Sih Dini ve Hindistan Üzerindeki Etkileri Konuşulacak

19 Ağustos 2017
15:00
Cafe Pascua
Seminer

Simurg’un Sedası Seminerleri kapsamında düzenlenen “Sih Dini ve Günümüzde Hindistan Üzerindeki Etkileri” semineri 19 Ağustos 2017 Cumartesi günü saat 15:00’te Cafe Pascua’da.

Burcu Yeter’in konuşmacı olarak katılacağı seminerde Guru Nanak’ın kurucusu olduğu Sih dini ve dünyadaki yayılımı konuşulacak.

Sihizm, 16. yüzyılda Hindistan’da kurulmuş olan milli bir dini harekettir. Kurucusu Guru Nanak’tır (1469-1539). Sih, Sanskrit dilinde “öğrenci, mürit” anlamına gelmektedir. İslam ve Hinduizm karışımı bir dindir. Yaşadığımız çağın içinde Hint dini ve siyasi hayatında önemli bir yer tutan bu dini hareketin 15 – 20 milyon civarında mensubu vardır. Milli bir din olmasına karşın günümüzde İngiltere, Kanada, ABD, Malezya ve Doğu Afrika gibi dünyanın çeşitli yerlerinde mensupları bulunmaktadır.
İslami fikirlerden faydalanan Nanak, Hinduizm’in örf ve adetleri ile kültürünü tasfiye etmek “çok tanrıcılık” ve “putçuluk” ile kast sistemini ortadan kaldırıp Hinduizm ile İslam arasında “orta bir yol” bulmak istemiştir. Nanak Tanrı’yı “Allah birdir, tektir. O ikincisi olmayan Bir’dir.” şeklinde tanımlamıştır.
İlk olarak siyasi bir hareket olarak başlayan Sihizm daha sonra dini bir nitelik kazanmıştır. Dini ve sosyal faaliyetlerin merkezi Amritsar’daki Altın Mabet’tir. Mabette sembol olarak kutsal kitap olan Adi Granth ve bir kılıç bulunmaktadır. Altın mabedin yanında “Gurdwara” denilen mahalli mabedler de vardır.
Ego/ben, öfke, hırs, maddi bağlılık ve şehvet beş kötülük; memnuniyet, hayırseverlik, şefkat, olumlu tutum ve tevazu/alçakgönüllülük beş erdem/iyi eylemdir.

Filtreler:
Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir