“Ülkemiz Ruhsat Ruhsat Satılmaktadır”

25 Aralık 2014

Çanakkale Çevre Platformu, düzenlediği basın toplantısında Gazeteci-yazar ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Oktay Ekşi’nin 2002 yılında Hürriyet Gazetesi’nde yazdığı bir yazıyı yerel gazetelere ‘ilan’ olarak veren Çanakkale Madenciler Derneği’ne ve Dernek yönetiminin Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ı ziyaretinde “Ürettiğimiz yer altındaki madenin yüzde 71’i devlete kalıyor” diyen Dernek Başkanı Nurettin Ahi’nin sözlerine cevap verdi.

“Maden yasası sömürge yasasıdır”
Devlete ödenen devlet hakkının %2’nin dahi altında olacağını belirten platform, açıklamasında 2004 yılında çıkarılan maden yasası ile ilgili “Sömürge yasasıdır” sözlerine yer vererek, yasanın uluslararası tekeller tarafından dünyanın 130’dan fazla ülkesine dayatıldığını ve bu yasaya dayanarak ülkenin ruhsat ruhsat satıldığını ifade etti.

Çanakkale Çevre Platformu’nun 25 Aralık Perşembe günü (bugün) Ziraat Mühendisleri Odasında düzenlediği basın toplantısında şu ifadelere yer verildi:

“Son günlerde Çanakkale Madenciler Derneği Başkanı Nurettin Ahi’nin başlattığı hokkabazlık tartışması gereksiz yere Çanakkale gündemini meşgul etti. Nurettin Ahi 2002 yılında Oktay Ekşi’nin yazdığı bir yazıyı (yazının içindeki bazı bölümleri kasıtlı olarak çıkararak) yayınlaması ile başladı.

Hokkabaza bak…
Altın tekellerinin devlete ödediği devlet hakkı madencilik yasasına göre %4’dür.Eğer madeni yerinde işlerseniz %50’si ödenir. Yani %2’dir. %2’de ödenirken madencinin beyanı esas alınır. Türkiye’de altın işleten uluslar arası her tekelin ismi Türkçe olan bir taşeron şirketi vardır. Taşeron şirketin ürettiği cevheri ana şirket satın alır. Yani satıcı ve alıcı aynı şirkettir.Burada da beyan esastır. Şirket ne kadar ürettim derse devlet onu kabul etmek zorundadır. Böyle bir alış verişten elde edilen gelirin %2’si devlet hakkı olarak ödenmektedir.
Ayrıca Türkiye’de 50 milyon liralık yatırım yapan şirketlere çalıştırdığı işçilerin sosyal güvenlik primlerinin %50’si başlangıçta devlet tarafından ödenmektedir. Şirketin tükettiği enerjinin, ulaşım giderlerinin, akaryakıt giderlerinin %50’si de şirkete acil kaydıyla iade edilmektedir. Buradan baktığımızda 50 milyon liralık yatırımın %67’si yani yaklaşık 35 milyon TL’si altın şirketlerine destek olarak geri verilmektedir. Olayı bu yönü ile incelediğimizde devlete ödenen devlet hakkının %2’nin de çok altında olacağı açıktır.
Madenciler derneği başkanı Nurettin Ahi belediye başkanı Sayın Ülgür Gökhan’a makamında yaptığı ziyarette devlet hakkının %71 olduğunu söylemiştir.

Hokkabaza bak…
Şuanda yürürlükteki maden yasası uluslararası tekeller tarafından bizim ülkemizin de içinde bulunduğu dünyanın 130’dan fazla ülkesine dayatılmış, dikte ettirilmiş bir yasadır. Bu yasanın yürürlükte olduğu Somali, Tanzanya, Kenya, Papuayenigine vb. gibi ülkeler bir dönem kendi kendilerine yeter iken şimdi yoksullukla boğuşmaktadırlar. Doğal kaynakların sömürülmesi sonucu gelinen nokta burasıdır. Nurettin Ahi’nin arzuları gerçekleşirse Türkiye’nin sonu da bu ülkeler gibi olacaktır.
Maden yasası sömürge yasasıdır. Bu yasa gereği ülke dışına çıkardığımız altınlar 314 dolardan satılmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti altının onsunu 1400 dolardan yani kendi altınlarını sattığı fiyatın yaklaşık 5 katı fiyatla ithal etmektedir.Bor madenlerinde de sömürünün oranı daha yüksek aradaki fark nerede ise 19 kattır. Yani bu yasa yüzünden ülkemiz sömürülmektedir.
Oktay Ekşi sözü edilen yazısının bir bölümünde Türkiye’de 8 bölgede 6500 ton altın bulunduğundan söz etmekte, 70 milyar liralıkta altın geliri olacağını belirtmektedir. 90’lı yıllarda biz bu yalanı bir çok kişiden dinlemiştik. Türkiye’nin dış ticaret açığının altınlar sayesinde kapanacağını, borçların ödeneceğini belirtenler bunun doğru olmadığını gördüler. O günden bu yana borçlar kapanmak yerine Türkiye’nin iç ve dış borçları katlanarak artmaktadır. Oktay Ekşi’nin bu yazısını hatırlayınca
Hokkabaza bak…
Diyoruz.
Sömürge yasası maden yasası 2004 yılında bugünkü iktidar tarafından çıkarılmıştır. Bu yasaya dayanarak özellikle son günlerde çok sayıda ruhsat verilmektedir. Yani ülkemiz ruhsat ruhsat satılmaktadır. Sorumlusu da bu günkü siyasi iktidardır.”

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir