Masalcılar Kentte Buluştu

22 Mayıs 2015

Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi’nde Maya Masal Topluluğu, Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, Çanakkale Ekolojik Yaşam İnisiyatifi ve MAGMA dergisi ortaklığında Kentte Masalcılar Buluşması 13 – 17 Mayıs 2015 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Ülkenin pek çok kentinden gelen katılımcılar ile gerçekleştirilen etkinliklerle kentler arasında masallar aracılığıyla kurulan köprülerde buluşmaya katılan konuklar gezme fırsatı buldu.

13 Mayıs 2015 Çarşamba günü başlayan etkinlikte ilk olarak “Yarısı Yılan Yarısı İnsan” ve “Şahmaran’ın İzinde” film gösterimi gerçekleştirildi. Film gösterimlerinin ardından Mardin’den gelen Şahmaran ustası Tacettin (Ebuburak) Toparlı ile Şahmaran Masalları konuşuldu. Tacettin Toparlı’nın yanında getirdiği dibek kahvesi ve Mardin’e özgü badem şekerleri ise konuklar ile paylaşıldı. Toparlı, 14 ve 15 Mayıs tarihlerinde de Müzede katılımcılara cam altı resim atölye çalışmasında bilgilerini aktardı ve Çanakkale Belediyesi Başkan Vekili Ali Uyanık’ı Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği başkanı Güneşin Aydemir ile ziyareti esnasında başkanlığa çizimine eklediği güvercin ve gelincik motifli Şahmaran’ı hediye etti. Mardin’den gelen dostluk ve kardeşlik rüzgarları ile Şahmaran masalında yer alan fedakarlık, sevgi, hoşgörü kavramları kentte yeniden can buldu.

15 Mayıs Cuma günü camaltı resim atölyelerinin ardından Kenan Özer ile “Kayıp Masallar” ve “Saklı Dil” film gösterimi yapıldı. Film gösterimlerinin ardından Kenan Özer ile gerçekleştirilen sohbette masal derlemesine dair anılar paylaşıldı. İnançları nedeniyle kendini saklamak zorunda kalan topluluklar arasında yaratılmış dillerin masallardaki aktarımlarına değinildi.

16 Mayıs Cumartesi günü ise seminerler ile etkinlik devam etti. Seminerlerde ilk olarak “Masallardan Psikolojiye” konusu ile Günnur Başar masalların terapilerdeki kullanımına ve psikoloji alanındaki yararlanmalara değindi. Günnur Hanımın ardından Melek Özlem Sezer “Masallar ve Toplumsal Cinsiyet” başlıklı konuşmasında Kent Müzesi’nde bir senedir devam eden kadına yönelik şiddet farkındalık toplantılarında da sıkça konuşulan toplumsal cinsiyet kavramının masallardaki yansımalarını çarpıcı örnekler ile konuklar ile paylaştı. Masallardaki bir takım motiflerin kadın algısına dair ipuçları verdiğinin altını çizdi. Kent Müzesi’ndeki sunulara Halk Bahçesi’nde gerçekleştirilen Maya Masal Topluluğu Atölye çalışması ile ara verildi. Halk Bahçesi’nde gerçekleştirilen etkinliğin ardından Kent Müzesi’nde Bülent Genç ile “Türküler ve Öyküler” başlığı altında hem türküler söylendi hem de türkülerin melodileri ve algıları ile hiç de bağdaşmayan öyküleri paylaşıldı. Türkülerin önemli aktarım araçlarından biri olduğuna değinen konuk, halkların hafızalarına gizli bir şekilde düşünce yerleştirmek için pek çok kere türkülerin kullanıldığını söyledi. Ardından Sezai Sarıoğlu ile gerçekleştirilen Masal Çemberinde yaşar gibi okunan şiirler, şiirlerin arasına yerleştirilmiş gündelik olayların masalsılığı ile konuklar mest olurken Ece Ayhan ve Çanakkaleli Melahat anıldı. Kent Müzesi’nde gerçekleştirilen etkinliklerin ardından Aslan Abla sokakta masal çemberi etkinliği de gerçekleştirildi.

17 Mayıs Pazar günü ise Çanakkaleli katılımcılar ile başlayan sohbette ilk olarak Rüstem Aslan ile “Arkeolojik Araştırmalarda Destan ve Mitlerin Yeri; bir Örnek; Homeros Destanları” ile destanların masalsı öğeleri, insanlar üzerinde yarattıkları yönlendirmelere değinildi. Rüstem Aslan’ın ardından Ömer Gözükızıl ile Çanakkale Masalları konuşuldu. Masal dermelerinden seçkilerde dinlendi. Zerrin İren ile “Sanat Tarihi ve Mitoloji” konusunda “yılan” motifi ele alındı. Mitolojik öğelerin eserlere yansıması ve resimler üzerinden yazılabilecek hikayeler paylaşıldı.

Pazar günü öğlene kadar devam eden konuşmaların ardından Halk Bahçesi’nde ilk olarak çocuklara masallar anlatılırken sonrasında Refika Kadıoğlu ile Lazlarda Destani Geleneği etkinliği gerçekleştirildi. Refika Kadıoğlu söylediği şarkılar ile süslediği sohbetinde Karadeniz coğrafyasındaki derlemelerinden örnekler sundu. Lazca hikayelerin de okunduğu etkinlik sonunda ise katılımcılar ile beraber horon tepme teknikleri paylaşıldı ve horon oynandı. Halk Bahçesi etkinliklerinin sona ermesi ile Kent Müzesi’nde son olarak gerçekleştirilen film gösteriminin ardından katılımcılara teşekkür edilirken bir başka masal buluşmasında görüşmek üzere buluşma sona erdi.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir