HES’lere Karşı “İşte Böyle”

15 Ekim 2012

Ece Ayhan Sivil Girişimi’nin 2012 yılı sinema teması kapsamında 13 Ekim Cumartesi günü Yalı Hanı’nda belgesel gösterimi ve söyleşi etkinliği düzenlendi.

Yönetmenliğini Osman Şişman ve Özlem Sarıyıldız’ın yaptığı Erzurum Bağbaşı’nda yöre halkının bölgede kurulacak HES’lere karşı verdiği mücadeleyi konu edinen “İşte Böyle” isimli belgesel gösterildi. Katılımın yoğun olduğu gösterimin ardından belgeselin yönetmenlerinden Osman Şişman ile bir söyleşi gerçekleştirildi.

Bir gazete haberinde Erzurum Bağbaşı’nda HES’leri protesto ettiği için konuşmama cezası alan 17 yaşındaki Leyla’nın hikayesinden yola çıktıklarını ifade eden Osman Şişman, Bağbaşı’na gidip insanlarla konuşmaya başladıklarında köylülerin gündelik hayatının, HES projesi karşısındaki tedirginlik ve öfkelerinin, gördükleri şiddetin belgeseli şekillendirdiğini, yöre halkının yaşadığı zulmü, mücadelenin hikayesini ve gündelik yaşam ayrıntılarını Leyla’nın hikayesiyle birleştirdiklerini belirtti. Osman Şişman yörede HES’lere karşı yıllardır süren bir mücadele olduğunu, bu mücadele içinde yöre halkının hukuki süreçten HES’lerin doğada yaratacağı felaketlere kadar ve kendilerini doğrudan etkileyecek sonuçlarla ilgili olarak ciddi bir bilinçlenme yaşadıklarını belirtti.

Gösterime katılan Çanakkale Çevre Platformu üyeleri belgeseli çok beğendiklerini ifade ederek bir doğa felaketinin de Çanakkale’de Kazdağları ile ilgili olarak yaşandığının altını çizdiler. Onlarca siyanürcü şirketin altın için Kazdağları’nı talana hazırlandığını söyleyen platform üyeleri Çanakkale ve ilçelerinde içme suyu havzalarının, tarım alanlarının, yaşam alanlarının, hayvanların, bitkilerin ve insan sağlığının siyanür ve ağır metallerin tehdidi altında olduğunu, karşı çıkmadığımız takdirde tüm bunların yok olacağını belirttiler.

Ülkedeki hemen hemen bütün derelerin önünün irili ufaklı HES projeleri ile kesilmek istendiğini söyleyen üyeler; planlanan HES’lerin tümünün yapılması durumunda ülkenin toplam enerji üretimine yüzde 2-3’lük bir katkı sağlayacağını, bunun rahatlıkla doğaya zararı olmayan rüzgar enerjisiyle karşılanabileceğini ancak buna rağmen HES’lerin yapımı için derelerin kurutulduğunu ormanların yok edildiğini, bu derelerin çevresinde kurulan köylerin, bu köylerin derelerle iç içe geçmiş kültürlerinin, ekonomilerinin, insan hayatının görmezden gelindiğini açıkladılar.

Ece Ayhan Sivil Girişimi üyeleri, başta “İşte Böyle” belgeselinin yönetmenlerinden Osman Şişman olmak üzere tüm katılımcılara teşekkür ederek, sinema teması kapsamında etkinliklerini sürdüreceklerini belirtti.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir