İÇDAŞ 2014’te Çelikte Üretim Lideri, Enerjide Atakta

06 Ocak 2015

Enerji, çelik, tersane, ulaşım alanındaki üretim ve faaliyetini Çanakkale’nin Biga ilçesinde sürdüren İÇDAŞ, 2014 yılı faaliyetlerini ve 2015 yılına dönük hedeflerini düzenlenen toplantıda basın mensupları ile paylaştı.

Çanakkale’deki Kolin Otel’de düzenlenen basın toplantısına İÇDAŞ Çelikhaneler Müdürü Eyüp Tan, İÇDAŞ Limanlar Müdürü Türker Özman, İÇDAŞ Çevre Müdürü Barış Bora, İÇDAŞ Maden İşletmeleri ve Basın Halkla İlişkiler Müdürü Suat Karataş katıldı.

İÇDAŞ Çelikhaneler Müdürü Eyüp Tan, 2014 yılının çelik üretim cirosunun 5 milyar 200 milyon TL, enerji üretim cirosunun 1 milyar 100 milyon TL olarak gerçekleştiğini belirterek, Türkiye’nin çelik üretiminin yüzde 11’inin İÇDAŞ tarafından gerçekleştiğini belirtti.

Eyüp Tan, Türkiye’nin çelik üretiminde son 10 yılda, Çin ve Hindistan’ın ardından en yüksek üretim artışını sağlayan ülke olduğunu kaydederek “2011 ve 2012 yıllarında ise büyük üreticiler arasında üretimini en hızlı artıran ülke olmuştur. 2014 yılı üretimiyle İÇDAŞ çelik alanında kendi üretim sektöründe lider konumunu devam ettirmektedir. 2014 yılında çelik üretimimiz 3.3 milyon ton olmuştur. İÇDAŞ’ta 2001 yılındaki ilk üretimimizden bugüne dek üretilen çelik miktarı Türkiye’de 1 yılda üretilen çelik miktarı kadardır. Bu da yaklaşık 30 milyon tondur” dedi.

Eyüp Tan, İÇDAŞ’ın 2012 yılında Türkiye’de en çok çelik ihracatı yapan 8’inci kuruluş olduğunu, 2013 yılında 1 milyar 52 milyon dolarlık ihracatla “Türkiye İhracat Şampiyonları Ödülü” aldığını hatırlattı. Eyüp Tan şöyle devam etti:

“İstanbul Sanayi Odası’nın 2013 yılında açıkladığı verilere göre, Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu arasında 7. sırada yer alan İÇDAŞ, çelik sektöründe ise 1. sırada yer aldı. Türkiye Dünyanın en büyük çelik üreticileri arsında 8. Sırada olup, Türk çelik üretiminin %11’i İÇDAŞ tesislerinde gerçekleştirilmektedir”

Eyüp Tan, 2015 yılının Şubat ayı itibari ile ark gücü 310 MW olan Türkiye’nin en büyük trafosunun da üretim için devreye alınacağını söyledi.

İstihdama Büyük Katkı
Ham çelik üreticisi firmalarda 38 bin kişinin istihdam edildiğini belirten Eyüp Tan, “Türk çelik sektöründe çalışan her 10 kişiden biri İÇDAŞ Değirmencik tesislerinde çalışmaktadır. Çalışanlarımızın %73,22’si bölgemiz gençleridir” dedi. Eyüp Tan, enerji tesislerinde 865 kişinin istihdam edildiğini belirterek İÇDAŞ şirketlerinde direkt olarak istihdamın 5500 kişi olduğunu, taşeron hizmetler ve diğer yan hizmetleri de kattıklarında iş imkanı sağlanan aile sayısının yaklaşık 10 bin olduğunu ifade etti.

Türkiye’nin enerji üretiminin yüzde 3’ü İÇDAŞ’tan
Eyüp Tan, Türkiye’de üretilen enerjinin yüzde 3’ünün İÇDAŞ termik santrallerinden karşılandığını söyledi. İÇDAŞ Değirmencik Termik Santrali ve İÇDAŞ Bekirli Termik Santrali’nin üretimi hakkında bilgi veren Tan, “Tesislerimiz bünyesinde; kömür yakıtlı 405 MW kapasiteli akışkan yatak teknolojili ve 1236 MW gücünde süperkritik teknolojiye sahip Termik Santrallerin yanı sıra, 6 MW hidro elektrik santrali (HES) ve 60 MW kapasiteli rüzgar enerji santralleriyle (RES) birlikte toplamda 1700 MW’ın üzerinde enerji üretmek için tüm gücümüzle çalışıyoruz” dedi.

Eyüp Tan, bir önceki yıla göre İÇDAŞ’ın enerji üretimindeki artışı şöyle ifade etti:

“Bekirli Termik Santrali 2013 üretimi 4 milyar 712 milyon 597 bin kilowatt saat (kwh). 2014 üretimi 5 milyar 875 milyon 337 bin 600 kilowatt saat (kwh). Değirmencik Termik Santrali. 2013 üretimi 2 milyar 956 milyon 418 bin 193 kilowatt saat (kwh). 2014 üretimi 3 milyar 96 milyon 475 bin 688 kilowatt saat (kwh). Bekirli ve Değirmencik termik santralleri üretimindeki toplam artış 1 milyar 302 milyon 798 bin 095 kilowatt saat (kwh) oldu.”

100 Milyon Dolarlık RES
İÇDAŞ’ın RES faaliyetleri hakkında Eyüp Tan “2014 yılında inşaatına başladığımız RES yatırımımız 2015 yılında faaliyete geçirmeyi planlıyoruz. Bunun için 60 MW kapasiteli 19 adet rüzgar tribünü faaliyete girecek. RES alanımız Değirmencik tesislerimiz çevresi ile Karabiga arasında bulunuyor. İlk etapta 100 milyon dolar yatırım maliyeti olan RES projemizin tamamı İÇDAŞ’ın sermayesiyle gerçekleştirilecektir” açıklamasını yaptı.

İÇDAŞ Çelik Tesisleri Hakkında Bilgi:

Biga Entegre çelik tesislerinde 5.5 milyon ton/yıl kapasiteli 3 Çelikhane, 3 milyon ton/yıl kapasiteli 3 Haddehane, 223 milyon m³ kapasiteli Oksijen Tesisi, 145 bin ton/yıl Kireç tesisi, 1.5 milyon ton/yıl kapasiteli Agrega sahaları, 24 bin ton/gün tatlı su elde kapasiteli Reverse-osmoz, gemi inşa tersanesi, 3 adet iskelesi ve toplam 1660 mt rıhtım yanaşma boyuyla ?ki Türkiye’nin kapasite olarak en büyük dökme yük limanıdır- günde 30.000 ton yükleme, 90.000 ton boşaltma kapasiteli Türkiye’nin en büyük özel sektör Liman tesisleri yer almaktadır.

Deniz Yıldızı projesine destek
İÇDAŞ Limanlar Müdürü Türker Özman, İÇDAŞ tersanelerinde bu güne kadar 9 gemi ve 1 adet römorkör üretildiğini hatırlatarak “Gemi inşa sektöründe 2008 yılında yaşanan global kriz etkilerini halen sürdürmektedir. Gemi üretiminde kar marjı olmamasına rağmen yılda 12 gemi inşa kapasitesine sahip tersanemizde tek tek gemi üretmeye devam ediyoruz. Bunu hem gemi üretim kadromuzu korumak, hem de Türk Yıldızı gibi inandığımız bir projeyi sürdürmek için yapıyoruz” dedi.

Türker Özman, Türk Yıldızı Projesi’nin deniz ticaretinde Karadeniz ve Akdeniz çanağını Türk gölü yapabilecek bir proje olduğunu ifade etti. Özman şöyle devam etti:

“Daha 2007 yılında, son teknoloji ile inşa edilen 3500 DWT’ luk bir kuru yük gemisinin günlük işletme maliyeti 1700 USD iken, yine son teknoloji ile üçüncüsünü inşa etmekte olduğumuz 5000 DWT’luk Türk Yıldızı gemisinin işletme maliyeti de 1700 USD’dir. Türk Yıldızı gemileri İşletme maliyeti aynı seviyede tutulur iken, taşıma kapasitesin de dolayısı ile navlun gelirinde de yaklaşık yüzde 43 oranında artış sağlanan gemilerdir.”

Çanakkale şirketlerine liman desteği
İÇDAŞ Liman İşletmeleri bünyesindeki iki limanın 2014 yılı içerisinde elleçlenen yük miktarı 10 milyon ton üzerine çıktığını kaydeden Türker Özman, “İÇDAŞ Liman İşletmeleri’ni, devlet tarafından alınması zorunlu kılınan rüsum bedeli haricinde, başka bir ücret talep etmeksizin Çanakkale bölgesindeki bütün orta ve küçük işletmelerinin hizmetine açmış bulunmaktayız. Bölgemizin ticaret hayatına, ihracat gücüne bu desteği sunmaya devam edeceğiz” dedi.

Çevreye saygılı üretim ödüller getiriyor
İÇDAŞ Çevre Müdürü Barış Bora, İÇDAŞ’ın üretim sürecinin çevreye ve doğaya saygılı olduğunu vurguladı. Barış Bora, “İÇDAŞ olarak gerçekleştirdiğimiz tüm üretimlerde önceliğimiz daima çevre olmuştur. Biga tesislerimizde bugüne kadar yaptığımız ve planlanan çevre yatırımları tutarı 600 milyon doları aşmaktadır” dedi.

Barış Bora, “Tesislerimiz çevresindeki hava kalitesi en önemli başlıklarımızdan birisi. Bu amaçla Enerji ve Çelik Tesislerinin bacalarındaki emisyon verilerini 365 gün 24 saat sürekli emisyon ölçüm cihazları ile ölçüyor ve kamera görüntüleriyle İÇDAŞ’ın kurumsal web adresinden canlı olarak yayınlıyor ve bu verileri anlık olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na iletiyoruz” diye konuştu.

İÇDAŞ tesislerinin çevresindeki hava kalitesini de izlediklerini kaydederek “Bu amaçla tesislerimiz çevresine Hava Kalitesi Ölçüm İstasyonu kurduk. Fabrikalarımızın bulunduğu bölgedeki hava kalitesi ve meteorolojik veriler 365 gün ve 24 saat boyunca gerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, gerekse bütün kamuoyunca şeffaflıkla izlenebiliyor. Bu istasyon İÇDAŞ tarafından kurulmuş ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na devredilmiştir. İstasyonun verileri Çevre ve Şehircilik Bakanlığının web sayfasından Bakanlığa bağlı diğer istasyonlarla birlikte yayınlanmaktadır. İÇDAŞ özel sektörde hava kalitesi izleme istasyonu kuran ülkemizdeki ilk ve tek şirkettir” dedi.

Barış Bora, ulusal ve uluslar arası alanda İÇDAŞ’ın aldığımız çevre ödüllerin sayısı 20’ye yaklaştığını belirterek 2014 yılında alınan son ödülün Enerji Bakanı Taner Yıldız tarafından verilen Enerji Oscar Ödülü olduğunu hatırlattı.

Barış Bora, bütün ödüllerin ötesinde en gurur verici olanının ise 2013 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen “Türkiye’nin En Temiz Sanayi Tesisi” ödülü olduğunu söyledi. Barış Bora “Çelik ve Enerji üreten, ağır sanayi kuruluşumuzun tüm rakiplerini geride bırakarak bu ödüle layık görülmesinin sebebi, çevre mevzuatının çok üzerinde uyguladığımız çevre standartlarımızdır” diye konuştu.

Sosyal sorumluluk lideri İÇDAŞ
İÇDAŞ Maden İşletmeleri ve Basın Halkla İlişkiler Müdürü Suat Karataş İÇDAŞ’ın sosyal sorumluluk alanında yaptığı ve hayata geçirdiği projeleri anlattı. Suat Karataş, Çanakkale’deki İÇDAŞ Mutluluk Ormanı’nın kent için önemine değinerek “Gerek çevresel gerek kültürel ve gerekse ekonomik anlamda üzerine düşen sosyal sorumluluğun her zaman bilincinde olan İÇDAŞ, bölgedeki sosyal sorumluluk projelerine sağladığı gönüllü destekle bu konuda da öncülük yapmaktadır. İstanbul Bağcılar’da 32 derslikli İlköğretim Okulu, Çanakkale Biga’da 16 sınıflı Anadolu Teknik Meslek Lisesi ve 250 öğrenci kapasiteli elektrik ve metal işleri atölyesi öğretim binası, Biga Kemer köyüne 8 derslikli İlköğretim okulu, Lapseki’de 12 Sınıf, 4 Laboratuvar ve 13 Atölyesi bulunan toplam 29 derslikli Anadolu teknik meslek lisesi, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi İlahiyat Fakültesi hazırlık sınıfları ve kütüphane binası ile 1300 kişilik konferans salonu İçdaş’ın eğitime armağanıdır. İlahiyat fakültesinin yanı başında inşası devam eden Tacettin Aslan Camii ecdada bir selam olarak yükselirken, Eceabat’a ismini veren Ece Bey’in türbesi için akıtılan her damla ter bu toprakları bize yurt edenlere şükran sunumudur” dedi.

Suat Karataş, İÇDAŞ’ın gençlerin deniz ve sporla buluşması amacıyla tüm işletim giderleri İÇDAŞ tarafından karşılanarak 2004 yılında İÇDAŞ Yelken Okulunu ve 2010 yılında da İÇDAŞ Yüzme Kulübü’nü kurarak her yaz 7-15 yaş arası 160 çocuğumuza sportif eğitim olanakları kazandırdığını belirtti. Karataş şöyle devam etti:

“Üç tarafı denizlere çevrili ülkemizde gençlerimizi yüzme ve yelken sporu yapmaya teşvik eden İÇDAŞ; Çanakkale’nin ulusal ve uluslararası yarışmalarda tanıtımına da katkı sağlamaktadır. Biga’ya kazandırılan İÇDAŞ kapalı spor salonlarında yüzlerce gencimizin sportif aktivitelerine ev sahipliği yapmaktayız. İÇDAŞ spor bünyesine okçuluk ve sörfle birlikte basketbol ve satranç branşını da katarak gençlerimizin birçok dalda spor yapmasına imkan sağlamıştır. Bunların yanında eğitimlerinde başarılı olan toplam 1000 orta ve yüksek öğretim öğrencisine karşılıksız burs verilmektedir. Şirketimiz bulunduğu bölgede yer alan yüksek öğretim kurumlarına da katkıda bulunmakta, Bölgenin yüksek okullarında alanlarında uzmanlaşmış İÇDAŞ personeli bizzat eğitim vermekte, gençlerimize kütüphane eğitim ve toplantı salonları, laboratuvar ve diğer altyapı destekleri sunulmaktadır”

Suat Karataş, Biga ?Kemer Köyünde yapılan Parion Antik Kenti kazıları ve Ezine Gülpınar Apollon-Smintheion kutsal alanında sürdürülen arkeolojik kazıları ile Troya kazılarının ana sponsorluğunu İÇDAŞ’ın sürdürdüğünü belirtti. Karataş “Kazılarda ortaya çıkarılan eserler Çanakkale’nin tanıtımına ve turizm değerlerine kalıcı katkılar sağlamakta, bölgenin uluslararası turizm hareketlerinden artan bir pay almasına vesile olmaktadır. Yürüttüğümüz bu çalışmalar daha birçok ödüle layık görüldü. 2014 yılında Parion, Apollon ve Troya kazılarına verdiğimiz destek, TİSK tarafından ülkemizdeki en önemli 20 Sosyal Sorumluluk Projesinden biri olarak ödüllendirildi” dedi.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir