Vali Tuna: Truva Hazinelerinin Dönüş Yolculuğu Başlıyor

03 Haziran 2011

Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca düzenlenen Truva Müzesi Proje Yarışması’nın sonuçlanmasıyla birlikte, dünyanın 44 değişik müzesinde sergilenen hazinelere eve dönüş yolunun açıldığını söyledi.

Valilik’te düzenlediği basın toplantısında Truva Müzesi Projesi ile ilgili açıklamalarda bulunan Vali Güngör Azim Tuna, insanlığın uzun yürüyüşüne M. Ö. 3 binli yıllardan günümüze kadar 5 bin yıldır tanıklık eden Truva Antik Kenti’nin, mitolojik önemine ve değerine uygun bir müzeye geç de olsa kavuşacağını açıkladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca düzenlenen Serbest Katılımlı Ulusal Mimari Proje Yarışması’na katılım süresinin 16 Mayıs günü itibariyle sona erdiğini belirten Vali Tuna, “Yarışma jürisinin 27-30 Mayıs tarihlerinde Ankara’da toplanarak katılımcı 132 projeyi değerlendirdikleri çalışmalar sonunda birinci seçilen proje ilan edildi. Mimar Ömer Selçuk Baz ve ekibinin hazırladığı proje birinci olarak, bakanlığın 60 bin liralık ödülünün sahibi oldu. Jüri, 6 Haziran’da toplanıp, birinci seçilen projenin hangi gerekçelerle buna değer bulunduğunu kamuoyu ile paylaşacak” dedi.

Vali Tuna, Truva Antik Kenti’nde toplam 104 bin metrekare alan üzerinde 10 bin 500 metrekare kapalı alana kurulması planlanan Truva Müzesi’nin 2 yıl gibi bir sürede tamamlanmasının planlandığını da kaydetti. Vali Tuna şunları söyledi:

“Dünyanın 44 değişik müzesinde sergilenen Truva hazineleri artık Çanakkale’ye dönmenin yolculuğuna başlıyor. Şu an da Moskova’daki Puşkin Müzesi’nde sergilenen Truva hazinelerini tekrar ülkemize kazandırmak için elimizden geleni yapacağız. Ama kazandıramasak da hazinelerin bire bir imitasyonunu yapma imkanımız var. Müzenin yapılmasıyla, yılda 500 bin yerli ve yabancı ziyaretçinin geldiği Truva Antik Kenti’ne daha fazla ziyaretçi gelecektir. Truva Hazineleri’nin tüm dünyanın ilgisine daha bütünlüklü olarak sunulmasına ve Çanakkale’nin küresel ölçekte tanınmasına neden olacaktır. Truva Müzesi sadece bir müze olarak değil, çevresini değiştirme ve dönüştürme amaçlı da bir işlev görecektir. Müze ile birlikte sadece Çanakkale değil müzenin kurulacağı alana yakın yerleşim alanları da sosyal, ekonomik ve çevresel olarak gelişecek, zenginleşecektir.”

[Kaynak: Haberler.com]

Filtreler:
Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir