Kırkyama Sanatçıları Çanakkale’de Buluştu

11 Eylül 2014

Kent Konseyi Boreas Kırkyama Çalışma Grubu tarafından düzenlenen “3. İlyada Kırkyama Çanakkale Buluşması” yurt içi ve yurt dışından birçok patchwork sanatçısını buluşturdu. İstiklal İlköğretim Okulu bahçesinde düzenlenen workshop çalışmaları ile katılımcılar tecrübelerini birbirine aktarma imkanı buldu.


“Kırkyama sanatıyla Türkiye’de tanıştı”
Kırkyama sanatıyla Türkiye’de tanıştığını söyleyen Türk Japon Kadınları Dostluk ve Kültür Derneği Reiko Ebcin, “Türkiye’ye geldikten sonra kumaşlara ilgim arttı. Dernek tarafından açılan kurslara katılarak Patchwork sanatını öğrendim. Altı senedir patchwork sanatıyla ilgileniyorum. Patchwork benim için kumaşla terapi anlamına geliyor. Çalışırken dertlerden uzaklaşıyorum. Benim için çok keyifli oluyor. Bittiği zaman kendimi çok iyi hissediyorum. Patchwork sanatına ilgi duyanlar ilk anda ben yapamıyorum diye çekiniyor ama herkes yapabilir,gelsin katılsınlar. Zamanla iyi çalışmalar ortaya çıkabiliyor.Benimde Türkiye’de ilk eserim kızımın resim çalışmalarını kumaşa aktarmak oldu. Eserim çok beğenildi. Devamı gelecek.” dedi.


“Kumaş bulmakta sıkıntı yaşıyoruz”
Türk Japon Kadınları Dostluk ve Kültür Derneği Patchwork eğitmeni Seher Mutluay ise “Çanakkale’deki buluşmayı çok başarılı buluyorum. Çok zor bir iş başarılıyor. İleride daha başarılı olacağına inanıyorum. Ben çalışmalarımı klasik kumaşları birleştirmek yerine nakışları ekleyerek, süsleyerek yapmayı tercih ediyorum. Çalışmalarıma neşeli figürler ekledim. Bir eseri çalışırken renkler sizi dünyaya kapatıyor, zaman geçiyor. Bu sanatı yaparken keşke bizim de güzel kumaşlarımız olsa fabrikalarımızdan güzel kumaşlar çıksa diyorum. ABD,Çin ve başka ülkelerde üretilen kumaşları alıyoruz. İstediğimiz renkte desen kumaş bulunamıyor. Yerli kumaş üretilse daha ucuz ve daha iyi olur.” dedi.


“Geri dönüşümle yapılan bez bebekler”
Kırkyama Sanatçısı Nilgün Soylu da yaptığı açıklamada “Yedi sene önce kırkyamaya başladım. İlk palyaçomu Ayla Yıldız hocamın tavsiyesiyle yaptım. Bu çalışma da beni kırkyama dışından bez bebek yapımına sevk etti. Önce bez bebek şimdi de kukla yapıyorum. Bütün bu çalışmaları çalışmalardan arta kalan kumaş, yün malzemelerden, geri dönüşümle yapıyorum. Çanakkale Kırkyama buluşmasını başarılı buluyorum. Uluslararası bir duruma gelmesi için elimizden gelen desteği sağlayacağız” dedi.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir