Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi’ne Katılanlara Sertifikaları Verildi

05 Eylül 2014

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası, Çanakkale İŞKUR ve KOSGEB Çanakkale Müdürlüğü’nün işbirliği ile düzenlenen Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi’ne katılanlara sertifikaları verildi. Uygulamalı Girişimcilik Eğitimlerinin 11 ve 12’nci dönemlerinden mezun olanlara sertifikalarının ÇTSO Kongre Fuar Merkezi İçdaş Salonu’nda verildiği törene, ÇTSO Başkan Yardımcısı Sadık Aydoğan, İŞKUR İl Müdürü Ali Çalışkan, Çanakkale KOSGEB Müdürü Erdoğan Yüksel ve girişimcilik uzmanı eğitimci Barış Göker katıldılar.

ÇTSO Başkan Yardımcısı Sadık Aydoğan, törene katılanlara hitaben yaptığı konuşmada, Ticaret ve Sanayi Odası’nın, Girişimcilik Eğitimlerini 2012’den bu yana düzenli olarak sürdürdüğünü ve yoğun bir ilgi gördüğünü ifade etti. Son olarak 12’ncisi sona eren eğitimlerin her birine 100’ün üzerinde başvuru olduğunu söyleyen Aydoğan, “Nüfusa oranladığımızda Türkiye çapında bir rekor olan bu rakam Çanakkale’de girişimcilerin dinamizmini gösteriyor ve Ticaret Sanayi Odası yöneticileri olarak bizler için de gurur vesilesi oluyor” diye konuştu.

ÇTSO Başkan Yardımcısı Sadık Aydoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Onikinci son eğitimle birlikte 350 girişimci adayını kent ekonomisine kazandırdık. Türkiye çapında en çok eğitim veren odalardan biri olduğumuz gibi Çanakkale’de en fazla eğitim yapan ve mezun veren kurumlar arasındayız.Odamızın girişimcilik eğitimlerinden mezun olan girişimci adayları arasında işyeri kurarak girişimciliğe adım atanların sayısı ise 30’a yaklaştı. Bu yüzde 8.5 gibi yüksek bir orandır. Dünyada bu oran yüzde 3.5-4 seviyesindedir. İşte Çanakkale’nin girişimci gücünün heyecanını yansıtan ve bizlere yine gurur veren bir başka konu da budur.”

Girişimcilik eğitimlerinin başka bir sevindirici yönünün katılan kadın girişimci adaylarının yüzde 55 ile erkeklerden daha fazla olması olduğuna işaret eden Aydoğan, Türkiye’nin kadın girişimci konusunda gelişmiş dünyanın çok gerisinde kaldığını belirtti. Ülkemizde ticaret odalarına kayıtlı girişimci sayısı 1.3 milyon olmasına karşın bunların yüzde 6’lık bir oran ile sadece 80 bininin kadınlara ait olduğunu ifade eden Aydoğan şöyle devam etti:

“Hem ülkemizde hem de Çanakkale’de girişimci kadın sayısının hızla artması gerekiyor. Gelişme ve refah artışı daha fazla kadının girişimcinin ekonomik hayatta yerini alması ile olacaktır. Bu nedenle, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası olarak kadın girişimcileri çok önemsiyoruz. Çanakkale’de kadın girişimcilerin başarılı olması ve ekonomik hayata daha fazla katılmaları için her türlü desteği veriyoruz. Üzülerek görüyoruz ki, ÇTSO Meclisi’nde de kadın üyemiz yok. Önümüzdeki dönemde Meclis’e kadın girişimcilerin girmesini istiyoruz. Sizlerin arasından bir kadın girişimcinin Meclis’e girmesi bizleri mutlu eder.”

Katılımcılara bir girişimci olarak şimdiye dek edindiği tecrübelerden faydalanarak, girişimciliğin ilkeleri hakkında önerilerde bulunan ÇTSO Başkan Yardımcısı Aydoğan sözlerini şöyle tamamladı:

“Girişimciler öncelikli olarak cesur ve bir o kadar da çalışkan olacaklar. Meraklı olacaklar; çevresinde, sektöründe, ekonomide neler olup bittiğini araştıracak ve sorular soracaklar. Bu da tabi ki değişime açık olmayı getiriyor. Girişimciliğin bir başka şartı asla yılmamak, pes etmemek? Ama en önemlisi ise; eğitim, eğitim, eğitim… Ben 40 yıldır ticaret yapıyorum, 10 yıldır da eğitim alıyorum. Eğitim sadece okul bitirmekle, diploma almakla olmuyor. Sizler de bunun önemini kavrayan girişimci adaylarısınız. Hepinizi tebrik ediyorum, girişimciliğin renkli dünyasına hoş geldiniz.”

Daha sonra sertifika takdim törenine geçildi. Girişimci adaylarına ilk sertifikaları ÇTSO Başkan Yardımcısı Sadık Aydoğan verirken, ardından kürsüye İŞKUR İl Müdürü Ali Çalışkan geldi. Türkiye’nin dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında yer alması için girişimciliğin teşvik edilmesi gerektiğini ifade eden İŞKUR İl Müdürü Ali Çalışkan, ÇTSO’ya ve KOSGEB’e girişimcilik eğitimlerine verdiği katkıdan dolayı teşekkür etti. Çalışkan, sertifikalarını verdiği katılımcılara hitaben, “Çanakkale ekonomisini sizlerle birlikte daha da canlandıracağız, daha ileri taşıyacağız” dedi.

Çanakkale KOSGEB Müdürü Erdoğan Yüksel de, girişimcilik eğitimlerinde yapılan işbirliğinden dolayı ÇTSO’ya teşekkür ederek, “Sürekli yeni işyerleri açılıyor. Çarşı’da her sokakta, KOSGEB Sertifikası almış 1-2 kişiye rastlıyorum. Bu da bizleri çok mutlu ediyor. Aralarında çok değişik konularda girişimciler var. Farklı olmak çok önemli. Bizim amaçlarımızdan biri de bu” diye konuştu. Tören, KOSGEB Müdürü Erdoğan Yüksel ve girişimcilik eğitimcisi Barış Göker’in katılımcılara sertifikalarını takdim etmeleriyle sona erdi.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir