18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’nin 94. Yıl Dönümü Kutlamaları

18 Mart 2009

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin dünya meselelerine şartlar ne olursa olsun daima barışçıl yaklaşmakta ısrar edeceğini belirterek, “Ancak vatanımızın ve milletimizin yüce varlığına el uzatmaya yeltenenlere vereceğimiz cevap, bundan 94 yıl önce bu topraklarda verdiğimiz cevaptan asla farklı olmayacaktır” dedi.

Başbakan Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ile birlikte, Çanakkale Deniz Zaferi’nin 94. yıldönümü nedeniyle Şehitler Abidesi’nde düzenlenen törene katıldı ve şehit mezarlarına karanfil bıraktı. Erdoğan, törende yaptığı konuşmada, Çanakkale’de yazılan eşsiz destanın, yokluklara, imkansızlıklara rağmen yüksek bir ruh ve sarsılmaz bir inancın nelere kadir olduğunu göstermesi bakımından önemli olduğunu söyledi.

“O günleri tekrar hissetmeye, anlamaya çalışıyoruz” diyen Erdoğan, “Çanakkale Zaferi, milletimizin en parlak zaferlerinden biri olarak tarihteki yerini almıştır. Bu savaş; Türk milletinin yokluklara, imkansızlıklara rağmen, yüksek bir ruh ve sarsılmaz bir inancın nelere kadir olduğunu göstermesi bakımından örnek bir mücadeledir. Bu savaş, sadece Türk milletinin tarihi bakımından değil, bütün bir insanlık tarihi bakımından örnektir. Çünkü Çanakkale’de ağır silahlar hüsrana uğramıştır. Çünkü Çanakkale’de işgal ruhu hüsrana uğramıştır. Burada yürekler kazanmıştır, vatan müdafaası kazanmıştır. İnanç galip gelmiştir. Vatan sevgisi, işgal arzusuna üstün gelmiştir. Çanakkale’de adeta sular yokuşa akıtılmıştır. Bu açıdan zafer bütün milletler, bütün insanlık için bir sembol, ibret ve örnektir. Bütün insanlık için bir umut tablosu olmuştur. Bir millet, bir toprağı nasıl vatan kılar, nasıl vatan hüviyetine kavuşturur, işte Çanakkale ruhu bunu göstermiştir. İnanmış bir millet, vatanperver bir millet vatan savunmasını nasıl yapar, işte Çanakkale ruhu tüm dünyaya bunu göstermiştir. Bu sebeple Çanakkale Zaferi, 20. yüzyılda yazılmış modern bir destandır. Tarihte eşine az rastlanır büyük bir kahramanlık destanıdır” dedi.

“TÜRK MİLLETİNİN KARAKTERİ ÖZGÜRLÜKTÜR, İSTİKLALDİR, BAĞIMSIZLIKTIR, BAŞKA HİÇBİR MİLLETE BOYUN EĞMEMEKTİR”

Gelibolu Cephesi’nde verilen benzersiz mücadelenin, Türk milletinin küllerinden doğduğu İstiklal Savaşı’nın ve büyük zaferin müjdecisi ve önsözü olduğunu hatırlatan Erdoğan, bugün Çanakkale’de hüzün değil, bir gurur tablosunun yaşandığını kaydetti. Erdoğan, “O kahramanların her biri, bugünkü birlik ve beraberliğimizin ne kadar sağlam temeller üzerinde yükseldiğini bütün dünyaya en gür sesle ilan ettiler. Bizler her yıl burada Çanakkale şehitlerimizi saygıyla anarken yas tutmuyoruz, aksine birlik ve
beraberliğimizi yeniden perçinliyoruz. Bu güzel günde, aynı amaçla, aynı ruhla, aynı heyecan ve coşkuyla bu topraklara bir kez daha bakıyorum. Çanakkale’de gördüğümüz hüzün değil, gurur tablosudur. Onun için bugün de tek nefes, tek ses ve tek yürek halinde bir kez daha, ‘Çanakkale geçilmez’ diyoruz. Onun içindir ki ecdadımızın uğruna can verdiği mukaddes topraklar üzerinde, ay yıldızlı bayrağımız ilelebet dalgalanacaktır. Bizler, bugünkü nesiller olarak bu vatanı ecdadımızdan miras aldık. Bugünkü nesiller olarak, bu vatanı yarınlarımıza kutsal bir emanet olarak aktaracağız. Bu vatanın mirasçıları olarak bayrağımızı ilelebet dalgalandırmak, bizim boynumuzun borcudur. Bu vatanın emanetçileri olarak da hilalimizi, yıldızımızı gelecek nesillere gönderdeyken teslim etmek, aynı şekilde bizim için kutsal bir ödevdir. Zira Çanakkale Zaferi, bize çok önemli bir miras devretmiştir. Bu savaşta açıkça görülmüştür ki, Türk milletinin karakteri özgürlüktür, istiklaldir, bağımsızlıktır, başka hiçbir millete boyun eğmemektir. Bunun için hiçbir zaman boyun eğmeyeceğiz. Zorluklar karşısında yılmayacağız” diyerek tarihten aldıkları ilham ve güçle dik duracaklarını belirtti.

Şehitlerin aziz hatırasının ve mücadele ruhunun bugünkü nesillere meşale olacağını dile getiren Erdoğan, “Şehitlerimizin aziz hatırası ebediyen Türk milletiyle yaşayacaktır. Onların mücadele ruhu bugünkü nesillere meşale olacaktır. Aradan 94 yıl geçmiş olmasına rağmen, ne mutlu ki, bu topraklarda yaşayan her insanımızın gönlünde aynı istiklal ateşi bütün canlılığıyla yanıyor. Çanakkale Zaferi, geleceğe yürüyüşümüzün en güçlü ilham kaynaklarından biri olarak bugünkü milletin hissiyatını belirliyor” diye
konuştu.

“ÜLKELERİN BAĞIMSIZLIKLARINA, MİLLETLERİN ONURUNA SAYGI GÖSTERMENİN ÖNEMİNİ VURGULUYORUZ”

Cumhuriyet’i temel ilke ve nitelikleriyle geleceğe, dünya milletleri arasında hak ettiği konuma taşımak için mücadele ettiklerini ifade eden Erdoğan, şunları söyledi:

“Atalarımız istiklal mücadelesi verdi, şimdi biz de istiklal mücadelesi yanında istikbal mücadelesini, kalkınma mücadelesini veriyoruz. Diğer yandan da dünya barışına katkı sağlamak için gerekli adımları atıyoruz. Zira Çanakkale Savaşı’nı diğerlerinden ayıran en önemli özellik, kahramanlığın yanında asaletin, insani değerlerin ön plana çıkmasıdır. Birbirinden uzak coğrafyalarda yaşayan milletler, hazin bir şekilde ilk defa bu cephede karşı karşıya geldi. Avustralya’dan, Yeni Zelanda’dan Anzak ordusundaki binlerce genç, Türk gençleriyle ilk defa bu cephede tanışmıştır. Mehmetçik, en ağır savaş şartlarında bile, düşmanın kendisi gibi bir anne evladı olduğunu unutmamış, insan onuruna yakışır şekilde davranmıştır. Mehmetçiğin insan sevgisiyle, savaşın içinden barış, kardeşlik doğmuştur. O günlerde vatanını savunan vefakar Türk milleti, bugün NATO’da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde, bölgesinde ve dünyada barışa arabuluculuk ediyor. ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ şiarını benimsemiş bir milletin fertleri olarak, bütün zeminlerde dünyanın barışa ve kardeşliğe duyduğu ihtiyacı gür bir sesle seslendiriyoruz. Şanlı tarihten aldığımız ilhamla ülkelerin bağımsızlıklarına, insanların hürriyetine, milletlerin onuruna saygı göstermenin önemini vurguluyoruz. Türkiye’nin bu değerlere sahip çıkmadaki ısrarını dile getiriyoruz.”

“TÜRKİYE, DÜNYA MESELELERİNE DAİMA BARIŞÇI YAKLAŞMAKTA ISRARLI OLACAKTIR”

“Bugün burada, insanlık değerini savaş meydanlarında bile terk etmeyen bu asil kahramanların huzurunda dostluk ellerimizi bir kez daha birleştiriyoruz” diyen Erdoğan, “Ne mutlu ki, milyonlarca vatandaşımız, gencimiz, her yıl buraya gelerek Çanakkale ruhuna sahip çıkıyor. Şu bilinmelidir ki, Türkiye, dünya meselelerine, şartlar ne olursa olsun, daima barışçı yaklaşmakta ısrarlı olacaktır. Ancak vatanımızın ve milletimizin yüce varlığına el uzatmaya yeltenenlere vereceğimiz cevap, bundan 94 yıl önce bu topraklarda verdiğimiz cevaptan asla farklı olmayacaktır. Bugün bu millete karşı sorumluluğumuz ne olursa olsun, hepimiz aynı aydınlık geleceğin imarı için canımızı dişimize takarak çalışma azmindeyiz. Ekonomide, dış işlerinde, adalet ve güvenliğin tesisinde, üretimde, teknolojide, eğitim ve sağlıkta, sanat ve sporda her birimiz farklı alanlarda olsa da, bu milletin geleceğini aydınlık kılmak için çalışıyoruz. Hiç kimsenin şüphesi olmasın ki, Türkiye Cumhuriyeti, 100. kuruluş yılını dünyanın en parlak 10 yıldızından biri olarak kutlayacaktır. Bu ideali mutlaka gerçeğe dönüştüreceğiz. Bu duygularla, Deniz Zaferi’nin 94. yıldönümünü kutluyor, Şehitler Günü’nde başta Anafartalar komutanı ve cumhuriyetin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün kahramanlarımızı şükran ve minnetle yad ediyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

TÖRENDEN NOTLAR

Şehitler Abidesi’ndeki törene Başbakan Erdoğan, İçişleri Bakanı Beşir Atalay ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Feyyaz Öğütçe katıldı. Saygı duruşu ve saygı atışının ardından, İstiklal Marşı hep bir ağızdan coşkuyla okundu. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan 18. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Gökhan Gökay, “Çanakkale Zaferi, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde, Türk ulusunun makus talihini yendiği, tükendi denilen bir devletin şaha kalkarak dünyaya meydan okuduğu, göğsünü siper eden Mehmetçiğin kahramanlığının eşsiz örnekleriyle anıtlaştığı bir kahramanlık destanıdır” dedi.
Başbakan Erdoğan, konuşmasının ardından, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ile birlikte şehitlikte mezarlara karanfil bıraktı. Şehitlik defterine Başbakan Erdoğan ve Orgeneral İlker Başbuğ’un yanı sıra Vali Abdülkadir Atalık da duygularını yazdı.

Başbuğ, şehitlik defterine, “Türk ulusunun kahraman evlatları, aziz şehitlerimiz. Tüm zorluklara rağmen eşsiz mücadeleler ortaya koydunuz. Adeta diriliş destanı yazdınız, hayatınız pahasına yazdığınız zafer, onur mücadelesi olmakla kalmayıp dünya tarihinde dönüm noktası oldu” diye yazdı.

İHA

Yorumlar...
  • islam
    18/03/2009 19:34

    çok güzel olmuş teşekkürler

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir