Koza Gençlik Derneği’nden Duyarlı Bir Proje Daha: “Hayalet Avcılığa Son”

Çanakkale Koza Gençlik Derneği’nin GEF Küçük Destek Programı kapsamında hazırladığı “Hayalet Avcılığa Son” Projesi’nde 20 gönüllü genç görev alıyor.

Proje çeşitli sebeplerden yaşanan ağ kayıpları sebebiyle dipte avcılığını devam ettiren hayalet avcılık konusunda farkındalık yaratma ve mevcut ağların resif alanlarından temizlenerek biyolojik çeşitliliğin devamlılığına katkı sağlamayı amaçlıyor. Bunun yanı sıra yapılacak eğitim ve bilgilendirme toplantılarıyla hedef bölgedeki balıkçılara ve yöre halkına ülkemizdeki su ürünleri kaynaklarının sürdürülebilirliği, yeni av araçları ve metotları hakkında bilgiler edinmelerini sağlayarak kapasitelerini arttırmaya odaklandığını dile getiren proje yürütücüsü Mustafa Emir Cilasın, projede görev alacak 20 gencin, proje öncesinde dalış eğitimleri alacağını, balıkçılar ile yapılacak anketler sonucu belirlenecek ortalama 20 bölgede deniz temizlik çalışmalarına aktif katılım sağlayacaklarını, amaçlarının bu bölgelerde hayalet avcılığa devam eden ağların ortamdan uzaklaştırılarak, deniz canlılarına yaptığı etkiyi azaltmak olduğunu sözlerine ekledi.

“Hayalet Avcılığa Son” projesinde gönüllü olarak görev almak isteyenler; 4 adet Fotoğraf, Nüfus Cüzdanı Fotokopisi ve “Dalış Yapmasında sakınca yoktur” ibareli sağlık izni ile Koza Gençlik Derneği’nin Yalı Han’da bulunan ofisine başvurabilirler. (Son Başvuru tarihi: 15 Haziran 2012)

Çanakkale Koza Gençlik Derneği Hakkında
Çocukların ve gençlerin sosyalleşmesini sağlamak; bunu yaparken de eğlenmeyi ve eğlendirmeyi ilke edinmiş bir oluşum olan Çanakkale Koza Gençlik Derneği’nin hedefleri arasında; çocukların ve gençlerin sosyal, kültürel ve kişisel gelişimlerine katkıda bulunduracak atölyeler yapmak, gençliğin sosyal ve sivil toplum yaşamına katılımını arttıracak etkinlikler bulunuyor.

Hayalet Avcılık Nedir?
Hayalet avcılık; denizlerde ve iç sularda herhangi bir nedenden kaybolan veya dipte takılarak kalan av araçları veya parçalarının etkisiz hale gelene kadar avcılığa devam etmesine denmektedir (Ayaz, 2003). Bu sürenin ortam koşullarına göre 6 ay ile 8 yıl arasında değiştiği çeşitli kaynaklarda belirtilmiştir. Av araçlarının kaybolmasının birçok nedeni olabilir. Genel olarak; hava koşulları (fırtınalar, akıntılar, buz hareketleri vb.), dip engelleri (batık gemi enkazları), gemi seyrüsefer durumu, balıkçılık aktiviteleriyle çatışma, zemin yapısı ve bazı balıkçıların kişisel çekişmelerden dolayı birbirine zarar amaçlı olarak işaret şamandırası iplerini kesmeleri başlıca kayıp nedenleri olarak ifade edilmiştir.

GEF Küçük Destek Programı Nedir?
GEF Küçük Destek Programı (SGP) Küresel Çevre Fonu’nun (GEF) bir parçasıdır. Sivil toplum kuruluşlarının ve yerel toplulukların biyolojik çeşitliliğin korunması ve sürdürülebilirliği ile iklim değişikliği ile mücadele faaliyetlerinde destek sağlar.
SGP, doğa tahribinin hepimizi tehdit ettiği ancak, genelde hassas ekosistemlerde yaşayan ve geçimleri doğal kaynaklara bağlı olan yoksulların daha çok risk altında olduğu gerçeğinden yola çıkmaktadır.
Doğa koruma ve yenileme amacına yönelirken, insanların refahı ve geçim kaynaklarını da gözeten sivil toplum projelerine fon ve tecrübe desteği veren SGP, yerel ve sivil girişimin, insani ve çevresel gerekler arasındaki ince dengeyi kurabileceği inancı ile hareket eder.
SGP, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından uygulanır ve Birleşmiş Milletler Proje Hizmetleri Ofisi (UNOPS) tarafından 105 ülkede yürütülür. UNDP bu programı, GEF’in üç uygulayıcı kurumu olan Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP), UNDP ve Dünya Bankası adına uygular.

Projenin Facebook Sayfası: facebook.com/HayaletAvciligaSon/

Koza Gençlik Derneği Son Yazıları...

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir