‘Çanakkale 2015 100. Yıl Koordinasyon Merkezi’ Kuruldu

24 Temmuz 2012

Çanakkale Savaşları’nın 100’ncü yıldönümü olan 2015 yılında yapılacak etkinlikler için Vali Güngör Azim Tuna başkanlığında ‘Çanakkale 2015 100. Yıl Koordinasyon Merkezi’ kuruldu.

İl Özel İdaresi Salonu’nda gerçekleştirilen ‘Çanakkale 2015 100. Yıl Koordinasyon Merkezi’ tanıtım toplantısına Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, Çanakkale Belediye Başkanı CHP’li Ülgür Gökhan, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, Çanakkale Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Bülend Engin ile Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Kaya Üzen katıldı.

Vali Güngör Azim Tuna, 2015 yılına hazırlıkların yürütüleceği ‘Çanakkale 2015 100. Yıl Koordinasyon Merkezi’nin yapısı hakkında bilgi verdi. Merkez bünyesinde başkanlığını kendisinin yapacağı, aralarında bakanlıklardan üst düzey yöneticiler ile kentin yöneticilerinin de yer alacağı bir Koordinasyon Kurulu oluşturduklarını söyleyen Vali Tuna, bu kurulun altında esas işi yapacak bir de yürütme kurulu oluşturulduğunu belirtti. Danışma Kurulunun da olacağı yapıya şimdilik Yapısal Projeler Çalışma Grubu, Etkinlik ve Organizasyonlar Çalışma Grubu, Kültürel ve Bilimsel Projeler Çalışma Grubu ve Sivil Toplum Örgütleri ile Medya Çalışma Grubunun dahil edildiğini, bu çalışma gruplarının sayısının ihtiyaca göre artabileceğini açıkladı.

Bu yapıyı oluşturmaktaki hedefleri Çanakkale olarak tüm kamu kurumları, meslek kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve medya ile bir sinerji yaratmak ve 2015’e ortak akılla birlikte yürümek olarak açıklayan Vali Güngör Azim Tuna, “Çanakkale Savaşları’nın 100’ncü yıldönümü olan 2015 yılı, bizim için sadece bir anma töreni olan yıl olmayacak. Bütün yıla yayılan, uzun vadeli, ilimize çok büyük katkısı olacak çalışmaların, yatırımların, organizasyonların ve etkinliklerin yapıldığı bir yıl olacak. Ama tabi bizim de bunun için hazırlıklı olmamız, yatırımlarımızı yapmamız, organizasyonumuzu yapmamız gerekiyor. Bunun için en temel ihtiyaç bir ekip çalışmasıdır. O nedenle bu merkezi ve yapıyı oluşturduk. Gelen proje önerilerini değerlendirip en uygun olanlarını seçeceğiz” dedi.

Vali Güngör Azim Tuna, ‘Çanakkale 2015 100. Yıl Koordinasyon Merkezi’nin hedefinin Çanakkale’ye kalıcı eserler kazandırmak olduğunu da belirterek, “2015 yılındaki organizasyonlar bittikten sonra bizim en büyük kazancımız bu olacak. Çanakkale’nin geleceğinin inşa edilmesinde 2015 bizim için çok önemli bir fırsat olacaktır. Çanakkale Boğaz Köprüsü’nün projesi 2015’e kadar tamamlanacak. Sonra yapımına başlanacak bu köprünün ismi ‘100. Yıl’ olabilir. Çanakkale’de eksikliğini hissettiğimiz kongre merkezi, fuar ve sergi alanları gibi bir takım ihtiyaçlar var. Bunun temellerini atıp Çanakkale’ye bu tesisleri kazandırmak istiyoruz. Milli Parklarımızda çok geniş bir yatırım programı planlanmakta. Kamu kurumları 2015’e yönelik yapabilecekleri yatırımları hazırlıyor. Kısacası 2015 vesilesiyle Çanakkale’ye büyük yatırımları kazandırmak amacındayız. Çanakkale’nin ikinci önemli kazancı tanıtımı olacaktır. Çanakkale uzun vadede tanıtımdan ve turizmden daha büyük bir kazanım sağlayacaktır” diye konuştu.

Vali Tuna, ‘Çanakkale 2015 100. Yıl Koordinasyon Merkezi’nin çalışmalarına katkı sağlamak amacıyla geçtiğimiz hafta www.canakkale2015.gov.tr isimli İngilizce ve Türkçe olmak üzere bir web sayfası hazırlattıklarını, bu web sitesi aracılığıyla tüm Dünyadan proje önerileri alacaklarını ve tüm dünya ile bağlantılarını bu web sitesi üzerinden yürütüp, çalışmaları duyuracaklarını söyledi.

Çanakkale Belediye Başkanı CHP’li Ülgür Gökhan da, 2015’e yönelik barış müzesi, barış kütüphanesi, barış parkı, barış anıtı, barış filmleri festivali ile çocuk ve gençlik festivalleri yapılması önerilerini dile getirdi. Çanakkale Savaşları’nın 100’ncü yıldönümü olan 2015 yılının aynı zamanda sözde Ermeni Soykırımının da 100’ncü yılı olduğunu hatırlatan Başkan Gökhan, “Bu aynı yıla denk geliyor. Dolayısıyla Dünyada Ermeniler tarafından da bir etkinlikler yapılacaktır. Biz buna karşı da ne yapabiliriz. Bunu nasıl barışa dönüştürebiliriz diye projeler üretilebilir. Dünyada artık bu tür sıkıntılı konular barışa yönelik çözüm önerileriyle dile getirilmeli ve bir takım etkinlikler yapılmalı” dedi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner ise, bazı tarihlerin sadece bir kez yaşandığına dikkat çekerek, “100’ncü yılda böyle. İkinci bir 100’ncü yıl olmayacak. 200’ncü yüzyıl da 100’ncü yüzyıl kadar anlamlı olmayacak ve bu salondaki hiç kimse de bir mucize gerçekleşmezse onu göremeyecek. 100’ncü yıl hem Çanakkale Savaşları’nı anlama ve tekrar etmesini engelleme adına önemli bir hatırlatma yılı olacak, hem de Çanakkale’nin kendisini Dünyaya tanıtma ve elbette iktisadi ve sosyal çeşitli faydalar üretebilecek. Ayrıca ülkemiz açısından da 2015 yılı son derece kritik bir yıl. Ermeni Diasporasının çalışmalarının dengelenmesi, hatta Ermeni meselesinin daha doğru anlaşılabilmesi için de önemli. Çünkü Doğu’da Ermenilere soykırım uygulandığı söylendiği bir dönemde burada Ermeni Tabyaları Türk topraklarını koruyabilmek için askerdiler. Hatta önemli itilaf devletlerine ait önemli gemilerden birisi de Ermeni Tabyasından atılan bir topla batmıştı. Bu nedenle biz Üniversite olarak 2015’in öneminin farkındayız ve bir dizi hazırlık içerisindeyiz” dedi.

[Kaynak: canakkaleninrehberi.com]

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir