ÇOMÜ-1 Bilimsel Araştırma ve İnceleme Gemisi Denize Törenle İndirildi

25 Şubat 2014

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Bilimsel Araştırma ve İnceleme Gemisi “ÇOMÜ-1” törenle denize indirildi.

Törene Vali Vekili Saim Eskioğlu, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, Gelibolu Kaymakamı Namık Kemal Nazlı, Gelibolu Belediye Başkanı M. Mustafa Özacar, 116.Jan.Eğitim Alay Komutanı J. Albay Timuçin Alper, Kıyı Emniyeti Çanakkale Müdürü İsmail Durgun, Gelibolu Emniyet Müdürü Ali İhsan Sağlam ile üniversite yöneticileri, akademik ve idari personel katıldı.

Törende Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner ve Çanakkale Vali Vekili Saim Eskioğlu tarafından sırasıyla protokol konuşmaları gerçekleştirildi. Gelibolu Eksen Tersanesi’nde gerçekleştirilen törende konuşan Rektör Prof. Dr. Sedat Laçiner gemi hakkında bilgiler verirken, Vali Vekili Saim Eskioğlu ise geminin ÇOMÜ’ye hayırlı olmasını diledi. Konuşmaların ardından ÇOMÜ-1 Bilimsel Araştırma ve İnceleme Gemisi büyük coşku ile denize indirildi.

“Bizim için çok güzel günlerden bir tanesini yaşıyoruz”
Rektör Prof. Dr. Sedat Laçiner konuşmasında şunları söyledi:

“Bizim için çok güzel günlerden bir tanesini yaşıyoruz. ÇOMÜ Su Ürünleri Fakültesi dönüşüm projesinin önemli bir parçası bugün denize indirilmiş olacak. Su Ürünleri Fakültesi’nin ismi öncelikle Deniz Bilimleri ve Fakültesi olarak değişti. Sadece avlama ve benzeri işleri yapıyor bir fakülte olmaktan teknoloji yoğun alanların da açıldığı bir fakülteye dönüştü. Şu an arkamızda denize indirilmeyi bekleyen ÇOMÜ 1 adlı tekne bizlere daha fazla uygulama, daha fazla bilimsel araştırma yapma imkânı verecek.

Alanında en iyi donanımlı teknelerden bir tanesi
Bu tekne sayesinde en az 40 öğrencimiz denizde bir anda uygulama yapma imkânına kavuşmuş olacak. Tekne devletimiz tarafından bize bağışlandı, fakat aldığımızda içinde herhangi bir şey mevcut değildi, iskelet halindeydi, şu an ise alanında en iyi donanımlı teknelerden bir tanesi olarak karşımızda duruyor. Eğer kısmet olur ise bu teknemizin 1,5 misli, belki 2 misli büyüklüğünde yeni bir tekne de alabilmek için uğraşımızı sürdüreceğiz. Ümit ederiz ki o da bu yıl gerçekleşir ve fakültemiz daha büyük araştırmaları yapabilme imkânına kavuşur.
Burada emeği geçen tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum, çünkü bu tekneyi karşınıza getirmek kolay gibi görünüyor ama hem gerekli teçhizatın oluşturulması, takibinin yapılması, yorucu bir bürokratik sürecin tamamlanması Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültemizdeki arkadaşlarımızın ve üniversitemizin çeşitli idari birimlerindeki arkadaşlarımızın yoğun gayretleri sonucu gerçekleşti. Tabii ki bu tekne sayesinde üniversitemiz hem araştırma hem de denizcilik eğitimi alanında Türkiye’de ve Dünya’da alanında daha başarılı daha iyi bir seviyeye gelmiş olacak.

Çanakkale ilimiz Türkiye’nin deniz kıyısı en uzun ikinci ili
Çanakkale için herhalde en anlamlı yatırımlardan bir tanesi bu tekne olmuş olacak ve bu alana yapılmış olan yatırımlar olacak diye düşünüyorum, çünkü Çanakkale ilimiz Türkiye’nin deniz kıyısı en uzun ikinci ili, Muğla’dan sonra ikinci sırada yer alıyor. Dolayısıyla deniz alanında Çanakkale’de ne kadar yatırım yapılsa o kadar azdır diye düşünüyorum. Bu duygular içerisinde teknemizin hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum, umarız Türkiye’ye ülkemize ve insanlığa faydalı çok sayıda bilimsel araştırma bu tekne sayesinde ortaya çıkar, çok sayıda yetişmiş, Piri Reis’in torunu olmaya hak kazanmış gençlerimiz de bu tekne sayesinde eğitilmiş olur. Hepinizi saygıyla selamlıyorum”.

Çanakkale Vali Vekili Saim Eskioğlu ise ÇOMÜ’nün böyle bir teknesinin denize indirilme merasiminde bulunmaktan mutluluk duyduğunu ifade ederek, “Üniversitemizle gurur duyuyoruz” dedi. Eskioğlu, ÇOMÜ’nün Türkiye’deki üniversiteler içerisinde durumunu hızla iyileştirdiğini söyleyerek, ÇOMÜ’nün her alanda geliştiğini kaydetti. Eskioğlu, ikinci, üçüncü geminin de ÇOMÜ’nün, Türkiye’nin hizmetlerinde öğrencilerin iyi eğitilmesi amacıyla kullanılmasını dilediklerini belirterek, “Hepimize, üniversitemize, Çanakkale’mize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Konuşmaların ardından ÇOMÜ 1 Bilimsel Araştırma ve İnceleme Gemisi denize indirildi. Gemiyi yapan Eksen Tekne İmalat’ın sahibi Cem Eken, geminin 17 metre uzunluğunda, 6 metre genişliğinde, 12 kişilik yatak kapasitesine sahip olduğunu ve 8 işçiyle 4 ayda yapıldığını söyledi.

Törenin ardından Çanakkale Vali Vekili Saim Eskioğlu, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner ve beraberindeki heyet ÇOMÜ-1 gemisinde incelemelerde bulundu. Törenin sonunda katılımcılara pilav ikramı da yapıldı.

[Serhat Çoban / comu.edu.tr]

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir