Lodos, Çanakkale’de Etkisini Gösterdi!

08 Kasım 2016

Yurdun kuzeybatısında güneyli rüzgarlar etkili olacak. Trakya’da ve Çanakkale Boğazı çevresinde yağış bekleniyor.

Sıcaklıklar Mevsim Normallerine Düşecek

Bugünden perşembe gününe kadar sıcaklık artışı devam edecek. Kuvvetli lodosla beraber Karadeniz, İç Anadolu, yurdun batı hattında sıcaklıkların yer yer 10 derece artması tahmin ediliyor. Akdeniz, Güneydoğu Anadolu bölgesinde sıcaklık artışı 3-4 derece olacak. Doğu kesimlerde lodoslu sistemden etkilenmeyecek. Marmara’nın batısı ve kuzey Ege’nin kıyı kesimlerinde de yağış olacak.
Perşembe günü ilk saatlerde Çanakkale il geneli, Balıkesir ile İzmir’in kuzey ve batısı, Aydın’ın batısında ise fırtına (50-70 Km/saat) şeklinde eseceği tahmin ediliyor. Çanakkale’de Perşembe gününe kadar hava sıcaklığının artmaya devam edeceği, Perşembe gününden itibaren mevsim normallerine düşeceği bildirildi. Ayrıca yarın (08 Kasım 2016- Salı) Çanakkale çevrelerinin hafif sağanak yağışlı; Çarşamba gecesi (9/10 Kasım 2016) kuzey kıyılarından başlayarak Perşembe günü ilk saatlere kadar bölge genelinin sağanak ve gökgürültülü sağanak yağışlı olacağı, sağanak yağışın Pazar gününe kadar kısa süreli aralıklarla devam edeceği duyuruldu.

Adalara Lodos Engeli

Çanakkale’de Kuzey Ege Denizi’nde etkili olan lodos fırtınası nedeniyle, Gökçeada ve Bozcaada’ya gün içinde yapılması gereken tüm feribot seferleri iptal edildi. Özellikle Kuzey Ege Denizi’nde saatteki hızı 70 kilometreyi bulan lodos nedeniyle, deniz ulaşımında aksamalar oldu. Çanakkale Boğazı ile Adalar hattında deniz ulaşımını sağlayan Gestaş firması, lodos fırtınası nedeniyle Gökçeada- Kabatepe ve Bozcaada- Geyikli hatlarında gün içindeki tüm seferlerin iptal edildiğini duyurdu. Boğaz hattındaki diğer seferlerde ise herhangi bir aksama yaşanmıyor.

Soba ve Bacalarla İlgili Uyarı

Öte yandan Çanakkale İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, soba kullanan vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu. Lodos esintisinin etkili olduğu süre boyunca gerekmedikçe soba yakılmaması gerektiğini belirten İl Halk Sağlığı Müdürlüğü yetkilileri; yanmakta olan sobanın yatmadan evvel mutlaka söndürülmesi gerektiğini ve vatandaşların bina yanları ile çatı saçak altlarında yürümemeye veya durmamaya özen göstermesi gerektiğini vurguladı. Çanakkale’de etkili olan lodos süresince soba kullanacak vatandaşlara seslenen yetkililer şunları dile getirdi;
“Kullanılan her türlü ısıtma cihazının kalite belgesine sahip olup olmadığına, garantilerine ve garanti sürelerine dikkat edilmeli, kullanılan yakıtın standartlara uygunluğu kontrol edilmeli, izin belgesi olmayan satıcılardan kömür alınmamalı, aşırı doldurulan sobanın duman yolu daralacağı, soba içinde düzensiz ısı dağılımı nedeniyle de baca çekişi zayıflayacağı için soba yakılırken aşırı doldurulmamasına dikkat edilmeli, sönmekte olan sobaya asla tutuşması güç yakıtlar konulmamalı, yakıt yavaş yavaş ilave edilmeli, yatmadan önce sobaya kesinlikle yakıt konulmamalı, iyi ısınmayan ve alttan yakılan kömür sobalarında karbon monoksit zehirlenmesi riski artacağından soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalı, özellikle alçak basınçlı lodoslu havalarda ölüm olaylarında artış görüldüğü için eğer bacalar standartlara uygun değilse, alçak basınçlı havalarda soba yakılmamalı, yakılması zorunlu ise gece yatarken mutlaka tam olarak söndürülmeli, soba borularının birbiriyle birleştirilmesinde hava ve baca gazı sızdırmazlığı sağlanmalı, sobanın bulunduğu yer sürekli havalandırılmalı, bacalar standartlara uygun ve yalıtımlı olmalı, düzenli olarak temizletilmelidir.”

Şofben Kullanımında Dikkat!

Ayrıca lodos zamanında şofben kullanımı hakkında bilgiler veren yetkililer; “Alınan cihazın kalite belgesi ve garantilerine dikkat edilmeli, Şofben mutlaka bacaya bağlanmalı, baca bağlantısı olmayan (bina aydınlığına v.b. bağlı) şofben asla çalıştırılmamalı, Şofben zehirlenmeleri genellikle gaz kaçaklarından değil, yeterli havalandırma yapılmayan yerlerde yetersiz hava ve yetersiz yanma sonucunda oksijen oranının düşmesi ve karbonmonoksit oranının yükselmesiyle gerçekleştiği için şofbenin kullanıldığı yere sürekli temiz hava girmesi sağlanmalı, konutlarda gaz kaçaklarına karşı uygun yerde detektör bulundurulmalıdır. Şofbende gaz kaçağı hissedildiğinde; öncelikle gaz vanası ve tüp dedantörü kapatılmalı, elektrik düğmeleri açılmamalı açıksa hemen kapatılmalı, kibrit – çakmak gibi alev ve kıvılcım çıkartabilecek hiçbir işlem yapılmamalı, pencereler karşılıklı açılarak ortam havalandırılmalı, hızla gaz şirketi yetkilisi veya şofben servisi aranmalıdır” diye konuştu.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir