Afet İl Müdürlüğü, Sanayiciler ve TRAC İşbirliğiyle Acil Durum Değerlendirilmesi

23 Nisan 2013

Bu yıl, 18 Nisan “Dünya Radyo Amatörlüğü Günü” kutlamalarında yılın sloganı “Radyo Amatörlüğü ve Acil Durum Haberleşmesi Hizmeti” olarak saptandı. Bu nedenle beraberinde TRAC Çanakkale Şube yetkilileri Alper Doğmaz, Nedim Çolak ve Cahit Yılmaz ile Çanakkale’de incelemelerde bulunan TRAC Genel Başkanı Aziz Şasa, Çanakkale İl Afet İşleri Müdürlüğü ev sahipliğinde kentin ticaret devleri olan İÇDAŞ, Kale Seramik, AKÇANSA, DOĞTAŞ gibi kuruluşlar ile Kızılay, Türk Telekom, Çan Linyit İşletmeleri, Belediye ve Çan Termik Santral yetkilileri ile bir araya gelerek, Radyo Amatörleri Cemiyeti hakkında bilgiler verdi ve herhangi bir afet durumunda TRAC’ın çalışmalarını anlattı.

TRAC Genel Başkanı Aziz Şasa yaptığı açıklamada;

“Her yılın İlkbahar ve Sonbahar mevsimlerinde birer günde Radyo Amatörleri tarafından yapılan “GlobalSET-Global Afet Haberleşme Telsiz Çevrimi” etkinliğinin ikinci ayağı Çanakkale’de Marina girişinde halka açık bir alanda icra edildi. Radyo Amatörlüğü, telsiz iletişimi teknolojisinin ilk günlerinden beri vardır ve bu teknolojinin gelişiminde önemli rol oynamıştır. Telsiz haberleşmesi konusundaki ilk deneyler, konuya meraklı, ilgili ve araştırma ruhuna sahip bireylerce (Radyo Amatörleri) tarafından gerçekleştirilmiştir. Marconi de bu insanlardan birisidir. Telsiz haberleşmesinin ilk uygulandığı sahalardan birisi, can ve mal emniyeti babındaki yaşamsal önemi nedeniyle deniz haberleşmesi olmuştur. Ülkemizde de, 23 yıldan beri bu konuda önemli hizmetler verilmiştir. Bu süreçteki tüm büyük afetlerin sonrasındaki kritik öneme sahip acil haberleşme Cemiyetimiz tarafından sağlanmıştır. Hizmetimiz bundan ibaret değildir. Her olay sonrasında, yaşanan deneyimlere istinaden bir sonraki muhtemel olaya yönelik hazırlıklar yapılmış ve ilgili kurumlarla işbirliğinin geliştirilmesi ve farkındalık oluşturulması yönünde çaba sarf edilmiştir. Çanakkale özelinde önce Kandilli Rasathanesi yardımıyla bir risk analizi yapılmış ve Valilik ile paylaşılmıştır. Akabinde, İl AFAD Müdürlüğünün değerli katkılarıyla Çanakkale’de Cemiyetimizin Şubesi kurulmuş ve bu çerçevede iki temel teknik altyapı oluşturulmuştur. Bilahare, bütünleşik bir yapılanma için AFAD, Türk Telekom, Sanayi Kesimi, Gönüllü Kuruluşlar, Endüstri Meslek Lisesi, Kızılay ve Belediye ile işbirliği ortamı oluşturulması aşamasına geçilmiştir. Bu çerçevede, 26 Mayıs 2013 tarihinde Çanakkale’de Amatör Telsizcilik Sınavının yapılması sağlanacaktır. Dünyadaki ve ülkemizdeki tüm afetlerin gösterdiği bir başka gerçek, bu tür olayların üstesinden uzmanlaşmış gönüllüler olmaksızın üstesinden gelinemediğidir. Haberleşme hizmetinin sağlanması noktasında da durumun böyle olduğu, Radyo Amatörlerinin rolünden anlaşılmaktadır. Çanakkale gibi deprem riski çok yüksek bir Vilayette katılımcı bir bilinçle oluşacak gönüllü katılım, acil haberleşmenin temini bakımından büyük önem taşımaktadır. Haberleşmenin, afetlere müdahale anlamında olduğu kadar, can ve mal güvenliğinin sağlanması noktasında taşıdığı önem nedeniyle, Cemiyetimizin Çanakkale Şubesine gönüllü katılımın gelişmesi, tüm Çanakkale halkı için çok yararlı olacaktır. Bu nedenle TRAC Çanakkale Şubesine yönlenecek her gönüllü bizim için bir mutluluk kaynağı olacaktır.”

dedi.

Çanakkale İl Afet ve Acil Durum Müdürü Erdoğan Çabuk ve Türk Telekom Müdürü de toplantıda yaptıkları konuşmalarda üzerlerine düşen vazifeleri yapacaklarını ve bu konuda TRAC’ın çalışma ve önerilerini desteklerini bildirdi. Sanayi kuruluşları ile Belediye yetkilileri de TRAC ile ortak çalışmalar yapabileceklerini, deprem kuşağındaki Çanakkale’de, bir afet anında radyo amatörleriyle birlikte çalışabileceklerini belirttiler.

[Cahit Yılmaz // AHA – Akbabahaber Ajansı]

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir