Ahşap Sanayi Sektöründe Yaşanan Sorunlar Masaya Yatırıldı

17 Ağustos 2012

Çanakkale Belediyesi tarafından projelendirilen ve Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın 2011 yılı Sosyal Kalkınma Mali Destek Programı çerçevesinde desteklediği ÇABAM Tahta At Çocuk oyuncak Atölyesi Projesi kapsamında Çanakkale Kent Konseyi Toplantı Salonu’nda “Ahşap Sanayi Sektöründe Yaşanan Temel Sorunlar” adlı paylaşım toplantısı düzenlendi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mobilya ve Dekorasyon Bölümü öğretim üyeleri ile Çanakkale Marangozlar Odası yönetim kurulu ve sektörün önde gelen isimlerinin katıldığı toplantıda konuşmacılar “Sektörün Sorunları ve Nitelikli İş Gücü, İstihdam Alanında Sorunların ve Gelişme Stratejilerinin Belirlenmesi ile İş Birliği İçin İletişimin Sağlanması” üzerinde konuşmalar gerçekleştirdi.

Toplantının başlangıcında proje koordinatörü Eray Vural projenin hayata geçiş aşamasından itibaren şu anki zamana kadar geçilen tüm süreci anlattıktan sonra sözü Onsekiz Mart Üniversitesi MYO Mobilya ve Dekorasyon bölümü öğretim görevlisi Tuncay Bilge’ye bıraktı. Tuncay Bilge, dünyada mobilya sanayinin mevcut durumu ile ilgili bilgiler vererek konuşmasına başlamasının ardından, Türkiye’de mobilya sektörünün illere göre dağılımı, ithalat ve ihracat oranlarından bahsetti. Daha sonra mobilya sektörünün sorunlarını başlıklar halinde aktararak sunumunu tamamladı.

Ardından sunumu yapmak üzere Onsekiz Mart Üniversitesi MYO Mobilya ve Dekorasyon Bölümü Öğretim Üyesi Oktay Okcu kürsüye geldi. Okcu, konuşmasında Çanakkale ve yurt genelinde mobilya sektörünün sorunlarından olan “Markalaşma, Tasarım ve AR-GE, Sermaye Yetersizliği, Uzman Çalıştırma, Deneyim Eksikliği, Kayıt Dışı Çalışma, İhracatın Artırılması, Vergiler ve Teşvikler, SSK Primleri, Enerji Fiyatları, Pazarlama ve İletişim Sorunu, Fason İmalat, Üretim Teknolojileri, Uluslararası Standartlar ve Kalite, Müşteri Memnuniyeti, Örgütlenme Sorunu, Eğitim, Sektörel Dış Ticaret Şirketleri” üzerine detaylı açıklamalarda bulundu.

Okçu’nun ardından kürsüye gelen Onsekiz Mart Üniversitesi Biga MYO Mobilya ve Dekorasyon bölümü öğretim üyesi Ayşin Aşkın, Mobilya ve Dekorasyon programı öğrencilerinin bu programı tercih etme nedenleri ve memnuniyet durumları üzerine yapılan araştırmaları değerlendirdi.

Aşkın’ın konuşmasını takiben kürsüye gelen Çanakkale Marangozlar Odası Başkanı Bayram Taşyapı küçük esnafın durumu, büyük firmalarla rekabet gücünün olmayışı, mesleki planlamanın hayata geçirilememesi ve çırak yetiştirememenin yarattığı sorunlar üzerine konuşmasını gerçekleştirdi.

Son olarak AKA İnşaat Yatırımı Turizm Tekstil Otomotiv San. ve Tic. Ltd. Şti adına yönetim kurulu başkanı Ali Yücel Aka kürsüye geldi. Aka, konuşmasında sektörde yaşanan sıkıntılardan ve esnafın büyüyebilme stratejilerinden de bahsederken, toplantıya katılan küçük esnafa deneyimlerini aktardı.

Program sonrasında gerçekleştirilen ikram ile toplantı sona erdi.

[Medya Hedef]

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir