Öldürülen Köpeği İçin Gözyaşı Döktü!

06 Şubat 2017

Çanakkale’de birçok hayvansever derneği zehirlenme olayları sonrasında bir araya geldi. Geçtiğimiz hafta yaşanan zehirlenme olaylarında hayatını kaybeden Alex adlı köpeğin sahibi Neylan Bucak ise; “Oğlum sadık bir hayvandı. Kimseye zararı yoktu. Kimseye havlamazdı. İnsan dostuydu. Ama ben onun katledildiğini duyduktan sonra, katillerin peşini bırakmaya hiçbir şekilde göz yummayacağım. Arkasını bırakmayacağım” diyerek suçluların bir an önce bulunmasını istedi.

Çanakkale’de birçok ilden hayvansever derneğinin katılımı ile birlikte bugün basın toplantısı gerçekleştirildi. Yalı Hanı’nda yapılan toplantıda, geçtiğimiz hafta başta Esenler Mahallesi ve stadyum bölgesinde yaşanan zehirlenme olaylarına tepki gösterildi. Savcılık tarafından başlatılan hukuki sürecin devam ettiğini belirten hayvanseverler, faillerin bir an önce bulunmasını istedi ve yetkililere konuya duyarlı olması konusunda çağrıda bulundu. Geçtiğimiz hafta zehirlenen Alex adlı köpeğin sahibi Neylan Bucak, burada yaptığı konuşmada gözyaşlarına hakim olamadı. Yetkililere seslenen Bucak; “Ben Alex’in sesi olarak geldim buraya. Ben oğlumun katillerini arıyorum. Benim canım gitti, Ben akşam nasıl uyuyamıyorsam, onlarında uyumasına izin vermeyeceğim. Bana yardım edin, bize yardım edin. Birçok masumun sesi olalım. Ben sıkıldım artık. Masum canlara, ihtiyacı olanlara ses olalım. Benim köpeğimi görüp sahip çıkmamışlar. Biz Çan’dayken, Alex arkadaşımın yanındaydı. Ama ipini kopararak bizim evimize gelmiş. Yaşadığımız yerde bizi aramış. Oğlum bizim sokağa gidip, zehirli etleri görmüş yemiş. Oğlum burada katlediliyor. Oğlum sadık bir hayvandı. Kimseye zararı yoktu. Kimseye havlamazdı. İnsan dostuydu. Ama ben onun katledildiğini duyduktan sonra, katillerin peşini bırakmaya hiçbir şekilde göz yummayacağım. Arkasını bırakmayacağım. Halil Sezai şu an yanımızda. Bu olayın duyurulması için yardım ediyor. Ben artık faillerin bulunmasını istiyorum. Bu olayda sessiz kalmak herkesin suçudur. Kim sessiz kalıyorsa herkes katildir” dedi.

Çanakkale Valiliği’ne Seslenildi!
Çanakkale Hayvan Severler Derneği (ÇAHAYSEV) dönem sözcüsü Aytül Özçelik ise konuyla ilgilenmesi gereken yetkililerin duyarsızlığından şikayet etti. Konuşmasında Çanakkale Valiliği’ne seslenen Aytül Özçelik; “Olay günü zehirlenme vak’aları ardından 5199 sayıyla belirlenmiş, illerde bu işin sevk ve kanalizesini yapan Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nü derhal aradım. Telefonum sürekli olarak meşgule atandı. Çanakkale Belediyesi’nin aradım hemen yetkililer olay yerine gittiler. Torba torba şehirde zehirli et topladık. Özel veterinerlerde ki 3 köpek kurtarıldı. Stadyum arkasında sahipli bir köpek olan Alex’i kaybettik. Bir tane kedi ex olarak bulundu. Bütün gün biz Çanakkale’nin sokaklarından biz zehirli et topladık. Bu arada değerli milli park genel müdürünün toplantısı bitmedi. 4 gün oldu hala toplantı bitmedi. 5199 sayılı kanunun 15. Maddesi, sokaklarda kalan hayvanların aslında sahipsiz olamadığını, onların sahibinin devlet olduğunu ve bu sorumluğu her ilde valiliğin başkanlığında, il hayvan hakları kuruluna verildiği kanunla belirlemiştir. Aslında olay çok açıktır. Ülke bazında bu olay orman ve su bakanlığının sevk ve idaresindedir. İllerde de bu olay doğa ve milli parklar korumanın sevk ve idaresindedir. Ona bağlı kurumlar çalışmak durumundadır. Belediye ona bağlıdır. Valiliğe ve doğa korumaya bağlı olarak çalışır. Tarım İl Müdürlüğü, valiliğe ve doğa korumaya bağlı olarak çalışır. Çanakkale Valiliği’ne sesleniyorum, lütfen sizin makamınızda olan İl Hayvan Hakları Müdürlüğü’nü toplayın. Defalarca kez gerek yazılı, gerek sözlü sorunu çözmek için uğraştık. İl bazında bu olay olmaktadır. Barışın kentinde bu olay, utanç vericidir. Sizden bu sorunun çözülmesi için toplantı talep ettik. Hiçbir cevap alamadık. Alamıyoruz. İl Hayvan Hakları Müdürlüğü üç ayda bir toplanması gerekirken bir yıldan beri toplanmıyor. Biz burada kocaman bir kitleyiz. Mağdur kitleyiz, bize kim sahip çıkacak” diye konuştu.

“Bu Şehir İçin Kara Bir Lekedir”
Çanakkale Hayvan Severler Derneği (ÇAHAYSEV) Tuğçe Öztürk ise burada yaptığı açıklamada; “Ortak bir acının sonunda büyük bir dayanışma ile bir aradayız. İda Dayanışma, ÇAHAYSEV, Ece Hayder, Gelibolu Hayvanseverler Derneği, Lapseki Hayvanseverler Derneği, Kepez Hayvanseverler Derneği bugün hepimiz buradayız. 2017 yılında Barışın kenti olan Çanakkale’de, sokak hayvanlarının üreme dönemi olan bugünlerde zalimce ve çağ dışı kalmış bir yöntem uygulanıyor olması bu şehir için kara bir lekedir. Her sene belirli tarihlerde, belirli noktalarda, belirli yöntemlerle, periyodik olarak uygulanan bu uygulama şehrimizde yaşanan hayvansever insanların hiç durmadan kanayan bir yarası haline gelmiştir. Bu durum olaya sessiz kalan bir türlü çözüm yolu üretemeyen yönetici ve kurumlarında ayıbıdır, utancıdır. Sokaklara atılan zehirle sadece can dostlarını değil, onları seven insanları da gözden çıkarttığınızı belirtmek istiyorum. Geçtiğimiz hafta yaşananlar artık son olsun, bu kara leke artık ortadan kalksın diyordum” ifadelerine yer verdi.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir