boğazı’nda seyir, can, mal emniyetini sağlamaya devam ediyoruz. Bölgemizde gemi trafik yönetim hizmetlerine ilave olarak 3 adet yeni trafik izleme istasyonu kurduk ve tüm kıyılarımızı kontrol eden ülke haline geldik. Bölgemizde 42 hat izinli tarifeli sefer yapan gemi ile 16 ay süre içinde dört milyon 500 bin yolcu ve 1.800 bin araç taşıdık. Yerel deniz trafiğinde çalışan bu gemileri mümkün olduğunca ulusal ve uluslararası kurallar gereklerine uygun donattırarak seyir, can, mal, çevre, manevra emniyetini azami sağlayacak hale getirdik. 2008 yılı ve 2009 yılının ilk altı aylık döneminde toplam 657 adet gemiye ÖTV?siz yakıt defteri düzenledik. Sonuç olarak, Çanakkale denizcilerine ve balıkçılarına 40.071.000 TL büyüklüğünde teşvik desteği verdik. Bölgemizde, gemi inşa edebilecek 42 adet tersane olup, bu tersanelerde 2008 yılı Ocak ayından bu tarafa 27 adet gemi inşa edilmiştir. Yat inşasında dünya 3.’sü, gemi inşasında dünya 4.’sü olduk? dedi.

Ender Kurt, bunların dışında uluslararası düzeyde başka başarılar da elde ettiklerini de belirterek, ?Bunlardan en önemlisi Paris Liman Devleti kontrolü mütabakatı sekreterliğinin Haziran 2009 tarihinde yayınladığı raporu ile, 2002 yılından beri kara listede olan Türk bayraklı gemiler, tüm denizcilerin üstün gayretleri neticesinde tekrar beyaz listeye geçmiştir. Artık şanlı bayrağımızı dünya denizlerinde dolaştıran gemilerimiz gelişmiş ülke limanlarına özgürce girebilecek, daha güvenli deniz ticareti yapabileceklerdir. Denizcilik eğitimimiz uluslararası düzeyde kabul görmüş ve 2006 yılında beyaz listeye girmiş olup türk uyruklu gemi adamları, dünya deniz ticaret filosu gemilerinde çalışabilme hakkını elde etmiştir? şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından protokol mensupları Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’ne ait botla denize açıldı. Çanakkale Boğazı’na deniz şehitleri için çelenklerin atılmasının ardından yüzme yarışı yapıldı.

Törene Çanakkale Vali Vekili Cengiz Ata, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutan Vekili Kurmay Kıdemli Albay Seyhun Uras ve Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ile daire müdürleri ve yetkililer katıldı.

İHA

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir