3. Uluslararası Çanakkale Bienali Başladı

28 Eylül 2012

Yabancı ülkelerden sanatçıların da katıldığı Çanakkale 3. Çağdaş Sanat Bienali törenle başladı. Bienal kapsamında beş yerde çeşitli sanat dallarından oluşan sergiler açıldı.

3 Kasım tarihine kadar sürecek bienalin açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, hem yurt dışı hem de yurt içinden sanatçıların bienal için yaptığı çok sayıda eserin takip edilmesi gerektiğini söyledi. Gökhan, özellikle genç kuşak sanatçıların ülke sanatına önemli katkılar sağladığına dikkat çekti. Çanakkale’nin sanat hayatına bienalin yeni bir soluk getirdiğini belirten Başkan Gökhan, “Çanakkale’ye misyonuna bağlı olarak kültür ve turizm kenti diyorsak, sanatla bezenmelidir. Yerli sanatçılarımız, bu tür çalışmalarıyla ülkemizin sanatsal anlamda kalkınmasına katkı sağlamış oluyor. Bir ülkenin ekonomik anlamda kalkınmasının yanında sosyal ve kültürel alanlarda da kalkınması son derece önemlidir. Burada çeşitli eserlerini sergileyen yabancı konuklarımız ise ülkelerine döndüklerinde Çanakkale’nin doğal elçileri olacaktır” dedi.

Serginin Küratörü Seyhan Boztepe de yaptığı açılış konuşmasında; “Türkiye, hem kendi siyasal ve kültürel sorunları, demokratikleşme süreçleri, hem bölgesindeki Arap Baharı, İran nükleer gündemi, ABD sonrası Irak ve Suriye gibi siyasal sarsıntılar geçiren ülkelere yaklaşımları ve tepkileri, hem de AB ile ilişkileri açısından küresel bağlamda dikkat ve ilgiyle izleniyor. Bununla birlikte Türkiye, kültür ve sanat etkinlikleriyle de küresel kültür sanayi içinde önemli bir etkinlik ve üretim alanı oluşturuyor. Türkiye, 1980’lerin ortasında başlattığı İstanbul Bienali ve 2010’da gerçekleştirdiği İstanbul Avrupa Kültür Başkenti projesiyle yerleştiği bu özel konumu, Antakya, Çanakkale, Mardin, Sinop Bienalleri ile pekiştiriyor. Antik Çağdan günümüze kıtalar ve okyanuslar arasında jeopolitik bir geçit olma özelliği taşıyan Çanakkale Boğazı’nın Doğu yakasında uzanan Çanakkale’de gerçekleşecek olan 3. Bienal de, günümüzdeki siyasal, ekonomik ve toplumsal gerçekler ve bunları sorgulayan, irdeleyen, yorumlayan kurgular ve karşı duruşlar bağlamında savı olan bir kültürel ve sanatsal etkinlik olmayı amaçlıyor. Bu sav, günümüz sanatçısının zihinsel, duyumsal ve görsel üretimleriyle küresel ve yerel bağlamda demokrasilerin gerçekleşmesi için bir çalışma, sorgulama, yorumlama ve çatışma alanları ya da durumları yaratacağını göstermeye yöneliktir. Bu sav aynı zamanda, bu boğazın açıldığı Akdeniz coğrafyasının günümüz küresel kültür sanayi içindeki bellek taşıyıcı, esin verici, yaratıcılık tetikleyici, yenilik üretici özelliklerinin etkisini de vurgulamaktadır. Bundan da öte bu sav, sanatın kendi siyaseti olduğunu ve bunun öteki siyasetle rekabet ederek topluma başka bir birlikte yaşama olanağını açtığını ileri sürmektedir” diye konuştu.

Bienalin Genel Sanat Yönetmeni Beral Madra ise bienalin kavramsal çerçevesini benimseyen uluslararası sanatçıları ve sanat uzmanlarını davet ederek, kenti bu sanatçıların gündemine yerleştireceğini kaydederek; “Bu sanatçılara bu bienal için üretecekleri işleri yerleştirecekleri Eski Otobüs Terminali, Er Hamamı gibi ilginç ve işlevsel mekanlar sunacak. Kamusal alanlar, sanat ve kültür kurumları, üniversiteleri sanatçılarla işbirliğine davet ederek, karşılıklı etkileşim ve iletişim ortamı yaratacak. Toplumsal eğitim programları ile bienalin kavramsal çerçevesinin geniş ölçekli bir çözümlemesini ve yorumlanmasını sağlayacak. Bienalin bir amaç değil, izleyiciyi üretim süreçlerine katılmaya yönlendiren sürdürülebilir bir etkinliğe ve Akdeniz bölgesi için kültürel bir arayüze dönüştürecek. Çanakkale’yi küresel sanat ve kültür sanayi ve iletişim ağları içine konumlandıracaktır” dedi.

Konuşmaların ardından sergilerin açılışları gerçekleştirildi.

[Medya Hedef]

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir