Lapsekili Üreticiler Domates Güvesi Hakkında Bilgilendirildi

18 Temmuz 2010

Çanakkale Tarım İl Müdürlüğü tarafından Lapseki ilçesindeki üreticiler domates güvesi hakkında bilgilendirildi.

Toplantıdan önce domates üreticilerine bir konuşma yapan Çanakkale Tarım İl Müdürlüğü Bitki Koruma Şube Müdürü Ömer Yıldız, Türkiye?de ilk defa İzmir ve Muğla ilçelerinde tespit edilen domates güvesinin (tuta absoluta) ildeki domates tarlalarının çoğunda da tespit edildiğini belirterek, ?Bizlerde bu sebeple domates üreticilerini bu zararlı ile nasıl bir mücadele yapacakları konusunda bilgilendirmek için çalışma başlattık. Eğer bununla yeteri kadar mücadele etmezsek çok büyük ekonomik kayıplara olabilir? dedi.

Konuşmanın ardından ise Sebze Hastalıkları Zararlıları Uzmanı Ziraat Mühendisi Rıza Akkoyun domates güvesi hakkında slayt gösterisi eşliğinde üreticileri bilgilendirdi. Domates güvesinin kelebek şeklinde uzun vücutlu 6-7 milimetre boyda olduğunu belirten Akkoyun, ?Bu zararlının kanat açıklığı ise 10 milimetredir. Antenleri iplik şeklidedir. Grimsi kahverengi olan ön kanatları üzerinde siyah noktalar bulunur. Yumurtaları 0.4 milimetre uzunluğunda 0.2 milimetre genişliğinde silindirik sarı renklidir. Yumurtadan çıkan tırtılın vücudu yeşile, başı kahverengiye döner. Tırtılın başının arkasında bulunan koyu renkli bant ayırt edici en önemli özelliğidir. Tırtıl dönemi 13-15 gün sürer. Dördüncü döneme doğru tırtılın vücudunun üstü pembeleşir Pupa dönemi 9-11gün sürer. Kelebekler geceleri hareketlidir, gündüzleri yaprakların arasında saklanırlar. Yumurtalarını domateslerin yaprak tomurcuk meyve ve sap gövdesine bırakırlar. Bir dişi yaşam süresi boyunca 120-260 adet yumurta bırakır.

Yumurtadan çıkan tırtıllar bitkinin büyüme uçlarında, yaprak ,meyve,ve sap gövde içinde galeriler açarak beslenir. Bu galeriler domates fidesinin ve sebzenin çürümesine sebep olur? dedi.

Güvenin domatesten başka patlıcangiller familyasından patates, patlıcan, biber, pepino ve yabancı otlardan köpek üzümü ve şeytan elmasında da bulunduğunu belirten Rıza Akkoyun, ?Bu zararlı domates fideleri taşıma metaryelleri ve nakliye araçları ile taşınarak ürüne bulaşabilir. Kimyasal ilaçlara bağışıklık gösterdiğinden dolayı ilaçların değiştirilmesi önerilmektedir. Kültürel önlem olarak da üretim alanı çevresinde domates güvesine konukçuluk edebilecek yabancı otlarla mücadele edilmeli, hasat sonrası da tarlada kalan domates güvesi ile bulaşık bitki artıkları imha edilmelidir. Hasattan sonra ise derin sürüm yapılmalı, yetiştirme tekniğine uygun sulama ve gübreleme yapılmalıdır? şeklinde konuştu.

Yapılan bilgilendirme toplantısına Çanakkale Tarım İl Müdürlüğü?nden Bitki Koruma Şube Müdürü Ömer Yıldız, Lapseki İlçe Tarım Müdürü Galip Yılmaz ve Gökhan Çetin katılırken, gelecekte çok büyük zararı olması düşünülen domates güvesi hakkındaki bilgilendirme toplantısına Lapsekili domates üreticilerinin ilgi göstermemesi dikkat çekti.

İHA

Filtreler:
Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir