Çanakkale’de Altın Çilek Üretimine Ağırlık Verilecek

14 Ekim 2011

Çanakkale’de merkeze bağlı Gökçalı köyünde üretimine başlanan altın çilekten iyi verim edilmesi diğer üreticileri de harekete geçirdi.

Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, il merkezinde yeni yeni yetiştirilmeye başlanan altın çileğin birçok faydasının olduğunu belirterek, “Geçtiğimiz günlerde Gökçalı köyündeki altın çilek yetiştiricileriyle bir araya geldik. Bu konuda üreticilerimizin hem ürünlerinin tanıtılması, hem de pazarlanması konusunda destekleyici çalışmalarımız var. Bu yönde yeni bir sektör oluşacağı için Çanakkale merkez ve Yenice ilçelerimiz başta olmak üzere diğer ilçelerimizdeki yetiştiricilerle bir toplantı gerçekleştirip sorunlarını ele alacağız. Bu toplantıyla birlikte üreticilerin kooperatifleşmesi için belki de adımlar atılacak. Böylelikle altın çileğin pazarlanmasıyla sıkıntıların aşılacağını umuyoruz. Gökçalı köyüne yaptığımız ziyaretin yerel ve ulusal basında yer almasıyla birlikte Türkiye’nin bir çok noktasından insanlar bizlere ulaşarak bu konuda bilgi almak istediler. Bu gelişmelerle yapılacak olan çalışmalardan iyi sonuçlar çıkacağını umut ediyorum” dedi.

ÜRETİCİLER UMUTLU
Öte yandan Çanakkale merkeze bağlı Gökçalı köyünde yaşayan Mustafa Coşkun isimli çiftçi ise altın çilek üretiminden olumlu sonuçlar aldığını söyledi. Coşkun, 2,5 yıl önce internetten yaptığı araştırmalarla yola çıktığını altın çilek üretiminden memnun olduğıunu ifade ederek, “Biz aslında pepinoya yönelmiştik. Ancak pepino ararken karşımıza altın çilek çıktı. Tabii ki bu pepinodan daha çok tutuldu. Buna ağırlık vermeye başladık. Antalya Kumluca’dan tohum çeşidi getirttik. Geçen yıl deneme amaçlı 35 kök ektim. Bu yıl bin kök ektim. Geçen yıl iyi bir verim aldık, iyi bir ürün yakaladık. Bu yıl da ürünlerimizden memnunuz. Altın çilek ürününü pazarlarda 100 gramını 5 TL’den satıyoruz. Yani kilosu 50 TL’ye geliyor. Tabii biz bunu daha da düşürmek istiyoruz. Yani halkımız bunu öğrensin, bilsin. Bunun için düşürmeye çalışacağız. Onun için 100 gramını 3 TL’den vereceğiz ve halkın hizmetine sunacağız” diye konuştu.

Altın çileğin ülkeye yeni giren bir bitki olduğuna da dikkat çeken üretici Coşkun, “Altın çilek son 5 yıldan bu yana ad kazandı. Bu şekeri dengeliyor. Kandaki şeker oranını dengeliyor. Tabii Tarım Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı bunun meyve olarak tüketilmesini talep ediyor. Biz de onu öneriyoruz vatandaşlarımıza. Sindirimi kolaylaştırdığı, şekeri düşürdüğü uzmanlar tarafından söyleniyor” şeklinde konuştu.

İHA

Filtreler:
Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir