Mucit Öğretmenden Molotofkokteyli ile Çıkan Yangınlara Çözüm

26 Mayıs 2010

Çanakkale’de imza attığı birçok ilginç buluşla dikkatleri üzerine çeken Endüstri Meslek Lisesi Metal Teknolojisi Öğretmeni Halil Akman, “Alev Avcısı” isimli buluşu ile molotofkokteyli ile çıkan yangınların anında söndürülebileceğini söyledi.

Son yıllarda gerçekleştirilen yasa dışı gösterilerde molotofkokteyli atılarak banka ve iş yerlerinde çıkarılan yangınları gördükten sonra bu soruna çözüm bulmaya çalıştığını anlatan mucit öğretmen Halil Akman (57), “Alev Avcısı” adını verdiği icadı ile ilgili bilgi vererek, “Molotofkokteylinin atılmasının ardından ısıya ve kokuya duyarlı bir cam yüzeyi yapıp bunu içinde kimyasal olarak yangın söndürmede kullanılan sıvı tantı ile bütünleştirdim. Buna göre ilk etapta filmle kaplı cam yüzeyini ısıya ve kokuya hassas hale getirdim. Daha sonra da bu camın en üst kesimine içinde yangın söndürmede etkili olan itfaiyenin de kullandığı kimyasal köpük maddesinin bulunduğu tankı monte ettim. Isıya ve kokuya duyarlı olan bu cam yüzeyine bu şekilde bir saldırı olduğunda anında sistem devreye girerek burada yangın olduğunu algılayıp söndürme çalışmasına başlıyor. Bu cam aynı zamanda kırılmıyor. Bu sebeple de molotofkokteylinin atılmasından sonra bu cisim banka veya iş yerinin içine girmediği için içeride de yangın çıkmıyor. Maliyeti oldukça düşük olan sistem bütün banka, postane ve kamu kurum-kuruluşlarında rahatlıkla kullanılabilir” dedi.

Öğretmen Halil Akman, İstanbul’da özellikle şehir içinde kullanılan otobüslere yönelik molotofkokteylli saldırılarda ölenlerin olduğunu hatırlatarak, “Yetkililer otobüslerin camlarını filmle kaplayıp kırılmayacak aşamaya getirirlerse bu faciaların da önüne geçilmiş olur. Şahıslar otobüslere dışarıdan molotofkokteyli atsalar dahi filmli camlar kırılmayacağı için bu yangınlar da çıkmamış olur” dedi.

İHA

Filtreler:
Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir