Tersanelerde Yaşanan Kazalar Siparişleri Azalttı

02 Haziran 2009

Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı Gemi İnşa ve Tersaneler Genel Müdürü Yaşar Duran Aytaş, tersanelerde yaşanan kazaların siparişlerin azalmasına sebep olduğunu belirterek, “Bu konuda refleks gösteren tersaneler yaz okulları açıp işçileri eğitip, bu açığı kapatmaya çalıştılar” dedi.

Çanakkale’de düzenlenen “Kalite Sisteminde Kalite Yönetiminin Gözden Geçirilmesi” konulu toplantıya katılan Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı Gemi İnşa ve Tersaneler Genel Müdürü Yaşar Duran Aytaş, etkinlik sonunda basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Çanakkale’de düzenlenen toplantıda özellikle müşteri memnuniyeti konusuna önem verdiklerini belirten Aytaş, 15 metre ve altındaki gemilerin ölçümü konusunda personel eğitiminin de tamamlandığını ifade ederek, “Bu bizim için çok önemliydi. Yapılan eğitimi başarı ile tamamlayanlara belgelerini verdik. Çanakkale bölgesinde şu an 45 kişi 15 metre ve altındaki gemilerin ölçümünü yapabiliyor” dedi.

“TERSANELERDE YAŞANAN KAZALAR SİPARİŞLERİN AZALMASINA SEBEP OLDU”

Basın mensuplarının tersanelerde yaşanan kazalarla ilgili soruları üzerine Aytaş, “Ümidimiz kazasız bir iş ortamının oluşması. Kazaların büyük kısmı insan unsurlu. İnsan kusurlarının ortadan kaldırılması da eğitimle olur. Eğitildikten sonra da bu eğitilmeye inanmak lazım. ‘Bana bir şey olmaz’ sevdasından vazgeçilmesi lazım. Bunun dışında tersanelerin de bu konuya hassasiyet göstermesi lazım. Tersanelerde yaşanan bu kazalar siparişlerin de azalmasına sebep oldu. Bunları da göz ardı etmemek lazım.

Kazaların meydana gelmesiyle siparişlerin azalması bununla bağlantılı oldu. Bu konuda da refleks gösteren tersaneler yaz okulları açıp işçileri eğittiler ve bu açığı kapatmaya çalıştılar. Tersanelerde işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda uzmanlar bulundurulmaya başlandı” diye konuştu.

Tersanelerde yaşanan kazaların en büyük sebebinin eğitimsizlik olduğunu belirten Aytaş, “Siz Türkiye’de Gemi Yapı Meslek Lisesi ara elemanı yetiştiren bir okulu 1980’de kapatır, dışarıdan topladığınız işçileri burada gemi işçisi yapamazsınız. Bunlar eğitilecekler. Gemi inşası çok farklı bir sektör. Buradan şunu da açıkça söylemek lazım. Her sektörde kazalar olabilir. Karayolunda da, denizyolunda da her yerde kazalar oluyor. Karayolunda kaza oldu diye karayolunu kapatmıyoruz. Burada belden aşağıya vurmadan eleştiri yapmak lazım. Tersanelere ne kadar eğitimli, bu işin eğitimini alan kişileri alır ve çalıştırırsak kaza oranları o kadar azalır” şeklinde konuştu.

“EKONOMİK KRİZLE BİRLİKTE KONTEYNIR TAŞIMACILIĞINDA YÜZDE 25 DARALMA OLDU”

Gazetecilerin ekonomik krizin tersaneleri ne şekilde etkilediği sorusuna ise Aytaş, “Ekonomik kriz globaldir. ABD’de meydana gelen bir finans krizinin dünyaya yansımalarından bizde etkilendik. Bu şu demek. Karşıda para yok. Para olmayınca ithalat azaldı. Örneğin Çin demir ithalatını azalttı. Bu sebeple de taşımacılık önemli ölçüde azaldı. Taşımacılığın azaldığı yerde doğal olarak navlun düşmesi yaşandı. Navlunun azaldığı bir ortamda da gemi inşasında bir azalma yaşanmaya başladı. Bu sektörün değişik taşımacılık şekli var. Bunlardan birisi de konteynırcılık. Konteynır taşımacılığında en büyük kayıp burada meydana geldi. Ekonomik kriz ile birlikte konteynır taşımacılında yüzde 25 bir daralma oluştu. Ancak bundan korkmamak lazım. İnsanlar dünyada yiyecekler, içecekler. Muhakkak bu gibi gıdalar gemilerle taşınacak. Bu sebeple bir dibe vurma hareketinden sonra yükselme hareketi yeniden başlayacaktır. Bu da devam edecek. Biz buna inanıyoruz. Global krizin çok fazla süreceğini de zannetmiyorum. Çünkü tekstil sanayinde şu sıralarda kıpırdanmalar başladı. Bu kıpırdanmalar deniz taşımacılığında da olacak. Bu sektörün rakibi yine kendileridir. Her tersane dünya ile birleşik vaziyette olmalıdır. Yani çıkacak işini arayacak. Gemi inşasında gemi yaptıranlarla işbirliğine geçilecek. Oturduğu yerden ben gemi siparişi bekliyorum diye bir şey olamaz” dedi.

Gelibolu bölgesine kurulacak tersanenin bölgeye bir canlılık getireceğini de belirten Genel Müdür Aytaş, bu tersanenin kurulmasının ardından bölge ekonomisinin canlanacağını sözlerine ekledi.

İHA

Filtreler:
Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir