Tarım İl Müdürlüğü’nden Üreticilere Tarla Faresi Uyarısı

31 Temmuz 2009

Çanakkale?de üreticiler ürünlere büyük zarar veren tarla farelerine karşı uyarıldı.

Çanakkale Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri tarım alanlarına büyük zarar veren tarla farelerinin maddi kayba sebep olduğunu belirterek, ?Tarla faresi başta buğday olmak üzere arpa, mısır, yulaf, nohut, bakla, susam, kavun, karpuz, kabak, domates, karnabahar, semizotu, marul, biber, lahana, şeker, pancarı, yonca, tirfil gibi bir çok tarım ürünlerinin meyvelerini yiyip kemirebiliyor. Ayrıca bir çok tehlikeli hastalıkların insanlara bulaşmasına da aracı olarak zararlı oluyor. Hızlı üreme gücüne sahip olan farelerin ömürleri ise 3-4 yıla ulaşabiliyor. Sıcak ve kurak aylarda günde ortalama 50 gram yeşil yem yiyerek su ihtiyaçlarını da karşılayan tarla fareleri, soğuk ve yağışlı aylarda kuru yemle besleniyor. Yapılan araştırmalara göre ergin bir tarla faresinin yılda 4 kilogram buğday tanesini yediği tespit edildi. İlimizin tarım alanlarında milyonlarca farenin bulunduğunu düşünürsek, fare zararının ne kadar büyük olduğu anlaşılabilir. Bilhassa sıcak ve kurak geçen yıllarda fare zararı artacağından üreticilerimizin tarım alanlarını devamlı kontrol etmeleri şart? dedi.

Tarla faresi ile mücadelenin önemine de değinen yetkililer, “Bunun için ilk etapta doğal denge çok önemli. Bu sebeple tarla faresinin doğal düşmanları olan kedi, köpek, gelincik , sansar, tilki, baykuş, leylek, kerkenez, kartal, atmaca, doğan, şahin ve yılanların korunması gerekir. Kültürel önlem olarak ise üreteciler zehirli yemden önce ,derin toprak işlemesi münavebe, tarla temizliği, delikleri su ile doldurma, kapan kurma gibi işlemleri yapması gerekir? dedi.

Yetkililer zehirli yemle mücadelede ise dikkat edilmesi gereken hususların bulunduğunu belirterek, ?Bu zehirli yemler müdürlüğümüzde hazırlanmakta ve bedeli karşılığında zarar gören üreticilerimize verilmektedir. Kışlık ürünlerde Ekim-Mart ayları arasında havaların iyi gittiği günlerde, yazlık ürünlerde fare görülür görülmez zehirli yemle mücadele yapılmalıdır. İlaçlanacak tarla bir gün önceden gezilerek bütün fare deliklerini kapatılmalı, ertesi gün farelerce açılan işlek deliklerin içine tahta kaşık veya kamış çubukla el değdirmeden 5?er adet zehirli buğday tanesi atılması gerekir. Fare ile bulaşık saha az ise ferdi ilaçlama yapılmalı, bulaşık saha geniş ise mutlaka ?tarama? veya ?kapama? şeklinde mücadele yapılması gerekir. Geniş bulaşık sahası bulunan köylerde, köy muhtarlarının istekleri halinde ?tarama? veya ?kapama fare mücadelesi Müdürlüğümüz teknik elemanları nezareti altında yapılıyor? dedi.

Mücadele yapılırken tanelerin mutlaka deliklerin içine atılmasının şart olduğunu da belirten yetkililer, ?Bu çalışmada kesinlikle hiçbir zehirli tane dışarıda kalmamalıdır. Zira kuşlar, dolayısıyla bu kuşları yiyen diğer hayvanlar da ölebilir. Bu da doğal dengeyi bozabilir. Zehirli buğday insan ve hayvanları öldüreceğinden alınmasından kullanılmasına ve ölen farelerin gömülmesine önem vermemiz gerekir? dedi.

[Fotoğraf Kaynağı: fotoplatforma]

İHA

Filtreler:
Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir