4’ncü Bozcaada Sokak Sohbetleri Yapıldı: “Bozcaada Forumu” Kuruldu

12 Temmuz 2013

11 Temmuz 2013 Perşembe günü yaklaşık 30 kişinin katılımıyla Cafe At Lisa’s önünde dördüncüsü gerçekleştirilen ‘Bozcaada Sokak Sohbetleri’nde ada sorunları ve bu sorunlarla ilgili neler yapılabileceği tartışıldı. Sohbet sonunda önerilerini dile getiren katılımcılar, “Bozcaada Forumu” oluşturularak haftada iki kez toplanılması kararı aldı.

Bozcaada Forumu’nun İlk Toplantısı 15 Temmuz Pazartesi Günü

2010 yılından beri Bozcaada’da yapılan sokak sohbetlerinin 4’ncüsü bu yıl #direnbozcaada temasıyla gerçekleştirildi. 11 Temmuz Perşembe günü saat 16:00 ? 18:00 arasında Cafe At Lisa’s önünde gerçekleştirilen, yaklaşık 30 kişinin bir araya geldiği sohbette katılımcılar ada sorunları ve bu sorunlarla ilgili neler yapılabileceğini tartıştılar. Sohbet sonunda, önerilerini dile getiren katılımcılar, “Bozcaada Forumu” oluşturularak haftada iki kez toplanılması kararı aldı. “Bozcaada Forumu”nun ilk toplantısı, ‘Zübeyde Hanım Parkı’nda 15 Temmuz Pazartesi günü saat 16:00’da yapılacak.

Sohbet sonrası Bozcaada Forumu tarafından sokak sohbetleri notları ve alınan kararlar paylaşıldı:

Sokak Sohbetleri Notları (11 Temmuz 2013)
– Gezi Parkı sonrasında yaşanan süreç ve ortaya çıkan semt-mahalle forumlarından bahsedildi.
– Bozcaada’nın sorunlarının belirlenmesi, tartışılması ve sorunların giderilmesi için neler yapılabileceğiyle ilgili olarak “Bozcaada Forumu” ismiyle bir platform kurulması ve alt çalışma gruplarının oluşturulması gerektiği belirtildi.
– Katı Atık Yönetimi projesinin geçmişinden ve şu anki durumundan bahsedildi. Projenin atıl durumda olduğu ve mevcut yönetim tarafından herhangi bir adım atılmadığı vurgulandı. Çöplerin ayrıştırılarak toplanmadığı ve çöp toplanmasında zaten bir sorun olduğu vurgulandı.
– Yaklaşan seçimlerle ilgili ne yapılması gerektiği tartışıldı. Yerel yönetim ve mülki idareyle diyalog kanallarının açık tutulması, mevcut proje ve durumlarla ilgili bilgi alınması gerektiği söylendi.
– Kaymakamlık ve Belediye’ye daha önce çöp ve kanalizasyonla ilgili şikayetlerin belirtildiği ama herhangi bir cevap alınmadığı ve ilgisiz davranıldığı belirtildi.
– Konuyla ilgili Çanakkale İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’ne başvurulduğu bunun neticesinde, Bozcaada Belediyesi’nin uyarıldığı ve belli bir miktar para cezasına çarptırıldığı belirtildi.
– Adadaki Hidrojen Projesi’nden bahsedildi. Bunun bir deney-test projesi olduğundan, adanın enerji ihtiyacını karşılayacak bir proje olmadığın söylendi.
– Bir katılımcı, Bozcaada Forumu’nun önceliğinin seçim hazırlıkları olması gerektiği vurgulandı.
– Sohbet esnasında konuşulan şeylerin havada kalmaması gerektiği ve gerekli adımların atılması gerektiği belirtildi.
– Parti ya da kişilerin önemli olmadığı, önemli olanın Adaya hizmet edecek bir kimse ? aday üzerinde yoğunlaşılması gerektiği, bağımsız bir aday üzerinde karar verilebileceği söylendi.
– Yerel yönetime farklı bir yapı kazandırılması gerektiği, ada halkının yönetime dahil olması gerektiği belirtildi. Temsili demokrasiden katılımcı demokrasiye geçilmesi ve bu yönde çalışmalar yapılması önerildi.
– Bir katılımcı, belli bir yaş grubu üzerindeki katılımcılarda yenilmişlik ve imkansızlık duygusunun hakim olduğunu, ama şimdiki gençlerin hiç bir şey düşünmediğini ve sadece isteklerini dile getirdiklerini belirtti. Onların yerel yönetimlere değil, yerel yönetimlere onlara gittiğini belirtti.
– Moderatör, semt-mahalle forumlarında belli müşterekler ve ortak yönler olduğunu ama forumun yapıldığı yer ve katılımcılara göre gündem başlıklarının değişebildiği, Kınalıada ? Heybeliada ya da Büyükada gibi forumlarda, yerel konular üzerinden birşeyler yapıldığını belirtti.
– Bir katılımcı, yeni bir kolektif bilincin oluştuğunu ve artık hiçbirşeyin eskisi gibi olmayacağını belirtti.
– Adadaki toprağın değerlendiği, pansiyonculuğun arttığı ve kalitenin düştüğünden bahsedildi.
– Bir katılımcı, imar ve yapılaşmanın adanın en önemli sorunu olduğunu belirtti. Çayır ve Ova gibi bağların yer aldığı yerlerin imar açıldığından bahsetti.
– Sulubahçe’de günde 100-200 kişinini denize girdiği belirtilerek, orada herhangi bir tesis ya da tuvaletin olmadığı belirtilerek, insanların tuvaletlerini denize yaptıkları belirtildi.
– Poyraz Limanı’nda yelken eğitimi verildiği, uçağın kalkıp indiği, insanların denize girdiği, buna karşın kanalizasyonun direkt denize verildiği belirtildi.
– Sulubahçe’de çöplerin düzenli olarak toplanmadığı ve Belediye’ye başvurulduğu yapıldığı. Belediye’nin ise eleman sayısının yetersiz olduğundan bahsederek çöplere yetişemediği şeklinde cevap verdiği belirtildi.
– Çöp sorunu nedeniyle imza toplandığı, ama girişimlerin sonuçsuz kaldığı belirtildi.
– Bir katılımcı, parasını ödeyerek çöpleri temizlettiğinden bahsetti.
– 4 yıl önce yapılan yanlış ilaçlama sonrası kedi, köpek ve kargaların öldüğü, yapılan imza kampanyası sonrası 500’e yakın imza toplandığı ve uygulamaya son verildiği dile getirildi.
– Adanın sorunlarıyla ilgili birşeyler yapılmasına yönelik Bozcaada Forumu altında çalışma gruplarının kurulmasına karar verildi.
– Adalıların özellikle kanalizasyon ve çöp sorunlarıyla ilgili haberdar edilmesi gerektiği belirtildi. Bununla ilgili el ilanı hazırlanmasına karar verildi.
– Bir katılımcı öncelikli gündem maddelerinin belirlenmesi ve 2-3 konu üzerinde karar verilmesi gerektiğini belirtti.
– Bir katılımcı, kanalizasyon, çöp ve trafik konularının öncelikli olduğunu söyledi.
– Çoğu işletmelenin atıklarının hiçbir işleme tabii tutulmadan denize verildiği belirtilerek, özellikle liman bölgesinde sabaha karşı yoğun bir koku olduğu belirtildi.
– İletişim Çalışma grubu kurulması, özellikle facebook ve twitter etkin olarak kullanılması gerektiği, bunun yanında, gelecek hafta yapılacak “Bozcaada Forumu” ile ilgili olarak, daha fazla katılım sağlanması için çağrıda bulunması gerektiği belirtildi.
– Etkinlik Çalışma grubu kurulması, kanalizasyon sorunuyla ilgili bir etkinlik yapılması. Sorunlu yerlere gidilerek fotoğraf çekilmesi ve adalılarla paylaşılmasına karar verildi.
– Bir katılımcı, kullanılan dile dikkat edilmesi ve toplantıya katılmayanlarla da diyalog kurulması gerektiğine dikkat çekti.
– Somut önerilere geçilmesi gerektiği belirtildi.

Alınan Kararlar
– Haftanın 2 günü Pazartesi ve Perşembe günü saat 16:00’da Zübeyde Hanım Parkı’nda toplanmasına karar verildi.
– İletişim Çalışma Grubu, Cumartesi günü Kanalizasyon sorunu ile ilgili adalıları haberdar etme faaliyetine yönelik çalışma yapmak için bir araya gelecek.
– “Bozcaada Forumu”nun ilk toplantısında, foruma ilk defa katılanlar için sokak sohbetlerinde konuşulan konular paylaşılacak ve notlar dağıtılacak.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir