Yeni Tıp Fakültesi 2017 Sonbaharında Açılıyor!

21 Şubat 2017

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastane binası hakkında bilgilendirmeler yapıldı. Yaklaşık 600 kişilik otoparka sahip olacak yeni hastane binasında; 100 poliklinik, 330 yatak, 70 yoğun bakım yatağı, 13 seminer salonu, 250 kişilik konferans salonu, 13 ameliyathane gibi bölümler yer alacak. Çevre düzenlemesi ve hastane içi revizyon işlemlerinin yapıldığı yeni hastane binasının 2017 yılı sonbahar ayında hizmete açılması planlanıyor.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesince verilen sağlık hizmetlerinin değerlendirildiği toplantı Dardanos yerleşkesinde gerçekleştirildi. Toplantıya Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Okhan Akdur, Başhekim Yardımcıları Doç. Dr. Bahadır Kırılmaz, Yrd. Doç. Dr. Coşkun Zateri hastane başmüdürü Adnan Şengül, hastane müdürü Ömer Hadımoğlu ve basın mensupları katıldı. Toplantıda ilk olarak söz alan Prof. Dr. Yücel Acer, tıp fakültesi hastanesinde yaşanan süreci değerlendirdi. ÇOMÜ Tıp Fakültesi’nin 6 yıllık dönem içerisinde FETÖ nedeniyle ciddi zararlar gördüğünü belirten Acer, bunun üniversitenin bilimsel anlamda ilerlemesinde büyük kayıplar oluşturduğunu dile getirdi. Üniversitenin içinde bulunduğu yeni dönemi ise, “yeniden yapılandırma” olarak adlandıran Acer; “Özellikle 15 Temmuz darbe süreci ardından üniversite gündeminde yer almaması gereken birçok konu konuşuldu.Bu bize ciddi kayıplar yaşattı. Bizden önce yapılmış tesisler ve altyapı çalışmaları vardı, onlar bizim kaybettiğimiz zamanı biraz kamufle etti, ettirilmeye çalışıldı. Ama bir binayı, altyapıyı yapmak çok kolaydır, kurumsallaşmak ve o kurumsallığı sağlamak çok daha zordur. Bu anlamda ciddi zaman kaybettiğimizi düşünüyorum. Maalesef benim göreve geldiğim günden beri, FETÖ üniversitemizin bir numaralı gündemi oldu. Biz gündemden çıkarmak için gayret gösterdik. Bir nevi her şeye yeniden başlamaya çalışıyoruz. Üniversitenin durumuna yeniden yapılandırma diyorum. Yeniden şekillendirmenin heyecanını yaşıyoruz. Dolayısıyla kötü günleri geride bıraktığımız söyleyebilirim. Soruşturmalarda sona gelindi. Özellikle idari personel soruşturmalarında sona yaklaşıldı. Akademik personellerde ise 322 kişinin içinde büyük bir çoğunluğun soruşturmasının sonucu aşağı yukarı belirlendi. Çok sayıda ihraç olanlar var, ama olacak olanlar da var” dedi.

“Çanakkale’de Tek Sayılabilecek Bir Sağlık Kurumu Olacak”
Konuşmasının devamında yeni tıp fakültesi hastanesi hakkında bilgiler paylaşan Acer; “ÇOMÜ Tıp Fakültesi, Çanakkale’ye dışarıdan gelenlerin ama özellikle burada yaşayanların daha fazla ilgilendiği bir kurum. Hocalar, asistanlarımız, hemşirelerimiz aynı zamanda temel ihtiyaç olan sağlık hizmeti vermeyi sürdürüyorlar. 15 Temmuz’dan sonra tıp fakültesinde öğretim elemanı kadrosunda ciddi sayılabilecek bir azalma mevcut. Öğretim elemanlarının 25 tanesinin üniversite ile ilişiği kesildi. Bu rakam bununla sınırlı değil, netlik kazanmasa da daha ihraç olma ihtimali var. Bu rakamlar hastanenin işleyişinin ve eğitim-öğretim hayatının ciddi zarar göreceğini düşündürebilir. Ama enteresan bir şekilde, bu durum geriye doğru değil, bize pozitif bir katkı sağladığını söyleyebiliriz. Belki daha rahat çalışma ortamı yakalandığı için olabilir. Tıp fakültesinde ihraç olanların, 15 Temmuz’dan önce istifa edenlerin yerine hiçbir şekilde partizanlık ve siyasi parti tarafı gütmeden, sadece güvendiğimiz insanların referansları öne alınarak çalışkan kişileri almaya gayret ettik. Tıp fakültesinin her şeye yeniden başladığını söyleyebiliriz. Toplamda 30 yeni öğretim elemanı kazandırmışız. YÖK’ten 9 öğretim elemanı daha talep ettik ve bir hafta sonra onları üniversitemize kazandıracağız. Henüz göreve başlamamış hocalarımızda var. Tıp fakültesi işleyişinde ciddi bir yükselme olacağını kaydediyoruz. Başka büyük hastanelerden, özellikle yardımcı doçent düzeyinde ve üzerinde olan kişiler, üniversitemize başvuruda bulunuyor. Bunu ilk defa görüyoruz. Bence çok önemli bir talep. Genelde bu tür kişiler, büyükşehirlerde çalışmayı talep ederler. Hastane hakkında bilgi vermek gerekirse, büyük bir kısmı bitti ama inşaatı devam ediyor. Ben göreve geldiğimden beri hastaneye ciddi kaynak gerekti. Hastane ilk ihalesi bitirme bedeli 8 milyon 658 bin olarak açıklanmıştı. 52 milyon 747 bin liraya hastane inşaatı tamamlandı. Fakat bunun içerisinde çevre düzeni ve diğer unsurlar dahil edilmemiş. Yaklaşık 20 milyonluk ek ödenek alıp, çevre düzeni çalışmalarını yapacağız. Çevre düzeni ihalesi yapıldı, ama şu an dosyalar inceleniyor. Sonuçlandığı zaman hastane binası, 2017 yılı sonbahar ayına kadar tamamlanmış olacak. Ve hastane bu yılın sonbaharında çalışmaya başlayacak. Çanakkale’de tek sayılabilecek bir sağlık kurumu haline gelecek” diye konuştu.

“16 bin 250 hasta yatırılarak tedavi edildi”
Rektör Acer’in ardından söz alan Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Okhan Akdur, yeni hastane binasının teknik yapısı hakkında sunum gerçekleştirdi. Özellikle yeni Tıp Fakültesi Hastanesi Binası’nda organ nakli, çocuk bakım ünitesi ve onkoloji üzerine ağırlık verileceğini vurgulayan Akdur, mevcut tıp fakültesi çalışmaları hakkında; “Mevcut Araştırma ve Uygulama hastanesi Kepez ve Terzioğlu kampüsünde olmak üzere iki yerleşkede 26.000 m2 kapalı alanda hizmet vermektedir. Yatak kapasitesi 271 olan hastanenin 37 yoğun bakım yatağı mevcuttur. 22 Profesör, 34 Doçent, 59 Yardımcı Doçent, 130 Araştırma görevlisi 200 hemşire, ebe Acil Tıp Teknisyeni, 300 yardımcı sağlık personeli hizmet sunmaktadır.2016 yılı içerisinde 304.067 hastaya poliklinik hizmeti sunulmuş, 16 bin 250 hasta yatırılarak tedavi edilmiştir. 2016 yılında Acil Servise başvuran hasta sayısı 61.112’dir.Ocak ayı içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumu ile Üniversite Hastanemiz arasında imzalanan “Global Bütçe” protokolü çerçevesinde Çanakkale ve bölgedeki tüm hastalar (yeşil kart, yaşlılık kartı vs) doğrudan, herhangi bir kurumdan sevk almasına gerek kalmadan hastanemize başvurabilmektedirler. Hastanemizde sayılı merkezlerde gerçekleştirilebilen uygulamalar yapılmaya başlanmış ve gerçekleştirilmektedir. Kardiyoloji birimimizce “ameliyatsız kapak değişimi”, “elektrofizyoloji laboratuvarı” (aritmi tedavisi ablasyon-dondurma yöntemi ile), koroner anjiografi (7 gün 24 saat) hizmeti sunulmaktadır. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalınca Türkiye’de birkaç merkezde uygulanan “yapay-biyonik kulak takılması” ameliyatları yapılmaya başlanmıştır. Kalp ve Damar Cerrahisi bölümünce “açık kalp ameliyatları, kapak ameliyatları, aort ameliyatları vs.” rutin olarak yapılmaktadır. Yine aynı birimizce kalp ve akciğer yetmezliği hastalarının tedavisinde kullanılan gelişmiş bir yöntem olan ECMO (yapay akciğer) uygulaması yapılmaya başlanmıştır. Girişimsel Radyoloji ünitesinde damar stent uygulamaları (cerrahi ihtiyacı olmadan) yapılmaktadır.Kanser hastalarının tanı ve takiplerinde kullanılan gelişmiş bir görüntüleme yöntemi olan PET görüntüleme ünitesi Terzioğlu yerleşkesinde bulunan “Nükleer Tıp” birimimizde hizmet vermektedir.Kepez hastanemizde Gastroenteroloji ve endoskopi, onkoloji ve kemoterapi ünitelerimiz hizmet vermeye devam etmektedir. Yeni hizmet vermeye başlayan birimlerimiz ise; Çocuk ve ergen ruh sağlığı ve hastalıkları,Yeni doğan işitme tarama cihazı,Yeni doğan yoğun bakım ünitesi (3. Basamak),Mart ayı içerisinde Sualtı ve Hiperbarik Tıp Merkezi yeniden hizmet vermeye başlayacaktır” dedi.

Yeni Tıp Fakültesi Hastanesi hakkında bilgiler sunan Akdur ayrıca; “Organ Nakli Merkezimiz çok kısa bir süre içerisinde yeniden (ruhsatlandırma süreci sonuçlanmak üzere) hizmet vermeye başlayacaktır. Yeni binamızda iki ameliyathane bu kapsamda çalışacaktır. İnşaatı devam etmekte olan yeni hastane binasının çevre düzenlemesi ve kalan birimlerin tamamlanması için ihale gerçekleştirilmiş dosya değerlendirme süreci devam etmektedir. Yeni hastane binamız 55.000 m2 kapalı alanda 9 kat, 100 poliklinik, 330 yatak, 70 yoğun bakım yatağı, 13 seminer salonu, 250 kişilik konferans salonu, 13 ameliyathane gibi fiziki özellikleri barındırmaktadır. En gelişmiş tıbbi cihazlar ile donatılmış olacak yeni hastanenin tıbbi cihazların bir kısmı temin edilmiştir. Türkiye’de sadece birkaç merkezde bulunan yeni alımı gerçekleştirilen 640 kesit tomografi cihazı (saniyeler içerisinde kalbin koroner damarlarının–kalp anjio, görüntülemesini yapabilen, diğer tomografi cihazlarından 25 kat daha az radyasyon veren akciğer kitlesi, kalın bağırsak, karaciğer kitleleri, akciğer, karın, bacak, beyin ve boyun damarlarının görüntülenmesini sağlayan) cihazın etkili olarak kullanıldığı alanlar olacak) yeni hastane binamız ile birlikte hizmet vermeye başlayacaktır. Yeni binamızda kadın hastalıkları ve doğum birimi içerisinde tüp bebek hakkında çalışmalar yapmayı planlıyoruz. Bu konuda İl Sağlık Müdürlüğü ve Sağlık Bakanlığı ile görüşme içerisindeyiz. 600 kişilik araç otopark alanı yapılacak. Açık otopark olacak. Belki ileride katlı otopark yapılabilir, ama hastane binasının arka tarafına düşünülüyor” diye konuştu.

“Hastane İmajı İstediğimiz Noktaya Gelecek!”
Toplantı sonunda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Akdur, yeni hastane binasında temel olarak pozitif motivasyona sahip olunacağını ifade etti. Öğretim elemanlarının yeni birimlerde çalışmak konusunda hevesli olduğunu kaydeden Akdur; “Öncelikle pozitif motivasyona sahip olacağız. Tüm ana bilim dallarımızdan verim alacağız. Daha da yenileneceğiz ve daha huzurlu bir ortamda olabileceğiz” dedi. Rektör Acer ise pozitif motivasyonun bu anlamda önemli olduğunu belirterek; “Türkiye içerisindeki yapılanmada gözle göremediğimiz ama arka planda çevrildiğini merak ettiğimiz kısımlar oluyordu. Gözle görülmese de arka planda neler çevrildiğini şimdi görebiliyoruz. Göreve başladığımda üniversite içinde yanı başımızda çalışan, çaba sarf eden bazı kişilerin arka planda neler çevirdiğini tespit ettik.Ben göreve başladığımda bana destek olan, hatta yanı başımızda güya bizimle birlikte, güya üniversitenin gelişimi için çaba sarfeden bazı kişilerin arka planda neler çevirdiğini ancak soruşturmalar başlatabildiğimiz zaman tespit ettik. Mesela MR çekilmesi sistemi. Ben göreve gelmeden önce hastanemizde 24 saat MR çekiliyor, sonra ben göreve geliyorum, ana bilim dalı başkanı diyor ki “Şu niteliğe sahip personelimiz eksik olduğu için yasal olarak saat 17:00’den sonra MR çekemeyiz”. Peki bugüne kadar nasıl çektiniz ? Söylediği doğru, çekemez ancak bugüne kadar çekmiş. Bizim dönemimizde çekemiyor. Bu arka planda söylediğim planın bir parçası olduğu için. Yanı başımızda dururken FETÖ’nün gizli haberleşme sistemini kullanan kişiler ortaya çıktı. Yanı başımızda durup da gizli haberleşme sistemini kullananları gördük. Bu anlamda motivasyon ve yeni bir şeyler yapma isteği hastaneyi yeni bir hastane yapacaktır. Çanakkale’nin ihtiyacı olan, bulanamayacak bazı bilim dalları bu hastanede olacak. Hastane imajı da bugüne kadar istediğimiz noktada değildi. İnanıyorum ki artık çok farklı noktaya gelecek” diye konuştu.

Rektör Acer ayrıca, Kepez’de bulunan fakülte birimlerinin tamamen taşınacağını ve yerine Diş Hekimliği Fakültesi’nin getirileceğini açıkladı. Prof.Dr. Yücel Acer bu konu hakkında; “Kepez’deki hastanede, Tıp Fakültesi Hastanemizin hiçbir birimi kalmayacak. Orayı Diş Hekimliği Fakültesi haline dönüştüreceğiz. Oradaki Diş Hastanesiyle beraber çalışan bir fakülte olarak bu yıl değil önümüzdeki Eylül ayında öğrenci alımına başlayacağız. Hastanemizin taşınmasını bekliyoruz, taşındıktan sonra bir tadilat projesiyle Diş Hekimliği Fakültesi olarak değerlendireceğiz” dedi.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir