Erken Evliliği Kumaş Parçaları Bağlayarak Protesto Ettiler

10 Aralık 2015

Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi’ne katılan konuklar, erken evliliğe mahkum edilmiş bir genç kızın “takı töreni dramasını” yansıtmak için, engelleri yazdıkları kumaş parçalarını bir gönüllüye bağlayarak protesto ettiler.

Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi kadına yönelik şiddet farkındalık toplantılarını sürdürüyor. Bu yıl 3. yılına giren kadına yönelik farkındalık toplantıları, Çanakkale Kent Konseyi ortaklığında geçekleştirildi. Toplantıların dünkü konuğu ise Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Sosyal Hizmet Uzmanlarından Nigar Etizer Karacık oldu. Farkındalık toplantısında “Çocuk Gelinler” kalıbının, dikkatleri çocuklara yapılan istismarın üzerine yoğunlaştırmak için seçildiğinin altını çizen Etizer Karacık, hazırladığı sunum ile “Adölesan Evlilikler üzerinden erken yaş evlilik” sorunlarına değindi. “Kadınların Yaşamına Engel Olan Unsurlar” başlığı altında gerçekleşen toplantıda, erken evliliğe mahkum edilmiş bir genç kızın “takı töreni dramasını” yansıtmak için, engelleri yazdıkları kumaş parçalarını bir gönüllüye bağlayarak protesto ettiler. Kadının toplumdaki kısıtlamalarının açığa çıkarıldığı dramada kapitalist düzen, bekaret, erkek egemen toplum, inanç sistemleri, dil gibi günlük hayatımıza yer etmiş pek çok kavramın engelleyiciliği üzerinde duruldu. Deneyimde gönüllü olan konuğun bu bağlarla kendini yalnız, çaresiz, tükenmiş hissettiği vurgulandı. Kadının bir eşya olarak görüldüğü coğrafyalardan örnekler veren Nigar Karacık erken evliliklerin aile zorlaması ya da evden kaçış için gerçekleştirildiğine değindi.

Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi’nde 16 Aralık 2015 Çarşamba günü saat 18.00’da Müze Eyüp Görgüler Süreli Salonu’nda “Kentte Orkestralar III” sergisi ilk gün buluşması gerçekleştirilecek.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir