‘3200. Yılında Troia Efsanesi Çini Ve Seramik Sergisi’

10 Eylül 2018
30 Eylül 2018
Tevfikiye Köyü
Sergi

OPET’in desteğiyleTevfikiye Köyü’nde açılan ‘3200. Yılında Troia Efsanesi Çini ve Seramik Sergisi’ 30 Eylül’e kadar ziyaretçilere açık kalacak. Çini ve Seramik Sanatçısı İsmail Faris Öncel’in eserlerinin yer aldığı sergi; mitolojik Troia şehrinin kurulduğu ve büyük bir savaş sonucu yok olduğu topraklara en yakın ilk sergi.

OPET’in, ‘2018 Uluslararası Troya Yılı’ kapsamında rehabilitasyon ve yenileme çalışmalarını desteklediği Tevfikiye Köyü’nde açılan ‘3200. Yılında Troia Efsanesi Çini ve Seramik Sergisi’ devam ediyor. Çini ve Seramik Sanatçısı İsmail Faris Öncel’in Troia efsanesini çini ve seramikle yorumladığı eserleri,Tevfikiye Kültür ve Sanat Merkezi’nde 30 Eylül’e kadar ziyaretçilere açık olacak. Kutsal İlion’un hayranlık dolu hikayesini dört yılı aşan bir araştırma sonucu, çini tablolar ve seramik objeler üzerine yorumlayarak resimleyen İsmail Faris Öncel, görselleri oluştururken MÖ. 670-400 yılları arasında yapılmış antik vazolar, amforalar, duvar resimleri, gravürler, heykel kompozisyonları ile daha sonraki çağlarda yapılan karakalem ve yağlı boya tablolardan faydalandı. OPET destekleri ile Çanakkale Tevfikiye Köyü’nde gerçekleştirilen İsmail Faris Öncel’in beşinci sergisinde kutsal İlion şehrinin kuruluşu, on yıllık savaş, savaş sonrası kahramanların yurtlarına dönmeleri esnasında başlarından geçenleri anlatan resimler ve bilgi levhaları kronolojik sıraya göre düzenlendi.

İlk olarak 19 Kasım 2014’ten itibaren 4,5 ay süre ile İstanbul Hasköy’deki Rahmi M.Koç Müzesi’nde sergilenen Troya koleksiyonu, 2 yıl süren ilave çalışmalar ile zenginleştirildikten sonra Ankara Barosu Av.Atilla Sav Sanat Galerisi’nde sanatseverlerle buluştu. Üçüncüsü Akgün İstanbul Hotel’de gerçekleştirilen serginin dördüncüsü ise Troia savaşının 3200. yılı kutlamaları kapsamında Çanakkale’de gerçekleşti.

Cazibe merkezi olacak
OPET, “Tarihe Saygı Projesi” kapsamında Gelibolu Yarımadası’nın doğal dokusunu koruyarak çağdaş bir görünüme kavuşması için, Çanakkale Savaşları’nın geçtiği bölgede 2006 yılından bu yana rehabilitasyon ve restorasyon çalışmaları gerçekleştiriyor. ‘2018 Uluslararası Troya Yılı’kapsamında Troya’nın, Anadolu’nun kadim değeri olarak dünyaya tanıtılması için uluslararası ölçekte başlatılan kültür ve turizm hamlesine destek veren OPET, Tevfikiye Köyü’nün açık hava müzesi haline getirilerek bir cazibe merkezi olmasını hedefliyor.

İsmail Faris Öncel Hakkında
1946 yılında İstanbul’da doğan İsmail Faris Öncel, 2007 yılından itibaren İSMEK bünyesinde açılan vitray, mozaik, çini, kaligrafi ve minyatür kurslarına katıldı. Çalışmalarını çini ve seramik karma tasarım ve uygulama şeklinde sürdüren Öncel, vitray ve mozaik ile ilgili olarak kişisel gelişim amacıyla İsveç, Norveç, Finlandiya ve Rusya’da geziler yaptı. Mayıs 2012’de sonuçlanan Gaziantep Geleneksel Türk Sanatları yarışmasında “Gaziantep Kalesinden” adlı çini panosu ile birincilik ödülüne layık görüldü. “Destan” isimli mozaik panosu ise sergilemeye değer bulundu. Mayıs 2013’te İSMEK çini dalındaki yarışmada “7 Tepe İstanbul” konulu yapıtı sergilemeye değer bulundu.
Çanakkale bölgesine yaptığı bir gezi sonrası, Mayıs 2013’ten itibaren, Troya konulu çini ve seramik koleksiyonu oluşturmaya başlayan Öncel, halen Troya efsanesini çini ve seramik ayrıca minyatür stilinde yorumlamaya devam ediyor. Troya koleksiyonu, şimdiye kadar 5 kişisel sergide sergilenen İsmail Faris Öncel, sergi açılışlarında Troya savaşı öncesi ve savaş sonrasını da kapsayan mitolojik efsaneyi antik kostümlü Homeros’un ağzından teatral anlatımla izleyicilere sunuyor.

Filtreler:
Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir