3 Bin 200 Yıllık Sanatı Yaşatmaya Çalışıyorlar

10 Temmuz 2012

Çanakkale’de Türk Kadınlar Birliği Derneği tarafından Halk Bahçesi’nde açılan Telkari Atölyesinde 3200 yıl önceki Lidyalılardan günümüze gelen “Kazaziye” sanatı öğretiliyor.

5 gün sürecek kurs ile ilgili açıklamalarda bulunan Türk Kadınlar Birliği Çanakkale Şube Başkanı Neriman Urgancı, Telkari Atölyesinde yaz dönemine girilmesi sebebiyle kursların sona erdiğini belirterek; “Bizler tatil olmasına rağmen üyelerimize yeni bazı işleri öğretebilmek için çaba sarf ediyoruz. Bu kapsamda bir süre önce İstanbul’a yaptığımız ziyarette tanıştığımız Kazaziye ustası Nurten Coşkun’u ilimize davet ederek bu sanatı da üyelerimize göstermesini rica ettik. O da gönüllü olarak ilimize gelerek üyelerimize bu sanatı öğretmeye başladı. Kendisine yakın ilgisi sebebiyle teşekkür ediyorum” dedi.

İstanbul’dan gönüllü olarak Çanakkale’ye gelerek yaklaşık 20 kişiye Trabzon’a özgü el sanatı olan Kazaziye’yi öğretmeye çalışan Türkiye genelinde devletin verdiği sanatçı tanıtım kartı sahibi 11 kişiden biri olan Nurten Coşkun ise asıl mesleğini bankacılık olduğunu belirterek; “Bu sanatı yıllardan yapıyorum. Çok zor bir iş olan bu sanatı Çanakkale’deki kursiyerlere de öğretmek için elimden gelen çabayı gösteriyorum. Buraya gönüllü olarak gelerek 5 gün boyunca sanatın inceliklerini kursiyerlere anlatmaya çalışıyorum. Umarım bunda başarılı olurum” şeklinde konuştu.

Öte yandan kursiyerlerde Kazaziye sanatını öğrenmek için çaba sarf ettiklerini belirterek kursun açılmasında emeği geçenlere teşekkür ettiler.

KAZAZİYE SANATI NEDİR?
3200 yıl önceki Lidyalılardan günümüze gelen Kazaziye sanatı 24 ayar altın 1000 ayar gümüş 0,008 mikron kalınlığındaki tel ile elde işlenerek, kesinlikle kaynak olmadan, iğne ve çeşitli ebatlardaki şişlerle tamamen elde yapılan bir sanat eseridir. Günümüze kadar ulaşan tek örnek Uşak Müzesi’nde bulunan uçan at olarak bilinen broştur ve bundan esinlenerek bu sanat başlamıştır. Kolye, küpe ve bileklik bayanların, tespih ve tespih püskülleri ise erkeklerin en çok tercih ettiği ürünler arasında yer almaktadır. 1. Dünya Savaşı yıllarında Trabzon’da 50’nin üzerinde ustası bulunurken şu an sınırlı sayıda sanatkarı bulunmaktadır.

[Kaynak: Medya Hedef]

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir