Bayramiç’te Tohum Takas ve Yerel Ürün Şenliği Düzenlendi

21 Nisan 2013

Çanakkale’nin Bayramiç ilçesinde belediyenin bu sene üçüncüsünü düzenlediği “Tohum Takas ve Yerel Ürünler Şenliği” etkinlikleri kapsamında düzenlenen tohum takasına yöre ve Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden gelen üreticiler, dernekler ve gruplar katıldı.

Bayramiç Kapalı Pazar yerinde gerçekleşen şenliğin açılış konuşmasını yapan belediye başkanı İsmail Sakin Tunçer, tüm canlıların yaşamlarını sürdürebilmek için tohum ürettiklerini vurgulayarak “Bugün globalleşen dünyada, ülkeler silahla değil, yer altı ve yerüstü zenginliklerini ele geçirerek işgal ediliyor” dedi. Etkinliğe katılan CHP Çanakkale Milletvekilleri Ali Sarıbaş ve Serdar Soydan da konuşmalarında yerel tohumların ve Kazdağlarının önemine değindiler.

Katılımcı Onay Sistemi Çalıştayı
Temiz ve sağlıklı gıdaya ulaşma ve tarımsal üretimdeki taahhükümü, tekelleşmeyi ortadan kaldırma konularında çalışan, birçok sivil inisiyatif; Özgür Gıda Bildirgesi ve Toplum Temelli Tarım ile ilgili olarak katılımcı onay sistemini oluşturmak amacıyla bir araya geldi.
Gıda mücadelesinin sadece bir çevre/tarım mücadelesi olmadığı konusunda hem fikir olan katılımcılar, gıda mücadelesinin temel bir hak mücadelesi olduğu konusuna vurgu yaptı.
Aynı zamanda toplumsal özgürlüğün, gıda özgürlüğünden geçtiğini de belirten katılımcılar, Türkiye’de özgür, temiz ve sağlıklı bir gıda temin ağı oluşturmak için harekete geçmenin adımlarını tartıştı.
Toplantı sonunda “Özgür Gıda Bildirgesi” adı altında bir manifesto hazırlandı.
Belediye düğün salonunda gerçekleşen çalıştay sonrasında hazırlanan bildirgeyi, Buğday Derneği, Bayramiç Yeniköy Kazdağları Ekolojik Yaşam, Argiida Tarım, Emanetçiler, Çanakkale Ekolojik Yaşam, Bir Umut, Yeryüzü ve Güneşköy dernekleriyle Slow Food, Fikir Sahibi Damaklar, Balıkesir Yaşam Dostu Ürünler ve Paylaşım Merkezi, Seferhisar Can Yücel Tohum Merkezi, Toprakana Platformu, Tahtacı Örencik Doğal Ürün Kolektifi, DBB Doğal Besin Bilinçli Beslenme Grubu, Vahşi Bahçe, Çankaya Belediyesi Gıda Topluluğu, Doğal Ürün Talep Edenler Gurubu temsilcileri imzaladı.

Bayramiç Özgür/Gerçek Gıda Bildirgesi
Bayramiç Özgür/Gerçek Gıda Bildirgesinde şu ifadelere yer verildi:

“Tohumlar insanlığın ortak mirasıdır. Üzerinde fikri mülkiyet hakkı tesis edilemez. Herkes, kendi yetiştirdiği tohumu, kendisinin uygun göreceği bir başkasıyla paylaşma ya da takas etme hakkına sahiptir. Tohumların yaşlanması ve gelecek kuşaklara aktarılabilmesinin en doğru yolu, onların tohum bankalarında değil, binlerce yıldır olduğu gibi halkın elinde ve toprağın içinde olmasıdır. Kendi emeğiyle geçimini sağlayan küçük çiftçiler, gerçek gıdayı oluşturmak üzere üretimlerini gözden geçirip, piyasa dışındaki seçeneklere yönelirler. Gerçek gıda, sorumluluk hisseden bireylerin harekete geçmesiyle, üretim ve tüketim tercihlerini ortaklaştırmalarının üzerinde yükselecektir.”

[Kaynak: yesilgazete.org & Slow Food Türkiye / Fikir Sahibi Damaklar – Facebook]

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir