98 Yaşındaki Fatma Hızal’ın Şavaş Anıları

09 Kasım 2008

Çanakkale’nin Eceabat ilçesinde yaşamını sürdüren 98 yaşındaki canlı tarih Fatma Hızal, Atatürk’ün ölümünün 70. yılında savaş sırasında ve sonrasında yaşadığı olayları anlatırken gözyaşlarına engel olamadı.

Çanakkale’nin Eceabat ilçesine bağlı Büyük Anafarta köyünde doğan 98 yaşındaki Fatma Hızal, savaş sırasında köylerinin de bölgeye yakın olması sebebiyle büyük sıkıntılar çektiklerini ifade ederek, “Savaşın sonlarına doğru olan bölümü hatırlayabiliyorum. Bir gün ‘Atatürk köyünüze gelecek’ dediler. Bütün köylüler onu karşılamak için hazırlıklara başladı. Ben de o sıralarda ilkokula gidiyordum. Öğretmenimiz de şiir okumak için beni görevlendirmişti. Birden karşıdan atıyla birlikte köyümüze giriş yaptı.

Başında kalpak vardı. Bütün köylüler onu alkışlarla karşıladı. Ben de o sırada öğretmenimizin bana verdiği şiir ezbere Atatürk’e okudum. Şiiri büyük bir dikkatle dinleyen Atatürk daha sonra muhtarlarla birlikte köy muhtarlığına gitti. Kendisine köyde birkaç hayvan kesilerek ikram verildi. Atatürk karşısında şiir okurken çok heyecanlanmıştım” dedi.

7 yaşındayken 91 yıl önce Atatürk’e okuduğu şiiri aynı heyecanla bir kez daha okuyan Fatma Hızal, zaman zaman heyecanlı anlar yaşadı. Şiirini okuduktan sonra memlekete gençlerin sahip çıkmasını da isteyen Fatma Hızal, vatanın bölünmez bütünlüğü için herkesin elinden geleni yapmasını istedi. Savaşın gerçek yüzünü çok iyi bildiğini söyleyen Hızal, “Savaş sırasında bizlerden köyümüzü terk etmemiz istendi. Biz de fakir halimizle evlerimizi bırakıp üzerlerimize birkaç eşya aldıktan sonra burada bulunan bazı araçların arkasına binip Gelibolu ilçesine ait köylere gittik. Orada bir süre yaşadık. Fakir olmamız nedeniyle ekmek alacak paramız yoktu. Mahallede bulunanlar ise bana ‘Sen burada bulunan mahalleliyi davul çalarak sahura kaldır. Bizler de sana biraz harçlık veririz’ dedi. Ben de bu şekilde davul çaldım. O paralarla ekmek alıp karnımızı doyurduk” dedi. Bu sözleri anlatırken gözyaşlarına engel olamayan Fatma Hızal, “Savaşın ne demek olduğunu burada çok iyi anlayabilirsiniz” dedi.

Aynı köyde oyun oynadıkları Rum kızlarının savaş sırasında “Siz Türkleri kıtır kıtır keseceğiz” dediklerini de belirten Fatma Hızal, “Rum kızlarıyla çok iyi arkadaştık. Savaşla birlikte onların bize karşı davranışları da değişti. Bir gün yakın arkadaşım olan bir Rum çocuk ‘Sizi kıtır kıtır keseceğiz’ dedi. Ben de ona ‘Biz sizi keseceğiz’ dedim. Sabah bir kalktık. Köyde bir tek Rum kalmamış. Herkes köyü terk etmiş. Hepsi kaçmışlar. O günden sonra da Rumlardan kimse burada kalmadı. Savaş çok kütü bir şey” dedi.

Büyük Anafarta köyünde tek göz odalı evinde yaşamını sürdüren 98 yaşındaki Fatma Hızal, dinç dimağı ile zaman zaman kendisini ziyaret edenlere savaş sırasında yaşadıklarını anlatmaya devam ediyor.
İHA

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir