Marmara Denizi Can Çekişiyor

18 Eylül 2008

Marmara Denizi’nde yapılan bir araştırmada balık türünün kalmadığı ortaya çıktı. Denizdeki kirliğinin had safhaya ulaştığı bildirilen araştırma sonucunda, daha önce 14 olan balık türünün şimdilerde sıfıra indiği açıklandı.

Sevinç – Erdal İnönü Vakfı tarafından, Marmara Denizi’nde “2008 Yaz Dönemi Oşinografik Değişimlerin İzlenmesi ve Etkileri” konulu proje kapsamında 12 Temmuz 2008 tarihinde denize açılan araştırma heyeti, 11 gün boyunca deniz üstü ve altında araştırma ve inceleme çalışması yaptı. Boğaziçi’nin Karadeniz çıkışından Çanakkale Boğazı Ege Denizi çıkışına kadar olan bölgede yapılan araştırmada çarpıcı sonuçlar elde edildi. Proje lideri M. Levent Artüz, Bülent Artüz, Prof. Dr. Dinçer Gülen, Doç Dr. Erdal Üzen,Biyolog Barış Sönmez ve Çevre Mühendisi Atilla Aydemir’den oluşan araştırma ekibi, bu çalışmalarını amatör kamera ile görüntüleyerek Marmara Denizi’nin durumunu belgeledi. Görüntüler eşliğinde karşılaştıkları manzaraları anlatan Levent Artüz, 1954 yılından bu yana 14 olan balık türünün bugün sıfıra düştüğünü söyledi. Marmara Denizi’nde geçen yıla göre dahi sıcaklık artışının baş gösterdiğini aktaran Artüz, Akdeniz havzasından göçmen balıkların yoğun olarak Marmara Denizi’nde görülmeye başlandığını ve bunun nedeninin ise küresel ısınma olabileceğini kaydetti.

Türk Biyologları Derneği İstanbul Şube Başkanı Prof. Dr. Dinçer Gülen, 1954 yılından beri yapılan çalışmaların devamı olan projenin yaz ayında gerçekleşmesi sonucu Marmara Denizi’nde son derece ‘içler acısı’ bir durumun ortaya çıktığını söyledi. Gülen, “Marmara Denizi şu anda can çekişiyor. İş kötüye gidiyor. Acilen arıtma tesislerinin ciddi olarak çalışması lazım. Marmara’ya dökülen tüm nehirlerin temizlenmesi gerekli” dedi.

Marmara’da fazla miktarda platon çoğalması olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Erdal Üzen ise, “Denizde kirliliğin çoğalmasını ciddi boyutlarda gördük. Deniz içerisinde ‘red line’ dediğimiz kızıl sular oluşmuş durumda. Kıyı kesimlerde ise deniz otları anormal derecede çoğalması, kendi büyüklüklerinin dışına çıkması dikkat çekici. Bazı yerlerde deniz çayırlarının yok olduğunu gördük. Akdeniz elementi olan çayırların Marmara’da bulunduğunu da gördük. Marmara’nın çok net bir şekilde kirlendiğini gördük” diye
konuştu. Marmara’da balıkların olduğunu ancak ekonomik değeri bulunan balıkların artık kalmadığını anlatan Üzen, “Marmara’daki balıklar artık tezgahları süslemiyor. Marmara’da balık yok demiyoruz. Halkın yiyebileceği, Pazar tezgahlarına konulup satılabilecek balık türü yok. Balık nesli tükenmiş durumda. Sayıları çok az. Göçmen balıkları var. Akdeniz’den gelen balıklar var. Akdeniz’in hırçın balıkları Marmara’daki balıkları yiyebilir. Ekolojik dengeyi bozabilecek bir durum ortaya çıkabilir. Bilimsel açıdan
bakıldığında Marmara çok kirli” diye konuştu.
İHA

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir