Kent Müzesi’nde Mahalle Yönetimleri Konuşuldu

12 Ekim 2017

Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi’nde Kent Üzerine Tartışmalar sohbet serisinin ikincisi gerçekleştirildi. 11 Ekim 2017 Çarşamba günü ÇOMÜ Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü ortaklığında gerçekleştirilen sohbette Doç. Dr. Arzu Başaran Uysal ile “Mahalle Yönetimleri, Katılımcı Planlama, Berlin Örneği” konuşuldu.

Doç. Dr. Arzu Başaran Uysal, Berlin’de yoksul mahallelerde gerçekleştirilen “Sosyal Şehir Programı” projesinden yola çıkarak gerçekleştirdiği sunumuna ilk olarak Berlin’in toplumsal yapısından ve tarihindeki önemli olaylarla uğradığı dönüşümlerden bahsederek başladı. Uysal, teknoloji sonrasında sanayinin azalması ve yoğun olan işçi sınıfının bu durumdan olumsuz etkilenmeleri ile beraber gelen yoksulluk artışına değindi. Bu çalışmanın, mahalle-tabanlı bu programın işleyişini, mahalle meclislerinin oluşma ve karar verme süreçlerini, mahalle meclislerinin bütçelerini hangi projeler için kullandığını, mahalleli katılımının ne ölçüde gerçekleştiğini ve katılım önündeki engellerin neler olduğunu irdelediğini söyledi. Bunun yanı sıra Berlin’deki Türk gettolarının programdan ne ölçüde etkilendiğini de cevaplamaya çalışıldığını sözlerine ekledi. Uysal, Türkiye geneli ve Çanakkale özelinde dezavantajlı mahalleler için pek de bir şey yapılmadığı eleştirisini yaptı.

Sunumun ardından kent bazında neler yapılabileceğine dair düşünceler paylaşıldı. Arzu Başaran Uysal’ın sunumu sohbete katılan konukların sorularının ardından kent üzerine tartışmalar sohbet serisinin her ayın üçüncü çarşambasında kentliler ile buluşmaya devam edeceğinin duyurusu ile sona erdi.

Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi Toplantı Salonu’nda 18 Ekim 2017 Çarşamba saat 18.00’da Ahmet Kolkoparan kolaylaştırıcılığında “Eski Kent Fotoğrafları Okuma” gerçekleştirilecek.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir