İl Sağlık Müdürlüğü’nden Besin Zehirlenmesi Uyarısı

28 Temmuz 2009

Çanakkale Sağlık İl Müdürlüğü yaz mevsimi ile birlikle besin zehirlenmelerinin olabileceğini belirterek vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Çanakkale Sağlık İl Müdürü Dr. İlhan Güney, bireyin sağlıklı bir yaşam sürdürüp hastalıklara karşı korunabilmesi için en önemli unsurlardan birinin yeterli ve dengeli beslenme olduğunu belirterek, ?Bununla beraber, sağlıklı besin tüketimi ve gıda güvenliği de büyük önem taşımaktadır. İnsan yaşamının temel ihtiyacı olan gıdalarımız üretiminden tüketime kadar geçen tüm aşamalarda, hijyenik koşulların yeterince sağlanamaması nedeniyle zararlı hale gelebilir ve sağlığımız için tehlike oluşturabilir. Uygun koşullarda hazırlanıp tüketilmeyen gıdalar nedeniyle, besin kaynaklı zehirlenmeler ortaya çıkabilir. Özellikle yaz mevsiminde sıcakların artmasıyla gıdalar çok çabuk bozulduğundan, besin kaynaklı zehirlenmelerde önemli bir artış görülür. Besin kaynaklı bu tür zehirlenmelerden korunmada en önemli husus, güvenli gıda tüketiminin sağlanmasıdır. Bu doğrultuda kişisel hijyen, besin hijyeni, besin üretimi ve tüketimi sırasında kullanılan ekipmanların hijyeninin sağlanması gereklidir? dedi.

Dr. İlhan Güney, gıda güvenliğinin sağlanmasında bazı konulara dikkat edilmesinin gerektiğini de belirterek, ?Öncelikli olarak gıdaları güvenli satış noktalarından satın almaya özen gösterilmelidir. Satın alınan gıda maddelerinin ambalajının üzerindeki etiket bilgisinin, üretim ve son kullanma tarihlerinin, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığının üretim izninin olmasına ve saklama koşullarına dikkat edilmelidir. Dışarıda ve açıkta satılan gıdalar satın alınmamalı, yetkili birimlerin kontrolünde olan şebeke sularının tercih edilmeli, hazır ve işlenmiş içme sularının güvenli kaynaklardan satın alınması ve temizliğinden emin olmadığımız suların kaynatılarak içilmesine dikkat edilmelidir? dedi.

Dr. Güney, taze tüketilen yiyeceklerin satın alındıktan sonra tüketilinceye kadar, özelliklerine göre buzdolabı ısısında uygun koşullarda muhafaza edilmesinin gerektiğini de belirterek, ?Buzdolabında saklanan çiğ ve pişmiş yiyecekler birbirine temas etmeyecek şekilde üzerleri kapalı olarak muhafaza edilmelidir. Sebze ve meyveler iyice yıkandıktan sonra tüketilmelidir. Dondurulmuş besinler, buzdolabı sıcaklığında veya mikrodalga fırında çözdürülerek kullanılmalı, çözdürme işlemi oda sıcaklığında veya kalorifer, soba üstüne bırakılarak kesinlikle yapılmamalıdır. Konserve satın alırken, alt ve üst kapakları şişkin, kutusu hasar görmüş, kapağı gevşemiş ve son kullanma tarihi geçmiş olanlar kesinlikle satın alınmamalıdır? dedi.

Kırmızı et, tavuk, balık, süt ve süt ürünleri gibi kolay bozulabilen riskli besinlerin uygun süre ve sıcaklıklarda pişirilmesinin gerektiğini de ifade eden Dr. İlhan Güney, ?Pişmiş yemekler oda sıcaklığında 2 saatten fazla bekletilmemelidir. Pişirildikten sonra hemen tüketilmeyecek yemekler, hızla soğutularak yeniden servis edilene kadar buzdolabında saklanmalıdır. Besinleri hazırlama, pişirme ve servisinde kişisel hijyen kurallarına uyulmalı, eller yemek hazırlamadan önce ve sonra mutlaka iyice yıkanmalıdır. Çiğ et, yumurta ve kümes hayvanları gibi besinler ve pişirilmeden tüketilecek sebze ve meyveler hazırlanırken ayrı doğrama tahtası ve bıçaklar kullanılmalıdır. Her kullanımdan sonra besinleri hazırlarken kullanılan tüm araç-gereç ve yüzeyler deterjanlı sıcak su ile yıkanıp iyice durulanmalıdır. Mutfakta kullanılan el bezler ve süngerler mikropların bir yerden başka bir yere taşınması için en iyi araçlardır. Bu nedenle, her kullanımdan sonra bezler deterjanla yıkanmalı, ıslak ve sıkılı halde bırakılmamalı ve başka bir amaçla da kullanılmamalıdır? şeklinde konuştu.

İHA

Filtreler:
Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir