TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu Vergi Ödül Törenine Katıldı

02 Ağustos 2010

Çanakkale’de Ticaret ve Sanayi Odası ile Ticaret Borsası’nın iş birliğinde gerçekleştirilen “2008-2009 Yıllar Vergi, İhracat, Tescil ve Türkiye’nin ilk 1000 Büyük Sanayi Kuruluşları arasında Yer Alan Çanakkaleli Firmalar Ödül Töreni”nde konuşma yapan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, kayıt dışı ekonominin olduğu yerde demokrasinin olamayacağını belirterek, “Kayıt dışının olduğu yerde demokrasinden de bahsedilemez. Kayıt dışı varsa insanlar defolu demektir. Defolu insanlar her zaman hakkını arayamazlar” dedi.

Kolin Hotel’de gerçekleştirilen ödül töreni saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Törenin açış konuşmasını yapan Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Kaya Üzen, Çanakkale’nin ekonomik durumu ile üyelerin sorunlarına değindi. Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İlhami Tezcan ise yaptığı konuşmada özellikle Çanakkale’nin ulaşım sorununa dikkat çekerek, “İlimiz için en büyük sorunun ulaşım olduğunu bir kez daha tespit ettik. İlimize yeni yatırımların yapılabilmesi için duble yolların acilen tamamlanması, demir yolu bağlantısının Bandırma’dan Çanakkale’ye getirilmesi, hava ulaşımında İstanbul-Çanakkale arasındaki seferlerin her güne çıkarılması çok büyük önem arz etmektedir. Bu sebeple hükümetimizin Çanakkale ulaşımı ile ilgili hazırladığı ve hazırlamakta olduğu projelerin bir an önce hayata geçirilmesini heyecanla bekliyoruz” dedi.

Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Niyazi Önen ise yaptığı konuşmasında bürokraside yaşadıkları sorunlara değinerek, bu sorunun çözülmesi için çalışma yapılmasını istedi. Çanakkale Defterdarı Sacide Şakar ise Çanakkale’nin geliri ile giderini karşılar hale gelme aşamasına geldiğini belirterek; “Çanakkale’nin 2005 yılına göre gelir gider karşılama oranı yüzde 83’ler seviyesine gelmiş durumda. Bu yıl içinde ilimizin gelir ile giderini tamamen karşılayan bir il olmasını bekliyoruz” dedi.

MİLLETVEKİLLERİ ARASINDA SÖZ DÜELLOSU YAŞANDI

Öte yandan ödül töreni katılan milletvekillerine de söz verilmesinin ardından zaman zaman vekiller arasında söz düellosu yaşandı. CHP Çanakkale Milletvekili Ahmet Küçük’ün AK Parti hükümetini eleştirerek Çanakkale’ye yaptığı yatırımlar konusunda yersiz kaldığını söylemesi ortamı gerdi. Ahmet Küçük, AK Parti hükümetinin Çan-Çanakkale yolunun tamamlanmasına yönelik yeterli gayreti göstermediğini ve duble yollarda da sınıfta kaldığını açıklamasının ardından kürsüye gelen AK Parti Çanakkale Milletvekili Mehmet Daniş eleştirilere katılmadığını belirterek, hükümetleri döneminde yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Törende ayrıca AK Parti Çanakkale Milletvekili Müjdat Kuşku ile MHP Çanakkale Milletvekili Mustafa Kemal Cengiz ve Vali Abdülkadir Atalık da birer konuşma yaptılar. Bu arada Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun törene 1 saat geç gelmesinin ardından törende yapılan konuşmaların da uzaması katılımcılara zor anlar yaşattı. Sıcak havanın da etkisiyle uzayan konuşmaları dinlemek istemeyen üyeler tek tek dışarı çıkınca salonun büyük kısmı boş kaldı. Vergi ödül töreninde bir konuşma yapan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’deki ekonomik büyümeye dikkat çekerek, “Türkiye’de yapmamız gereken şeylerin başında ekonomik büyümenin sağlanması geliyor. Bunun yapılması zenginlik, refah, işsizliğin çözülmesi anlamına geliyor. Kriz döneminde dünyada en çok küçülen ülkelerin başında Türkiye geliyor. Ancak bu krizden çıkışta 2010’un ilk çeyreğinde dünyada en hızlı büyüyen ikinci ülke konumundayız. Küçüldük ancak krizden çıkışta aynı hızla herkesi kıskandıracak şekilde hareket ederek büyüdük. Türkiye’nin büyümesindeki en önemli nokta yüzde 64’lük iç tüketimdir. İç tüketimi sağlıklı ve ayakta tutabildiğimiz sürece Türkiye ekonomisi hızla büyüyecektir. Zaman zaman yanlış değerlendirmeler yapılıyor. Türkiye’nin kendi iç tüketimi Türkiye’nin motoru ve gücüdür. Türkiye’de satın alma gücünü ve refah seviyesini ne kadar attırabilirsek Türkiye o kadar hızlı büyür” dedi.

“KAYIT DIŞININ OLDUĞU YERDE DEMOKRASİNDEN DE BAHSEDİLEMEZ”

Konuşmasında kayıtlı ekonomi konusuna da değinen Hisarcıklıoğlu, “Kayıtlı ekonominin olabilmesinin tek şartı istemi değiştirmekten geçiyor. Bugün dünyanın en pahalı akaryakıtını biz kullanıyoruz. Dün Aksaray’dan Ankara’ya geliyordum. Adam yazmış ‘ucuz mazot’ diye. Fiyat rafineri fiyatının altında. Sizce niye? Üzerinde yüzde 73’lük vergi yükü var da ondan. Siz kaçıracak kadar vergiyi koyduğunuz zaman insanoğlu Türkiye’de değil dünyanın hangi ülkesinde olursa olsun aynısını yapar. Davranış biçimleri hepsinde aynı. Kayıt dışının olduğu yerde demokrasiden de bahsedilemez. Kayıt dışı varsa insanlar defolu demektir. Defolu insanlar her zaman hakkını arayamazlar” dedi.

Konuşmasında Çanakkale’de hesap uzmanlarının bir süredir denetim yaptıklarını duyduğunu da belirten Hisarcıklıoğlu, “Buradan sizlere sistemin çarpıklığını söylemek istiyorum. Şimdi Çanakkale’de kazanılan paranın belirli bir kısmı Çanakkale Belediyesi’ne verilecek deniyor. Ancak hiçbir şirket merkezini Çanakkale’de tutmuyor diyorlar. Bunu eleştiren arkadaşlara şunu söyleyeyim. Sen de Çanakkale’de ön planda görünürsen, sen de burada durmazsın arkadaş. Doğru İstanbul’a gidersin. Çanakkale’de dursam ilk geldiğim zaman hemen getir bakalım defterleri diyecekler. İlk bana geliyorlar. Onun için ortalarda görüneceğim İstanbul gibi yere giderim’ ki kimse bana merhaba demesin. Burada sorun sistemde. Sistem çürük. Türkiye’de bugün demokrasi eksik diyorsak ilk olara kayıt dışı ekonomiyi önlemek gerekir. Biz burada sadece işadamları olarak bundan üzerimize alınmıyoruz. Bu ülkede en üst makamdan en altına kadar kim tapuda muamele yapmışsa hepse defoludur. Bir ara “Getir bakayım şu daireyi kaça aldın?” desem hiç kimse hesabını veremez. O zaman hangi demokrasiden, hangi sistemden bahsedeceğiz? O zaman herkes taşeron arıyor. Dünyada böyle bir demokrasi anlayışı yok. Eskidendi o taşeron anlayışı. Konuş hakkını söyle diyoruz. “Başkanım sen daha usturuplu söylersin” diyorlar. Sen söyle diyorum, “Ben beceremem bu işi. Yarın acaba defterdarlıktan bir zarf elimize gelir, getir bakalım şu defterleri der” diye korkuyorlar” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından “2008-2009 Yıllar Vergi, İhracat, Tescil ve Türkiye’nin ilk 1000 Büyük Sanayi Kuruluşları arasında Yer Alan Çanakkaleli Firmalara törenle ödüllere verildi.

İHA

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir