Uluslararası Gelibolu Sempozyumu Düzenlendi

11 Mayıs 2013

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, Tarih Bölümü ve Çanakkale Valiliği işbirliğinde düzenlenen Uluslararası Gelibolu Sempozyumu, Troia Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Aynı anda birden fazla oturumun çeşitli salonlarda gerçekleştirileceği sempozyum iki gün sürdü.

Sempozyumun ilk gününde saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Okutman Tamer Bektaş şefliğinde sahne alan ÇOMÜ Oda Orkestrası, sergilediği performans ve seslendirdiği üç eser ile izleyicilerin beğenisini kazandı.

Mini konserin ardından sempozyumun açılış konuşmasını yapan ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, “Bu ülkenin nasıl kurulduğunu anlayabilmek için Gelibolu’yu bilmek ve anlamak zorundayız” diyerek başladığı konuşmasında, sempozyum süresince Gelibolu’nun binlerce yıllık arkeolojik ve tarihi yönlerinden Çanakkale Savaşları’na, modern Gelibolu’ya kadar çok çeşitli bilgilerin sunulacağını ifade etti. Sempozyum sayesinde Gelibolu’ya dair özel bir ilgi alanının oluşmasını umduklarını dile getiren Laçiner, bu sempozyumla birlikte asıl arzu ettikleri şeyin uzmanlaşma alanı içinde Gelibolu’nun yeni bir sayfa olarak açılması olduğunu vurguladı.

Laçiner, Gelibolu denince akla Piri Reis, Namık Kemal, Çanakkale Savaşları ve boğazlar meselesinin geldiğini söyleyerek Gelibolu’yu bilmeden Türkiye’yi anlamaya çalışmanın, Fransız İhtilali’ni bilmeden Fransa’yı, Magna Carta’yı bilmeden İngiltere’yi anlamaya çalışmaya benzediğini ifade etti. Bugüne kadar yapılmayan bilimsel çalışmaların sadece Gelibolu’ya yönelik ihmaller olmanın ötesinde Türkiye’yi ve Türk insanını anlamaya dönük ihmaller olduğunu söyleyerek bu ihmallerin giderilmesine Uluslararası Gelibolu Sempozyumu’nun katkı sunacağını söyledi.

Vali Vekili Hüseyin Kulözü ise yaptığı konuşmada, Gelibolu’da yetişmiş kültür insanlarının Türk ve Dünya medeniyetine olan katkılarının ve Gelibolu’da ortaya çıkan kültür unsurlarının değişik yönleriyle iki gün boyunca ele alınacağı sempozyumun Çanakkale’ye ve Gelibolu’ya önemli katkılar sağlayacağını düşündüğünü ifade etti.

Sempozyumda Gelibolu’nun siyasal, sosyal, ekonomik ve kültürel tarihimize yapmış olduğu katkılar üzerinde durulacağını belirten Kulözü, Gelibolu’nun, Piri Reis, Gelibolulu Mustafa Ali gibi Türk tarih ve kültürüne damga vurmuş isimlerin yetiştiği yer olmasının yanı sıra Bizans İmparatorluğu’ndan antik dönemlere kadar giden zengin bir tarihe ve kültürel mirasa sahip olduğunu da dile getirdi.

UNESCO’nun Piri Reis Haritası’nın 500. Yılı münasebetiyle 2013’ü Piri Reis Yılı ilan etmesinin Gelibolu’nun tarihsel ve kültürel öneminin tüm dünya tarafından fark edilmesine vesile olacağını söyleyen Kulözü, Türk Denizcilik tarihi denildiğinde akla ilk gelen isim olan ve Dünyanın bilinen en eski Dünya haritasının sahibi Piri Reis’in bütün yönleriyle ele alınıp genç kuşaklara aktarılmasının bu sempozyumla mümkün olacağına inandığını kaydetti.

Açılış konuşmalarının ardından katılımcılar, ÇOMÜ tanıtım filmini izlediler. Doç. Dr. Rüstem Aslan’ın oturum başkanlığını yaptığı ilk oturuma konuşmacı olarak, Prof. Barry Strauss, Prof. Sam Lieu, Gregory C. McIntosh ve Emekli Tümgeneral Cevat Ülkekul katıldı.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir