ÜZEN, “ÜRETEN TÜRKİYE KONUŞUYOR” TOPLANTISINA KATILDI

11 Nisan 2017

“Üreten Türkiye Konuşuyor” toplantılarının üçüncüsü Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ile HAK-İŞ, MEMUR-SEN, TESK, TİSK, TOBB, TÜRK-İŞ, Türkiye KAMU-SEN, TZOB, ASKON, MÜSİAD, TİM, TÜGİAD, TÜGİK, TÜMSİAD ve TÜRKONFED Başkan ve temsilcileri ile Bursa, Çanakkale, Balıkesir, Yalova, Kocaeli, Sakarya’dan çok sayıda iş insanlarının katılımıyla Bursa’da gerçekleştirildi.
STK’lar adına ortak açıklamayı yapan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Osmanlı mirası, Başkent Bursa’da bir arada olmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek, “Üreten Türkiye Konuşuyor Bursa toplantımıza hepiniz hoş geldiniz. Bizler; ülkemizin çalışan ve üreten kesimleri olan; esnafları, çiftçileri, işçileri, memurları, işverenleri ve girişimcilerini temsilen bugün buradayız. Gümrük ve Ticaret Bakanlığımızın öncülüğünde; Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi (KİK) Türkiye Kanadını oluşturan HAK-İŞ, MEMUR-SEN, TESK, TİSK, TOBB, TÜRK-İŞ, Türkiye KAMU-SEN, TZOB ve iş dünyası sivil toplum kuruluşları; ASKON, MÜSİAD, TİM, TÜGİAD, TÜGİK, TÜMSİAD ve TÜRKONFED olarak sizlerin karşısındayız” dedi.
Zor bir seneyi geride bıraktıklarını anımsatan Hisarcıklıoğlu, “Sözde birbiriyle ilgisi olmayan PKK, DAEŞ, FETÖ gibi terör örgütleri aynı dönemde ülkemizi hedef aldı. FETÖ’nün hain darbe girişimi ülkemize pek çok sıkıntı yaşattı. Diğer taraftan etrafımızdaki coğrafya tam bir ateş çemberi haline geldi. Türkiye savaştan kaçan 3 milyon mülteciye kucak açtı, onların tek umudu oldu. Emin olun bu yaşananların yarısı başka ülkenin başına gelse, hiçbiri ayakta kalamazdı. Ama biz dimdik ayaktayız. Allah’ın izni ile 7’si değil, 70’i bir arya gelse bizim birliğimizi bozamaz, bozamayacak” ifadelerini kullandı.
“Gün el ele, omuz omuza verme günüdür”
TOBB Başkanı, küresel ekonomideki risklerin giderek arttığını, önce Brexit, sonra yeni ABD Başkanıyla birlikte küresel ekonomide yeni bir belirsizlik başladığını söyledi.
Küresel dengelerin yeniden oluştuğu farklı bir döneme girildiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Bu yeni döneme iyi hazırlanan, reform yapmakta öne geçen ülkeler geleceğin kazananı olacak. Hazırlığı iyi yapan ülkeler, toz duman dağıldığında hızla yoluna devam edecek. İşte bu yüzden dışarısı kötüleşirken, içeride safları sıkılaştırmalıyız. Gün el ele, omuz omuza verme günüdür. İşçi, işveren, üretici ve kamu görevlileri olarak, hep birlikte çalışma günüdür. “Üreten Türkiye Konuşuyor” toplantılarını tam bu dönemde yapıyoruz. Şehirlerimizi, bölgelerimizi öne çıkaracak projeleri, yapılması gereken reformları size soruyoruz” dedi.
“Karşımızda müthiş bir anlayış var”
Bursa ve Marmara bölgesinin Türkiye’nin en kozmopolit bölgesi olduğuna dikkat çeken Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti: “Müthiş bir insan varlığına sahibiz. Türkiye’nin sanayileşmeye başladığı, sanayiyi Türkiye’ye öğreten bölge burası. Yüksek teknolojiye geçişimize de bu bölge öncülük yapıyor. Aynı zamanda müthiş bir tarım merkeziyiz. Çok verimli topraklara ve ürünlere sahibiz. Bölge olarak Turizmde de büyük bir potansiyelimiz var. O yüzden diyoruz ki Bursa büyürse, Marmara büyürse; Türkiye büyür. İnşallah bunu da hep birlikte yapacağız.Burada elimizde büyük fırsat var. Karşımızda müthiş bir anlayış var. Eskiden siyasetçilerimiz konuşurdu, biz dinlerdik. Şimdi tam tersi. İdarecilerimiz diyor ki, “siz konuşun biz dinleyelim.”; “Siz söyleyin, biz reformları yapalım.” İşte bugün tam olarak bunu yapacağız.
Bakanlarımız açılış konuşmalarını yapacaklar. Sonra biz kürsüden ineceğiz, söz sizde olacak. Bursa’nın ve Bölgenin ekonomisini istişare edeceksiniz. Bütün taleplerinizi söyleyeceksiniz. Toplantının sonunda bakanlarımız tekrar sizinle birlikte olacak. Toplantının sonuçlarını, sizin fikirlerinizi dinleyecekler. Bu sonuçları daha sonra detaylı olarak hükümetimize de ileceğiz. Yani değerli dostlarım, “Üreten Bursa” konuşacak, hükümetimiz dinleyecek.Bu aslında dünyaya örnek olacak bir anlayış. Bu işe öncülük eden Gümrük Ticaret Bakanımız Sn. Bülent Tüfenkçi’ye yürekten teşekkür ediyoruz.Biz ortak akıl ve istişarenin gücüne inanıyoruz. İstişare istikrarı getirir. İstikrar da güveni getirir. Önümüzdeki yeni dönemde de, güveni ve istikrarı muhafaza etmeliyiz. İnanıyoruz ki, birlik ve beraberliğimizi muhafaza edersek, bu dönemden güçlenerek çıkacağız. İnşallah el birliğiyle ülkemizi dünyanın en büyük ekonomileri arasına sokacağız. Bu düşüncelerle sözlerime son verirken, sizleri tekrar saygıyla selamlıyoruz”.

Toplantı ile ilgili değerlendirmede bulunan Başkan Üzen ise “ Bizler iş dünyasının temsilcileri olarak, her dönemde ülkemizin aydınlık geleceğine inanıyoruz. Dün ve bugün de yakalamış olduğumuz milli birlik ve dayanışma ruhuyla, ortak akıl ve istişareler ile inşallah 2017 de yeni başarı hikâyelerini yazacağımız bir sürecin başlangıcı olacaktır.Ekonomik seferberlik ruhu ile başladığımız 2017 yılında 3 aylık bir süreci geride bıraktık. Bu süreçte iş dünyasının beklentileri doğrultusunda ekonomi yönetiminin önemli düzenlemeleri hayata geçirdi.Bazı sektörlerde vergi indirimleriyle birlikte, istihdam üzerindeki yüklerin hafifletilmesi, nakit sıkışıklığının giderilmesi ve yeni yatırımların desteklenmesi gibi çok önemli uygulamaların, Türkiye ekonomisine duyulan güveni de artırdı” dedi.
“Çanakkale’de de Ciddi Bir İstihdam Seferberliği Başlamış Durumda”
Üzen konuşmasının devamında şunları kaydetti;”Milli İstihdam seferberliği Kamu ve iş dünyası adına bugüne kadar yapılmış en gerçekçi iş ortaklığı. Burada hükümetimiz her türlü desteği veriyor istihdamın arttırılmasına yönelik. Çünkü özellikle son dönemlerdeki piyasalardaki gelişmelerle, işsizlik oranında ciddi bir artış gözlemleniyordu. Buna birinin dur demesi gerekiyordu.Hatta belli bir seviyenin altına çekilmesi gerekiyordu.Bununla birlikte kamu ve iş dünyası birlikte ortak bir strateji belirlediler.Burada çok ciddi destekler var. Bugüne kadar yapılmamış oranda destekler var.Bu destekleri eğer iyi bir şekilde kullanırsak Türkiye’nin en büyük sorunlarından bir tanesine çok adil ve sürdürülebilir bir çözüm bulunmuş olur. Bu konuda çalışmalar devam ediyor.Son dönemde de görüyoruz ki tüm sektörlerde ve tüm bölgelerde ciddi oranda yeni işçi alımlarına başlandı.Özellikle 600 bin her yıl yeni istihdama katılan kişi sayısı olduğunu göz önünde bulundurursak bu yapılan çalışmalardan burada ciddi sonuçlar vereceğine inanıyoruz.Tabi bu uzun soluklu bir uygulama.Bu desteklerin ve istihdamın sürdürülebilir olması gerekir yoksa geçici bir çözüm bulunduktan sonra hiçbir kıymeti yok.Bu konuda sağlam temellere oturtulması ile ilgili de gerek hükümet tarafı gerekse iş dünyası tarafı tüm STK’ların da destekleriyle bu işe bir algı ve doğru çözüm bulunması adına el birliği ile çalışmalar yapılıyor.Bizde bu çalışmalarda Ç.kale iş dünyası olarak destek veriyoruz.
Çanakkale’de de ciddi bir istihdam seferberliği başlamış durumda.Bu konu ile ilgili bütün işletmeler yeni elemanlar almaya çalışıyorlar. Bu arada hem göçü önlemiş olacağız işgücünün göçünü hem de insanlara refah sağlamış olacağız. Dolayısıyla herkes elinden gelen gayreti gösteriyor”
“Kobiler Rahat Nefes Aldı”
Teminat bulmakta zorlanan KOBİ’lerin Nefes Kredisiyle nefes aldığını belirten Başkan Üzen “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde ilan edilen istihdam seferberliğini de Çanakkale’de de hızlı bir şekilde başlatarak, kentler arasında özel bir rekabetin tetikleyicisi oldu.
Kredi Garanti Fonu ve bankalarımız ile birlikte yaptığımız protokolle üyelerimize, tavanı 150.000 TL olan toplamda 5.000.000 tl lik çok özel bir kredi paketi sunduk. Türkiye’de ilk olma niteliği taşıyan istihdam kredimizin teminatlarının yüzde 85’i KGF tarafından karşılandı. Şimdi yeni uygulama teminat oranı yüzde 90’a yükseldi. Üyelerimiz, yıllık %9,9’dan başlayan maliyetlerle 2 yıldan 5 yıla kadar uzayan vadelerle, yatırım ve istihdam desteğine kavuşmuş oldu.
Çanakkale Ticaret Borsası olarak Beşmilyon TL’lik bir fonu Çanakkale Gıda Tarım ve hayvancılık sektörü ile iştigal eden Çanakkale Ticaret Borsamızın kullanımına sunduğumuzun altını çizmek isterim. Çok avantajlı ve benzersiz nitelikteki bu finans desteği ile üyelerimizin hem ihracat hem büyüme hem de istihdam hedeflerine ulaşmasında borsa olarak Çanakkale iş dünyasının gücüne güç kattık”
“Ürün ihtisas borsası kuruldu”
“Gümrük Ticaret Bakanımız açıkladılar. “Ürün İhtisas Borsası 2 gün önce Cumhurbaşkanımız tarafından imzalandı, kuruldu. İnşallah kuruluşlarını hızlı bir şekilde tamamlayıp Türkiye’de yeni bir emtia borsası hayata geçiriyor.Borsa ile ilgili işlem yapan bütün aktörlerin bir araya gelerek kurdukları ürün ihtisas borsası esasında çiftçilerimizin bu ürünlerini uluslararası piyasaya taşıma noktasında ve uluslararası piyasada işlem görmesi, Türkiye çapında işlem görmesine vesile olacak. Çanakkale’de üretilen bir buğdayın sadece satışı Çanakkale ile sınırlı olmayacak bu borsa vasıtasıyla tüm Türkiye’de işlem görmesi sağlanmış olacak” dedi.
Toplantıya katılan Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri, işçiler, memurlar, esnaflar, işverenler ve çiftçilerle; Bursa ve Marmara bölgesinin mevcut sorunları ve gelişme eksenleri müzakere edildi.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir